Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

2020. október 19. - hrdoktor

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket is. Előfordul, hogy a kellemetlen panaszok ellenére mégis dolgozniuk kell. Hogyan könnyíthetnek a helyzeten az érintettek?

hr-munkavegzes-menstruacio-alatt.jpg

Tovább

Meddig dolgozhat egy várandós nő?

A terhesség kilenc hónapja egy nő életének egyik legszebb, de egyben legkimerítőbb időszaka is. Nagy kérdés, hogy meddig dolgozzon egy kismama, mikortól árthat ezzel a magzatnak vagy magának? Ráadásul minden terhesség és élethelyzet más, így a válasz nagyban függ a kismama egészségi állapotától és a munkakörtől, amit ellát.

hrdoktor-varandos-no-munka-01.jpg

Tovább

A munkahelyi pszichoterror egészségügyi következményei

Az angolul általánosságban bullyingnek vagy workplace mobbingnak nevezett munkahelyi pszichoterror sajnos nem ritka jelenség hazánkban sem. A verbális zaklatás súlyos következményekkel járhat: egyrészt megmérgezi a munkahelyi kapcsolatokat, másrészt az áldozatnál testi-lelki problémák egyaránt kialakulhatnak.

hrdoktor-pszichoterror-01.jpg

Tovább

Ezek a gyógyszerek gyengíthetik a fogamzásgátlót

Bár a fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legbiztosabb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének, nem elég csak rendszeresen szedni a tablettákat. Vannak ugyanis olyan gyógyszerek, sőt gyógynövénytartalmú készítmények, amelyek gyengítik a fogamzásgátlók hatását, így növelve a nem kívánt teherbeesés esélyét. De milyen gyógyszerekre, hatóanyagokra kell odafigyelni?

hrdoktor-fogamzasgatlo-01.jpg

Tovább

A túl sok munka egészségügyi kockázatai

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság folyamatos stresszt, fáradékonyságot, alvásproblémákat és érzelmi kimerültséget eredményez. Így a túlhajszoltság a kiégés és depresszió, illetve több egyéb betegség kialakulásával fenyeget.

hrdoktor-tul-sok-munka.jpg

Tovább

A balkezesek tényleg kreatívabbak?

Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb keze. Ők azok, akik jellemzően ezzel a kezükkel írnak, rajzolnak, vágnak, minden nehezebb, összetettebb kézmozdulatot inkább a bal kezükkel végeznek. De hogyan alakul ki? Van ilyen az állatoknál is? Mi történik azokkal, akiket gyerekként átszoktatnak a jobb kezük használatára?

kreativ-balkezes-01.jpg

Tovább