HRDoktor

Milyen munkakörökben tilos a munkavégzés terhesen?

2018. március 05. - hrdoktor

Pozitív lett a terhességi teszt, már a terhesség első jelei is megmutatkoznak? Különleges hónapok következnek, amikor a gyermekvárás öröme és gondjai mellett a kismamának a régi élete, tevékenysége is folytatódik. A legtöbben szeretnének várandósan is dolgozni, de bizonyos helyzetekben, munkakörökben ez nem ajánlott. Milyen problémák kerülhetnek elő, és milyen segítségre számíthatnak munkavállalóként?

hrdoktorblog-munka-terhesseg.jpg

A „terhesség nem betegség” – szokták mondani, de ez csak részben igaz. Ahány terhesség, annyiféle: van, akinél semmilyen egészségi gondot nem okoz, ragyogó közérzettel és energiával éli végig, másnál pedig a kilenc hónapot szinte végigkísérik a hormonális változások okozta panaszok, tünetek. Akad, aki egészen a szülésig végig dolgozhat, máskor viszont a születendő gyermek és az anya egészsége azt kívánja, hogy táppénzen töltse ezeket a hónapokat.

 

Milyen gondok nehezíthetik a munkavégzést?

Az első hetek réme az émelygés, a terhességi hányinger, ami nemcsak ébredés után, hanem bármelyik napszakban, a legváratlanabb pillanatban jelentkezhet, és szédülés is kísérheti. Kiválthatja egyéni érzékenység szerint egy erős illat, a folyadékhiány, a stressz is, szerencsére a legtöbb esetben a második trimesztertől már ritkábban fordul elő.

A várandósság, a növekvő magzat élettani igénye megterheli a kismamák szervezetét, ezért hamarabb kimerülnek, fizikai teljesítőképességük csökken, jellemző a fáradékonyság, amit nem ritkán a terhességi vérszegénység fokoz. Nemegyszer az alvásigényük nő, miközben alvásproblémáik is adódhatnak, az alváshiány miatt figyelemzavar, a koncentráló képesség romlása is előfordulhat. A harmadik trimeszterben a növekvő pocak miatt egyre nehezebb az állómunka, vagy éppen az ülés is, rosszabbodhat az egyensúlyérzékelés, gyakori a lábdagadás, és a hátfájás is.

hrdoktorblog-terhesen-dolgozni.jpg

Amikor lépni kell: kismamáknak tilos munkakörök

Vannak olyan tevékenységek, munkakörülmények, amelyek a várandósság alatt veszélyeztetik a kismama és a gyermek egészségét, fokozzák az esetleges magzati ártalmak, illetve a terhességi komplikációk, a koraszülés, vetélés kockázatát. Ilyen például, ha a terhes nő a munkavégzés során vegyszerekkel, káros anyagokkal érintkezik, ezek ártalmainak van kitéve. Ugyanígy árthat a túl hosszú munkaidő (kismama nem kötelezhető túlmunkára), az éjszakázás, a tartós stressz, a folyamatos állómunka, a nehéz fizikai munka, például a súlyos tárgyak emelése, a zaj, illetve a nehézgépek okozta rezgés is. Ha a várandós nő munkakörére a felsoroltak valamelyike jellemző, akkor a terhesség bejelentése után a munkaadónak gondoskodni kell arról, hogy másik pozícióban dolgozhasson a várandósság ideje alatt. Az áthelyezés orvosi javaslatra és a munkavállaló belegyezésével történik, a korábbi munkabér megtartása mellett. Ha a munkáltató nem tud megfelelő munkakörülményeket biztosítani, akkor fel kell mentenie a kismamát a munkavégzés alól. A terhesség alatt és a gyermek egyéves koráig nem foglalkoztatható éjszakai munkában.

 

10 tipp: Mit tehetnek, mire figyeljenek a várandósok munka közben?


1. A terhességi émelygést csökkentheti, ha megfigyeli annak kiváltó okait és igyekszik elkerülni. Lehet, hogy egy ideig tanácsosabb lemondani a munkatársakkal közös kávézásról, ebédről, hogy minél kevesebb provokáló hatás (pl. kávé- vagy ételszag) érje. Igyon sok folyadékot, szénsavmentes ásványvizet vagy kihűtött teát apró kortyokban, és tartson az asztalán valami rágcsálnivalót (pl. kekszet, almát stb.) is.

2. Lassítson! Szánjon több időt a készülődésre, a munkába menetelre, tartson többször rövid pihenőt, és lehetőség szerint kerülje a stresszt.

3. A fáradékonyság ellen segíthet a vasban, fehérjékben és friss zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, vitaminokban gazdag étrend.

4. A keringésének, testi-lelki állapotának egyaránt jót tesz a rendszeres mozgás, például kiadós séta, lehetőleg friss levegőn. Ülő munkából is óránként álljon fel, mozgassa meg a tagjait!

5. Pihenjen sokat, szánjon átlag napi nyolc órát alvásra! Napközben is üljön le többször pár percre, és polcolja fel pihenéskor a lábait!

6. Viseljen kényelmes, stabil cipőt, mely jól tartja a bokáját!

7. Kerülje a nehéz tárgyak emelését, ha mégis sor kerül rá, akkor hajlított térdekkel emeljen!

8. Szükség esetén kérjen a családtagjaitól, munkatársaitól segítséget!

9. Keresse fel rendszeresen orvosát! A munkaadó köteles elengedni a munkából a terhesség teljes időszaka alatt a kötelező vizsgálatokra.

10. Legkorábban négy héttel a szülés előtt hagyhatja abba a munkát, kivéve, ha az orvosa szükségesnek tartja a fokozott kíméletet: veszélyeztetett terhesként azonnal betegállományba mehet. Vegye igénybe ezt a lehetőséget, ha a terhesség során bármilyen kockázatot jelentő probléma felmerül!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5113627652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása