HRDoktor

Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

2021. január 25. - hrdoktor

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért. A bizonytalanságból fakadó félelem, a kötelező távolságtartás miatt frusztráltak lehetünk, átélhetünk feszültséget, szorongást, mely az életvitelünket meghatározva, a kilátástalanság érzetével társulva klinikai szintet is ölthet. Akik hajlamosak voltak korábban is az egészségükért aggódni, jelen helyzetben fokozott szorongást élhetnek meg.

hrdoktor-01.jpg

Tovább

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek: melyik mire jó?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre az egészséges működéshez. Arról azonban, hogy pontosan mi is a különbség a három fent említett csoport között, már kevesebb szó esik. Arról is ritkábban hallunk, hogy miért van szüksége az egészséges szervezetnek rájuk, és mi történik, ha hiányt szenvedünk belőlük.

hrdoktor-1.jpg

Tovább

Ezért fontosak a szabadnapok

Minden munkavállalónak szüksége van szabadnapokra, amikor pihenhet, kikapcsolódhat és feltöltődhet. Nemcsak évi pár napra, hanem összefüggő hetekre is, méghozzá minden évben, rendszeresen. A szabadnapok elengedhetetlenek a testi és mentális egészségünk megőrzése szempontjából, mégis sokan vannak, akik valamiért nem élnek ezzel a lehetőséggel és nem veszik ki a szabadnapjaikat.

1.jpg

Tovább

5+1 egészségmegőrző gyógy- és fűszernövény télire

Néha elég csak körbe nézni a konyhában, hogy igazi kincsekre találjunk. Összegyűjtöttük azokat a gyógy- és fűszernövényeket, amiket bevethetünk a télen legyakrabban előforduló betegségek megelőzésére, enyhébb panaszok esetén, akár kezelésre is.

hrdoki1.jpg

Tovább

Kiégtek a beosztottjaim?

Egy jó vezető felismeri, ha a beosztottjai kiégéssel küzdenek. De mik a burn-out szindróma külső jelei?

A burn-out szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely fizikai, érzelmi és mentális kimerülést takar; az Egészségügyi Világszervezet, a WHO definíciója szerint „nem megfelelően kezelt, krónikus munkahelyi stresszből fakadó szindróma”. Tehát a kiégés okozója a hosszú ideig fennálló és nehezen kezelhető stressz, túlzott megterhelés és igénybevétel a munkahelyen.

hrdoktor1_1.jpg

Tovább

Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, nehézségei is akadnak szép számmal. Élethelyzettől és lelkialkattól függ, hogy kinek mekkora kihívást jelent a hónapokig tartó otthoni munka. Melyek a leggyakoribb buktatók és mit tehetünk ellenük?

hrdoktor1.jpg

Tovább

Veszélyes betegséget is jelezhet a horkolás

Sokan gondolják úgy, hogy a horkolás ártalmatlan, inkább zavaró jelenség. Ez azonban nem igaz, komoly betegségek jele is lehet. Ezek közül az egyik leggyakoribb az alvási apnoé szindróma, egy alvásfüggő légzészavar, ami ha nem kezelik, a kialvatlanság következtében memória- és figyelemzavarokat, teljesítménycsökkenést, depressziót is okozhat.

Tovább
süti beállítások módosítása