HRDoktor

Fáradt és képtelen magát kipihenni? Ez a szindróma gyötörheti

2024. március 11. - hrdoktor

A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet!

A krónikus fáradtság szindróma (CFS, Chronic Fatigue Syndrome) myalgiás encephalomyelitis néven is ismert. Legfontosabb tünete az indokolatlan, jelentős erőfeszítéssel nem magyarázható, súlyos testi-szellemi kimerültség, amely rontja a fizikai és mentális teljesítőképességet, és különféle pszichés és fizikai tünetekkel jár együtt, de pihenéssel nem enyhül. Mindkét nembelieket és bármelyik korosztályt érintheti, de a 30-50 év közötti nők esetében különösen gyakori.

A krónikus fáradtság jelei

A krónikus fáradtság szindróma jelentkezhet a napi teendőket alig zavaró, enyhe, de kifejezetten súlyos formában is, amely akár ágyban fekvésre is készteti a beteget. CFS-re kell gyanakodni például, ha a fizikai munka, edzés után kellemetlen, rossz közérzet lép fel, ha kóros izomfájdalmak jelentkeznek, a hónaljban vagy a nyakon lévő nyirokcsomók megnagyobbodnak, fájdalmassá válhatnak.

2024_03_11_kronikus_faradtsag_1.jpg

A beteg hiába alszik eleget, 7-8 órát naponta, mégsem érzi kipihentnek magát, tartós lehangoltságot érez, esetleg addig nem tapasztalt memória- vagy koncentrációzavarok fordulnak elő. Ez a betegség hosszabb távon ugyanis nemcsak testi panaszokat okoz, hanem rontja az érintett pszichés állapotát, mentális-érzelmi egészségét, önértékelését, egész életminőségét is.

Vannak olyan betegségek, amelyek tünetei hasonlítanak a CFS tüneteihez, így ezeket ki kell zárni a CFS diagnózisának megállapítása előtt. Így például a depresszió, a demenciával járó betegségek, a súlyos elhízás, a súlyos étkezési zavar, például az anorexia, az alkohol- és drogfogyasztás is járhat a krónikus fáradtsághoz hasonlító tünetekkel.

A CFS lehetséges kiváltó okai

A krónikus fáradtság szindróma hátterében lévő okok nem teljesen tisztázottak. A legtöbb CFS-ben érintett betegnek más egészségügyi problémája is van. A kiváltó okok között lehet az immunrendszer meggyengülése, a hormonális rendszer, a pajzsmirigy vagy a mellékvese működési zavara, kórosan alacsony vérnyomás, lezajlott bakteriális vagy vírusos fertőzés (köztük a herpesz-, retro-, Candida-, Covid-vírusok), vérszegénység, autoimmun- illetve daganatos betegség is.

Valószínűsítik az öröklött hajlam szerepét is, és azt is, hogy mentális problémák (stressz, érzelmi trauma, gyermekkori bántalmazás) is belejátszhatnak a folyamat kialakulásába. Az extrém túlsúly, a krónikus stressz és az allergia további kockázatot jelent.

A krónikus fáradtság legjellemzőbb tünete a kóros kimerültség, a fáradékonyság, a gyengeség. Ezeket okozhatják életmódi okok is, például az alváshiány, a fizikai aktivitás hiánya, tétlenség, unalom vagy túl sok serkentő, kávé vagy alkohol fogyasztása, a nem megfelelő táplálkozás, a túl zsíros ételek fogyasztása, az elhízás és a nem megfelelő fogyókúra, az alultápláltság, a vitaminhiány (pl. D-vitamin hiány) és az elégtelen folyadékbevitel is.

2024_03_11_kronikus_faradtsag_2.jpg

Egyes felszívódási és anyagcserezavarok, mint a cöliákia és a diabétesz, valamint a pajzsmirigybetegségek, és a krónikus vérszegénység is jelentkezhetnek ezzel a tünettel. Okozhatják akut, lázzal járó fertőző betegség (pl. influenza, akut fertőző májgyulladás, mononukleosis) vagy krónikus fertőzések (TBC, AIDS, Lyme-kór, stb.), ezenkívül több gyógyszer (pl. nyugtatók, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni gyógyszerek, kemoterápiás szerek) mellékhatása is lehet fáradtság.

Kivizsgálását a belgyógyász, háziorvos a beteg kikérdezésével és fizikai vizsgálatával kezdi, majd széleskörű laborvizsgálat, szükség esetén pedig képalkotó és egyéb szakorvosi, például infektológiai, kardiológiai, endokrinológiai, immunológiai, pszichiátriai vizsgálatok következhetnek.

A krónikus fáradtság kezelése

A CFS tüneteivel mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, akinek az első lépése lesz kizárni azokat a betegségeket, amelyek hasonló tünetekkel jelentkezhetnek. A krónikus fáradtság kezelése összetett, hozzátartozik a tünetek (például a fájdalom, az alvászavarok) gyógyszeres kezelése, de CFS esetén az antidepresszánsok hatástalanok. Sokat segíthet viszont a kognitív viselkedésterápia, a mozgásterápia és az életmódváltás, tudatos, feltöltődést segítő pihenés, stresszoldás, a pszichoterápia.

A cikk elkészítésében a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosai közreműködtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018351013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása