HRDoktor

Pollenallergiás? Ezeket az ételeket kerülje!

2025. május 15. - hrdoktor

A baj nem jár egyedül: a pollenallergiát nemcsak az adott növény virágpora válthatja ki, hanem a keresztallergia révén egyes élelmiszerek fogyasztása is. Sokan a saját bőrükön tapasztalták, hogy egyes gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása kifejezetten rontja a pollenallergiás tüneteket, az azonban kevésbé ismert tényt, hogy bizonyos élelmiszerek akár enyhíthetnek is ezeken. Dietetikus szakértő közreműködésével jártuk körbe, mely ételeket érdemes ennie illetve kerülnie a tavaszi-kora nyári pollenektől szenvedőknek.

bhc_pollenallergia_ezek_az_etelek_rontjak_javitjak_a_tuneteket.jpg

Szezonális allergia - ezek a pollenek vannak tavasszal a levegőben

Nagyjából minden hetedik ember szenved szezonális allergiában. Nekik - ha az a növény virágzik éppen, amelynek pollenjére allergiások - hetekig, akár hónapokig is súlyos kellemetlenségeket, irritációkat, légúti és bőrtüneteket kell elviselniük. Náthás tüneteik vannak, eldugul, folyik az orruk, tüsszögnek, könnyezik, bepirosodik a szemük. Allergia esetén a szervezet valamilyen bejutó, ártalmatlan anyagot kórokozóként azonosít, és az immunrendszert mozgósítja ellene: hisztamint és más anyagokat szabadít fel, amelyek gyulladásos folyamatokat indítanak el. Az egyik leggyakoribb a pollenallergia: kora tavasztól késő őszig, az első nyír-, mogyoróbarkáktól a pázsitfüveken át a parlagfűig és az ürömig mindig száll a levegőben valamelyik, az arra érzékenyek számára erősen allergén pollen. E sorok írásakor, a késő tavaszi - kora nyári időszakban például közel húszféle allergén pollen található a levegőben, a fák (nyír, hárs, fenyőfélék, kőris, tölgy, bükk, dió, eper, platán, stb.) mellett már a lórum, az ernyősvirágzatúak és a fűfélék pollenje is egyre erősebben érezhető, és a gombaspórák is megjelentek. Ha pedig nem lenne elég az a kellemetlenség, amit az allergén pollenek okoznak, az érintetteknek tapasztalniuk kell azt is, hogy állapotukra hatással vannak az ez időszak alatt elfogyasztott élelmiszerek is.

Az ételek erősíthetik és enyhíthetik is a tüneteket

Vannak olyan ételek, amelyek fogyasztása enyhítheti a tüneteket, mert csillapítja a szervezetben a gyulladást, mások viszont fokozhatják a kellemetlenségeket. Segíthetnek a szezonális allergiákban például a C-vitaminos ételek, így a citrusfélék, a paprika, a káposztafélék, a paradicsom. Ez utóbbi a likopintartalmával is segíti a szervezet immunrendszerét. Kedvező hatásúak a telítetlen zsírsavakat, pl. omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok (pl. repce, lenmagolaj) is. Egyes magvak is ajánlhatók, például a chia, a lenmag, a fűszerek közül pedig például a kurkuma enyhítheti a tüneteket. Kerülendők azonban az allergiások számára a finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér és a nagy cukortartalmú ételek és italok, a telített zsírsavakban gazdag állati zsírok, a vörös húsok, mert súlyosbíthatják az állapotukat.

A legsúlyosabb kölcsönhatás: a keresztallergia

Bizonyos ételek az általános hatásokon túl is fokozhatják az allergiát, sőt, keresztallergia esetén még az eredeti allergén nélkül is kiválthatják a pollenallergia tüneteit. Egyes élelmiszerek és pollenek ugyanis tartalmazhatnak ugyanolyan, vagy legalábbis nagyon hasonló szerkezetű fehérjemolekulát, ebben az esetben az immunrendszer által termelt antitestek azt akkor is allergénként azonosítják, ha nem pollennel, hanem táplálékkal kerül be a szervezetbe. Az ilyenkor kialakuló tünetek hasonló jellegűek és intenzitásúak lehetnek, mint az eredeti pollen esetében: jelentkezhetnek bőrtünetek - viszketés, bőrpír, helyi ödéma -, légúti kellemetlenségek, tüsszögés, orrdugulás. Keresztallergia következtében kialakulhat az ún. orális allergia szindróma (OAS), vagyis pollenallergia szindróma (PFAS) is, amely esetén nem a légúti tünetek dominálnak, hanem a szájüregi irritációk: a szájpadlás és a garat környékén viszketés, torokkaparás, az ajkak és a nyelv duzzanata, ritkábban garatvizenyő, hasi görcs jelentkezhet, sőt, anafilaxia is előfordulhat. Az OAS jelentkezhet az adott pollen jelenléte nélkül is, de gyakrabban, súlyosabb tünetekkel jelentkezhet annak virágzási időszakában. Ezek a panaszok közvetlenül az adott (nyers) étel elfogyasztása után jelentkezhetnek és akár órákig is tarthatnak.  

Pollen - étel kapcsolatok

Leggyakrabban a nyírfa, a pázsitfűfélék és a parlagfű pollenjére allergiások tapasztalhatnak keresztallergiás, orális allergia szindrómás tüneteket. A „bűnös”, vagyis az OAS panaszait kiváltó élelmiszerek között pedig vannak zöldségek, gyümölcsök, csonthéjasok, gabonafélék egyaránt. Ezeken belül az egyéni érzékenység változó, de például a most aktuális, nyár eleji allergének közül a nyír pollenjére allergiások  jól teszik, ha óvatosan fogyasztják a dióféléket, a földimogyorót, a mandulát, az őszi és sárgabarackot, az almát, körtét, szilvát, a kivit, a cseresznyét, a dinnyeféléket, az avokádót, a zöldségfélék közül pedig a sárgarépát, a zellert, a burgonyát. A pázsitfű pollenjére érzékenyek óvakodjanak a dinnyefélék, burgonya, narancs, paradicsom, földimogyoró, rozs, búza, szója, bab, borsó fogyasztásától.

Kis könnyebbséget jelenthet, ha teljesen megoldást nem is hoz a problémára, hogy a keresztallergiát kiváltó élelmiszerek esetében melegítés hatására többnyire megváltozik, felbomlik az a kémiai szerkezet, amely hasonlóvá tette azokat az eredeti pollenallergénnel. Így például amíg egy nyírpollenre allergiás a keresztallergia szájüregi irritációit tapasztalhatja a friss őszibarack fogyasztásakor, a hőkezelt őszibarackbefőttből akár gond nélkül ehet. Természetesen a mennyiségre ez esetben is vigyázni kell, mert ha OAS tüneteket nem is, de emésztőrendszeri panaszokat, puffadást, hasi görcsöt azért kiválthat a hőkezelt élelmiszer is az arra érzékenyeknél.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusainak és allergológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9018859822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása