HRDoktor

A válság bennünk is tombol

2022. szeptember 05. - hrdoktor

A háború, a válság, a megnehezült körülmények nemcsak egzisztenciánkat fenyegetik, hanem krónikus stresszként folyamatosan hatással vannak belső világunkra, érzéseinkre, lelkiállapotunkra is. Mit tehetünk?

Alig enyhült a COVID-19 okozta sokk, még vissza sem állt teljesen a normális életrendünk, máris új gondok adódtak. Recesszió, gazdasági válság, klímakatasztrófa, háború, és még több más, aggasztó körülmény merült fel, ami bizonytalanságot, szorongást okoz, a tehetetlenség érzésével, félelemmel tölt el. Egyre többen szenvednek az állandósult szorongás, a krónikus stressz következményei miatt. A folyamatos idegfeszültség ugyanis nemcsak a hangulatunkat, munkakedvünket, teljesítményünket rontja, hanem túlterheli a szervezetünket, kikezdi immunrendszerünket is, így előbb-utóbb utat nyit a legkülönbözőbb betegségeknek, és testi tüneteket is okoz.

a_valsag_bennunk_is_tombol_1.jpg

A krónikus stressz jelei

A stressz élettani jelenség, amellyel az emberi szervezet reagál valamilyen veszélyhelyzetre. Az érintett a feszültséget érzi, miközben az agy „készenlétbe helyezi” az érzékszerveket, az idegeket, az izmokat, hogy ezzel is segítse a veszélyhelyzetből való menekülést. Nő a vércukorszint, gyorsul a szívritmus, emelkedik a vérnyomás, megfeszülnek az izmok, több hormon (köztük az adrenalin és a kortizol) termelése is fokozódik. Egyszeri stresszhelyzetben ezek a változások a veszély elmúltával rövid idő múlva megszűnnek, az izmok elernyednek, a koncentrált figyelem, a feszültség oldódik. Ha azonban ez a megkönnyebbülés nem történik meg, és a stressz krónikussá válik, akkor a hormonális és testi változások fennmaradnak és zavarokat okoznak. Ezek megnyilvánulhatnak koncentrációs nehézségekben, figyelemzavarban, a testi és mentális teljesítmény csökkenésében, fáradékonyságban, kimerültségben, visszatérő alvási nehézségekben. Az érintett hangulatát állandósuló lehangoltság, tehetetlenségérzés, ingerültség, feszültség, szorongás, félelem rontja, ami akár pánikbetegséggé is fajulhat. A testi tünetek között előfordulhat szédülés, émelygés, többféle gyomor- és emésztési panasz, fej- és hátfájás, izomfájdalom, bőrirritáció, hajhullás, fokozott izzadás, és kialakulhat magas vérnyomás is.
Mit tehetünk a szorongás, a krónikus stressz hatásai ellen?
Az első lépés maga a felismerés, hogy a tünetek hátterében az állandósult szorongás, a krónikus stressz állhat. Mindent meg kell tenni azért, hogy megakadályozzuk a szervezetünk kimerülését. Ebben a helyzetben a szokásosnál is fontosabb, hogy testi-lelki egészségünket megőrizzük, amit egészségesebb életmóddal, rendszeres alvással, kiegyensúlyozott étrenddel és aktivitással, mozgással, tudatos stresszkezeléssel segíthetünk elő.

A bárki által elsajátítható stresszkezelő technikák közül különösen ajánlható a tudatos légzés gyakorlása. A kontrollált (3 mp-ig tartó) belégzés, a levegő ugyanennyi ideig benntartása és a lassú, 3-5 mp-en tartó kilégzés eredményesen csökkenti a szervezet stresszreakcióit, a pulzust, a vérnyomást, az izomfeszültséget. Ez a légzésgyakorlat az alapja a „tudatos jelenlét technikának” is, amelynek lényege, hogy a jelen benyomásokra, érzésekre, feladatokra koncentrálva nem engedjük a figyelmünket más hatások, körülmények mentén szétszóródni. Próbáljuk meg a lehető legjobban beosztani, kézben tartani az időnket, megszervezni a napunkat, mert ezzel megnyugtató rendet és apróbb-nagyobb sikerélményeket vihetünk az életünkbe. Tudatosan fordítsunk elég időt pihenésre, kikapcsolódásra, örömszerző, esetleg alkotó vagy játékos tevékenységekre is.

a_valsag_bennunk_is_tombol_2.jpg

Vannak nagyon hatásos stresszkezelő módszerek, amelyeket szakember segítségével sajátíthatunk el, de feltétlenül érdemes megismerkedni velük és kiválasztani közülük azt, ami az egyéni élethelyzetnek, körülményeknek a legmegfelelőbb. Ilyen a relaxálás, a jóga, a meditáció, az autogén tréning, a tai chi. Különösen jó, ha csoportos formát választunk, mert a válsághelyzetben még nagyobb szükségünk van emberekkel való találkozásokra, társaságra. Krónikus stressz idején fokozottan törődnünk kell a családi, baráti kapcsolatainkkal, mert ezek kölcsönösen támaszt jelenthetnek. Figyeljünk egymásra: ebben a helyzetben mindennél fontosabb, hogy észrevegyük, ha valaki a környezetünkben bajban van, illetve, hogy legyen, aki felfigyel arra, ha mi szorulnánk rá segítségre. Paradox módon a másokra figyeléssel, a jótékonysággal magunkon legalább annyit segítünk, mint azon, aki rászorult erre, mert minden ilyen sokat oldhat a nyomasztó tehetetlenség-érzésen, javíthatja a lelkiállapotunkat.

Ne engedjünk olyan kísértéseknek, amelyek átmeneti feszültségoldással kecsegtetnek ugyan, de hosszabb távon az egészségkárosító hatásuk miatt súlyos árat kell fizetni értük. Ilyen például a drog- és az alkoholfogyasztás, a „vigaszevés”, az édességek túlzásba vitele, a szerencsejáték és a többi rossz szokás, függőség, amelytől jobb óvakodni.

A legnehezebb önvédelmi elhatározás, de nagyon fontos, hogy ne engedjük át magunkat a napról napra ránk zúduló negatív hírek hatásának! A szokásosnál is gondosabban válogassuk meg a hírforrásainkat, csak megbízható helyről, több oldalról megerősített információkat fogadjunk el hitelesnek. Ezután pedig fontos lenne, hogy különbséget tegyünk a hírek között: tanuljuk meg egy kicsit félretenni, a tudatunkból kikapcsolni azokat az információkat, amelyek befolyásolásában semmiféle kompetenciánk nincs, hogy minden energiánkat azokra tudjuk fordítani, amelyekben tehetünk valamit.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4017924089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása