HRDoktor

Mit együnk a munkahelyen, ha nincs rá elég időnk?

2022. június 06. - hrdoktor

Nem minden munkakörben lehet minden nap ugyanakkor étkezni, és van, amikor egyáltalán nincs idő enni, pedig a rendszeres étkezés a termelékenységnek is jót tesz.

Ahány munkakör, annyiféle étkezési szokás a munkahelyeken. Az irodákban dolgozók általában a munkahelyi, vagy az ahhoz közeli menzán esznek. A gyárakban, boltokban dolgozók akkor tudnak enni, amikor erre a szünetük lehetőséget ad. Az építkezéseken dolgozók általában a szabadban esznek, legtöbbször a magukkal hozott hideg élelmiszert, szendvicset. De minden munkakörben előfordul, hogy annyira felhalmozódnak a feladatok, hogy egyszerűen nincs idő enni, vagy maximum munka közben lehet bekapni valamit.

hrdoktor_munkahelyi_etkezes_1.jpg

Pedig az, hogy egy munkahelyen rendszeresen, viszonylag nyugodt körülmények között, egészségesen lehessen étkezni, a munkáltatónak éppen annyira érdeke, mint a munkavállalónak. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint, ha a dolgozók hosszú időn át rossz minőségű, kevésbé egészséges ételeket esznek, az akár húsz százalékkal is ronthatja a hatékony munkavégzést. Ha nincs idejük naponta többször enni, akkor fáradékonyak, dekoncentráltak lesznek, ha cukros üdítőkkel, kekszekkel, édességekkel pótolják a rendes főétkezéseket, akkor hosszú távon a túlsúly, magas vérnyomás és egyéb kardiológiai betegségek,valamint a cukorbetegség jelenthet rájuk veszélyt. Egy 2015-ben publikált tanulmány ugyancsak összefüggést talált az egészséges táplálkozás és a teljesítmény között: minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak a dolgozók napközben, annál elkötelezettebbek és kreatívabbak voltak munkájukban.

Az nem megoldás, ha azt mondjuk, a munkahelyen gyorsan bekapunk valamit, ami éppen a legkönnyebben elérhető, aztán majd otthon eszünk rendes, egészséges ételt. Egy teljes munkaidőben dolgozó felnőtt ember ugyanis egyre gyakrabban reggelizik a munkahelyen, az ebéd, és a kisebb nassok így együtt a napi kalóriabevitelének akár 60-70 százalékát is jelenthetik. Vagyis kis túlzással kijelenthető, hogy fontosabb, amit a munkahelyen fogyasztunk el, mint amit otthon.

A rendszeresség a kulcs

Legyen bármilyen sűrű is egy munkanap, a rendszeres étkezésre törekedni kell. Ha nincs mód arra, hogy nyugodt körülmények között elfogyasszunk egy tápláló, meleg ebédet, akkor sem szabad éhezni, és akár órákat várni, amíg leülhetünk enni. Ha valaki túl elfoglalt, vagy olyan a munkabeosztása, hogy nem mindig ugyanakkor van az ebédszünete, akkor egészséges alternatívát jelenthet némi gyümölcs, például alma, banán, sajt, túró, dió vagy egyéb olajos magvak, teljes kiőrlésű kétszersültek vagy egy natúr joghurt, kefír elfogyasztása. Ezek könnyen bekaphatóak, és sokkal hasznosabbak, mint éhesen várni még pár órát, amíg ehetünk. Természetesen egy alma vagy egy kis sajt nem pótolhatja az ebédet, de segít kibírni addig, amíg teljes értékű ételhez jutunk. A cél az, hogy minél előbb a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű ételt el tudjuk fogyasztani. Ehhez fontos az étkezések nyugodt körülményeinek biztosítása ebédszünet beiktatásával.

hrdoktor_munkahelyi_etkezes_2.jpg

Aki több műszakban dolgozik, annak különösen nagy kihívás az egészséges munkahelyi étkezés kialakítása. Ilyenkor nem érdemes napszakokhoz kötött étkezésekben gondolkodni (reggeli-ebéd-vacsora), hanem arra kell törekedni, hogy az összes szükséges, hasznos tápanyag bejusson a szervezetbe 24 óra alatt a munka-pihenés rendjével összeegyeztetve. Érdemes ügyelni arra, hogy a műszak megkezdése előtt elfogyasztott étkezés legyen a legtáplálóbb. Ha valaki éjszakai műszakban dolgozik, akkor egy egészséges, de tartalmas vacsora otthon, amit egy könnyű harapnivaló követ már a munkahelyen elfogyasztva, majd egy újabb étkezés, amikor hazaér.

Bármilyen csábító is az édes íz, munka közben végképp nem érdemes egészségtelen nassolnivalót (cukros kekszek, csokoládé, péksütemény, cukrozott tejtermékek) választani. Ezekkel ugyanis az a probléma, hogy az éhséget ugyan hamar csillapítják, de hasznos tápanyag nincs bennük.

Gyorsan felszabaduló energiát adnak, amit hamar az energiaszint rohamos csökkenése és erős éhségérzet követ.
Figyeljünk ételeink zsírtartalmára is, mivel a magas zsírtartalmú fogásoknak nagyobb a teltségérzetet okozó hatásuk, viszont az emésztőrendszer számára nagyobb megterhelést jelentenek.

Fontos a folyadékpótlás is. Nem csak a fizikai munkakörökben hasznos (bár azoknál különösen fontos), hogy mindig legyen kéznél egy kulacs víz, amiből rendszeresen fogyasztunk. Ha nem figyelünk erre, akkor fáradékonyabbak, dekoncentráltabbak leszünk, könnyebben megfájdul a fejünk, esetleg szédülni kezdünk. Kínáljuk meg egymást vízzel, hogy ne felejtsünk el napközben többször inni.

Az előzőekben kiderült, hogy a tudatosan táplálkozó ember kiegyensúlyozottabb, motiváltabb, hatékonyabb és jobb szellemi teljesítményre képes munkahelyén.

Ennek megvalósítása úgy is lehetséges, ha a dolgozó viszi magával az otthon elkészített ételt egész napra, gyümölcsökkel és magvakkal kiegészítve, valamint jó, ha van lehetőség a munkahelyen az egészségesebb ételek és italok megvásárlására, pl.: üdítő helyett ásványvíz, tea, hozzáadott cukrot nem tartalmazó rostos gyümölcslé, illetve édesség helyett, gyümölcs, zöldség.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának segítségével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1817849151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása