HRDoktor

Ne hagyja, hogy az allergiás tünetek akadályozzák a munkavégzést!

2024. augusztus 26. - hrdoktor

Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függetlenül attól, hogy irodai vagy fizikai munkát végeznek. A pollen, a por, és más allergének nemcsak a szabadban okoznak kellemetlenségeket az arra érzékenyeknek, hanem az irodában is megnehezíthetik a munkavégzést. Allergológus szakorvos segítségével körbejárjuk a kérdést, hogyan hatnak az allergiás tünetek a munkavégzésre, mit tehetnek a munkavállalók és a munkaadók a tünetek enyhítése érdekében.

bhc_allergiasan_dolgozni.jpg

Hogyan akadályozzák az allergiás tünetek a munkavégzést?

Az allergiás tünetek, mint például a tüsszögés, az orrdugulás, az orrfolyás, a fejfájás és a viszkető szemek jelentősen akadályozhatják a hatékony munkavégzésünket, hiszen meglehetősen nehéz úgy dolgozni, ha közben folyamatosan köhögünk vagy épp alig kapunk levegőt. Az allergia, illetve az arra szedett gyógyszerek alkalmazásának következtében fáradékonyabbak lehetünk, csökken a koncentrációs képességünk, és a megszokotthoz képest visszaeshet a munkateljesítményünk. Az allergiás tüneteket a munkahelyen a szokásosnál kimerültebbek lehetünk, különösen akkor, ha a légzési nehézségek az éjszakai alvásban is zavarnak minket.

Irodai dolgozóknál a beltérben felgyülemlő por okozhat allergiás tüneteket, különösen akkor, ha a munkahelyen ritkán vagy keveset szellőztetnek, illetve elmulasztják a légkondicionálók légszűrőjének cseréjét. A fizikai munkát végzőknél pedig a szabadban végzett munka során a pollenekkel való érintkezés következtében még intenzívebbé, súlyosabbá válhatnak a tünetek, amik akadályozhatják vagy súlyos esetben akár lehetetlenné is tehetik a munkavégzést. Amennyiben ilyet tapasztalunk, feltétlen keressünk fel allergológus szakorvost panaszainkkal.

Meglepő, de a foglalkozásunkra is lehetünk allergiásak

Foglalkozási allergia akkor érdemes gyanakodnunk, ha az allergiás tüneteink nem szezonálisak, hanem folyamatosan, egész éven át fennállnak és azokat valamilyen munkahelyünkön jelenlévő (növényi, állati, vegyi) anyag provokálja. Jellemző, hogy a munkahelytől való hosszabb idejű távolmaradás, például szabadság vagy tartós home office alatt az allergiás tünetek mérséklődését tapasztalják az érintettek. A foglalkozási allergia a tevékenységi formáktól és az allergének fajtájától függően egyaránt okozhat tüneteket a szemen, a felső- illetve alsólégutakban, valamint a bőrön is.

Léteznek kifejezetten allergiaveszélyes szakmák, amelyek gyakorlói napi szinten kerülnek érintkezésbe allergénekkel a munkahelyükön. Ilyenek például a mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák, a kertészkedés, illetve a virágkötészet, ahol a munkavállalók nagy koncentrációban érintkeznek pollenekkel. A szépségiparhoz kapcsolódó szakmák (fodrász, sminkes, manikűrös, pedikűrös), akik vegyi eredetű allergéneknek vannak leginkább kitéve. A takarításhoz kötődő szakmák, ahol a por okozza a legnagyobb problémát. Illetve ide sorolható minden olyan szakma, amelynek gyakorlói állatokkal foglalkoznak (pl. állatorvos, állatkozmetikus), itt az állatszőrrel való érintkezés válthat ki allergiás tüneteket. Ha ki akarjuk deríteni, hogy mi okozza allergiás tüneteinket, végeztessünk Prick-tesztet, Epicutan-tesztet vagy vérvizsgálatot.

A munkahelyhez kötődő allergiás tünetek megelőzésére és kezelésére fontos kiemelt figyelmet fordítani, mert az elhanyagolt légúti allergia talaján gyakran alakul ki asztma. A foglalkozási asztma teszi ki az asztmás megbetegedések nagyjából 15 százalékát. Jellemző tünete a nehézlégzés, a sípoló légzés, a száraz vagy váladékos köhögés munkaidőben vagy pár órával a munkavégzés után. A tünetek megszüntetéséhez a kiváltó allergénekkel való érintkezést kell beszüntetni, még akkor is, ha emiatt munkakört, munkahelyet vagy akár szakmát is kell váltanunk.

bhc_foglalkozasi_allergia_kezelese.jpg

Mit tehetünk munkavállalóként az allergiás tünetek enyhítése érdekében?

Viseljünk védőruházatot!

Fizikai munkavégzés során, különösen ha a szabadban dolgozunk, érdemes védőruházatot: maszkot, kesztyűt és védőszemüveget viselni, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az allergének szervezetünkbe való bejutásának lehetőségét.

Rendszeres mossuk meg az arcunkat és a kezünket!

Gyakori kézmosással és az arc tisztán tartásával mérsékelhetjük az allergénekkel (pl. por vagy pollen) való érintkezés időtartamát és csökkenthetjük az ezek által kiváltott allergiás tünetek intenzitását.

Tartsuk tisztán munkaállomásunkat!

Rendszeresen töröljük le a poros felületeket, és szellőztessünk alaposan. Ne hagyjunk felhalmozódni olyan allergéneket a munkakörnyezetünkben, mint a por, a pollen vagy épp az állatszőr.

Amikor a legmagasabb a pollenkoncentráció, tartózkodjunk odabenn!

Ha lehetséges, reggel és kora délután (a nap legnagyobb pollenterhelésű időszakaiban), próbáljunk beltéri munkát végezni. Ilyenkor irodai környezetben is érdemes az ablakokat zárva tartani.

Kezeljük az allergiás tüneteinket!

Konzultáljunk orvosunkkal a megfelelő antihisztaminok és más allergiás gyógyszerek szedéséről. Az orrspray alkalmazása megszüntetheti az orrdugulást, a szemcsepp pedig enyhíthet a szem viszketésén, így jobban tudunk koncentrálni a munkánkra és hatékonyabbak lehetünk.

bhc_allergiasan_a_munkahelyen.jpg

Mit tehet a munkaadó az allergiás munkavállalók segítése érdekében?

A munkaadóknak is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék az allergiás munkavállalók mindennapi munkavégzést. Az alábbi intézkedések véghezvitelével hozzájárulhatnak a kollégák allergiás panaszainak enyhítéséhez és a hatékonyabb munkavégzésük elősegítéséhez.

Tartsuk karban rendszeresen a légszűrő berendezéseket!

Az allergiás tünetek megelőzése és súlyosbodásának elősegítése érdekében fontos, hogy rendszeresen karban tartsuk a munkahelyi légkondicionáló és szellőztető berendezéseket, és gyakran cseréljék a levegő tisztán tartásáért felelős légszűrőket. Ezek segítségével jelentős mértékben csökkenthető a levegőben lévő allergének (por, pollen) mennyisége, így pedig megelőzhetőek vagy enyhébbek lesznek a munkavállalók eredményes munkavégzését akadályozó allergiás tünetek.

Engedélyezzük az otthoni munkavégzést!

Az allergia szempontjából kritikus időszakokban (ha megoldható), biztosítsuk az érintett kollégák számára a home office lehetőségét, különösen, ha a tüneteik erősebbek. Ezzel megkíméljük őket attól, hogy a munkába járás során vagy a munkában töltött idő alatt allergénekkel érintkezzenek, ezáltal pedig megkönnyítjük a munkavégzésüket. Ráadásul a többi kolléga koncentrációját sem zavarják az olyan nagyobb és hirtelen zajjal járó allergiás tünetek, mint a tüsszögés, a krákogás vagy az orrfújás.

Biztosítsunk az allergiás irodai dolgozóknak zárt ablakú, légkondicionált munkaterületet!

Ha lehetséges, az allergiaszezon ideje alatt az irodai munkát végzők számára biztosítsunk olyan munkakörnyezetet, ahol az ablakok zárva tarthatóak, és megfelelően működik a légkondicionálás.

Biztosítsunk a fizikai munkát végzők számára védőruházatot!

A mezőgazdasági területen, köztereken, csomagoló üzemekben vagy gyárakban dolgozó munkavállalók számára biztosítsunk megfelelő védőruházatot: maszkot, kesztyűt, védőszemüveget, hogy minél kevesebb allergénnel érintkezzenek.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a takarításra, pormentesítésre!

A foglalkozási allergia és asztma megelőzése szempontjából a munkahelyek higiéniájának fenntartása alapvető fontosságú. A munkáltató a pollenek csúcsszezonjában elrendelheti, hogy a szokásosnál gyakrabban takarítsanak, mossák fel a padlót, portalanítsanak, hiszen az allergiások számára különösen fontos, hogy a munkahely tiszta, por-, pollen- és állatszőrmentes legyen.

Tegyünk meg mindent a munkahelyi allergia megelőzéséért!

A munkavédelmi szabályok betartása, a leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó anyagok kevésbé veszélyesekkel való helyettesítése, az allergénekkel való érintkezés időtartamának csökkentése, és a megfelelő munkavédelmi eszközök helyes használatának elősegítése mind segíthet a foglalkozási allergia és asztma megelőzésében.

Biztosítsuk rendszeres orvosi vizsgálatot a munkavállalóinknak!

Azon dolgozók számára, akik a foglalkozási allergiás betegségek szempontjából a leginkább veszélyeztettek, gondoskodni kell a rendszeres orvosi kontrollról.

Foglalkozási allergia igazolódása esetén ajánljunk fel új munkakört!

Amennyiben az allergiát kiváltó tényezők és így a dolgozók tünetei nem szüntethetőek meg, a kollégák munkakörből való kiemelése is szükségessé válhat. Ilyenkor a munkavállaló megőrzése érdekében felajánlhatunk számára egy másik munkakört, amely a képzettségének megfelelő és jobban segíti az egészsége megőrzését.

Az allergiásokat segítő intézkedések megtérülnek

Az allergiaszezonban mind az irodai, mind a fizikai munkát végzők számára fontos, hogy tudatosan kezeljék a tüneteket. A (foglalkozási) allergia növeli a táppénzen töltött időt, csökkenti a munkavégzés hatékonyságát, elhanyagolása pedig súlyos szövődmények, például asztmás megbetegedés kialakulásához vezethet. A megfelelő figyelemmel, az allergiás tünetek enyhítését célzó gyógyszerek alkalmazásával az allergiával küzdők maguk is sokat tehetnek a munkavégzés közbeni kellemetlenségek megelőzése érdekében. ugyanakkor a munkaadók szerepe is kiemelkedő, hiszen a megfelelő intézkedésekkel és a támogató környezet biztosításával megkönnyíthetik az allergiás munkavállalók mindennapjait. Ez pedig mindkét fél számára megtérül, hiszen ily módon biztosíthatjuk az egészséges munkakörnyezetet, az allergiával küzdő munkavállalók és kollégáik is hatékonyabban tudják elvégezni a feladataikat, ami javítja a cég termelékenységét és eredményességét.

A cikk a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418473293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása