A nyári hónapok beköszöntével egymás után teremnek a friss, illatos, tápanyagdús zöldségek és gyümölcsök, amelyek nemcsak ízlelőbimbóinkat kényeztetik, hanem egész szervezetünket támogatják.
A szezonális étkezés nem trend, hanem az egészségmegőrzés fontos alappillére
A forró nyári hónapokban a szervezetünk fokozott terhelés alatt áll – akár szellemi, akár fizikai munkát végzünk. A hőség, a nyári fertőzések és a szabadság előtti kimerültség együtt teszik próbára fizikai és szellemi erőnlétünket. A megfelelő táplálkozás ilyenkor kulcsfontosságú a hőség hatásainak ellensúlyozásához, a regenerálódáshoz, és a koncentráció fenntartásához. Ebben lehetnek segítségünkre a szezonális zöldségek és gyümölcsök, amelyek természetes módon támogatják egészségünket, emellett pedig nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbak, energikusabbak legyünk a munkahelyen és azon kívül is.
Nyári étkezés: nem csupán élvezet, tudatos egészségmegőrző lépés is lehet
A nyáron termett hazai zöldségek és gyümölcsök nemcsak isteni finomak, hanem egészségesek is. Frissen fogyasztva jóval magasabb a vitamin és tápanyag tartalmuk, ami alapvető fontosságú az immunrendszer, az anyagcsere, és a szellemi frissesség szempontjából.
Ezekkel a szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel támogathatjuk a szervezetünket a nyár elején
A június-júliusi időszak igazi kincsesbánya az egészségtudatos táplálkozáshoz. Lássuk, milyen itthon termő gyümölcsöket és zöldségeket érdemes a napi étrendünkbe beiktatni, amiket akár a munkahelyünkön is elfogyaszthatunk.
Eper
Az eper nemcsak utánozhatatlan illatú, zamatos csemege, hanem valódi vitaminbomba is. Egy kis natúr joghurttal és zabpehellyel tápláló és frissítő napindító reggeli lehet. Támogatja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, rendszeres fogyasztása pedig jelentős mértékben csökkentheti a súlyos krónikus betegségek kialakulásának veszélyét. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a szívünk és az ereink sokáig egészségesek maradjanak, és még a magas vérnyomással küzdők is bátran fogyaszthatják. Rosttartalma miatt pozitívan hat az emésztésre.
Kajszibarack
A kajszibarack fogyasztásával védhetjük látásunkat, bőséges karotintartalmának köszönhetően ráadásul csökkenti a napégés kockázatát, ami a bőrrák egyik ismert kockázati tényezője. Jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, ezáltal támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Magas víztartalmának köszönhetően segít a hidratálásban is, amivel nyáron szintén jó szolgálatot tehet. Elsősorban nyersen, héjastól érdemes fogyasztani, de akár ízletes levest vagy baracklekvárt is lehet belőle készíteni.
Paradicsom
A paradicsom az egyik leggyakrabban termelt növény a hazai kiskertekben, mert sok hagyományos hazai étel egyik fő alkotóeleme, emellett pedig számos speciális étrendnek, például a mediterrán diétának is jellegzetes alapanyaga. Egyik legértékesebb hatóanyaga a likopin, amely egyes kutatások szerint szívvédő és vérnyomáscsökkentő hatású is lehet. A paradicsom emellett C-vitamint, folsavat és káliumot is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Fogyasztása azonban egyeseknél puffadást okozhat, ronthat a refluxos panaszokon, sőt akár köszvényes rohamokat is provokálhat.
Cukkini
A cukkini magas víz- és rosttartalmának köszönhetően elősegítheti a bélrendszer egészséges működését és a hidratáltság fenntartását. Rosttartalma segíthet az inzulinérzékenység javításában, ezáltal hozzájárul a vércukorszint jobb szabályozásához is. Segít a koleszterinszint, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Fogyaszthatjuk párolva vagy grillezve, de fűszerezett darált hússal, zöldségekkel és sajttal együtt megsütve töltött cukkinit is készíthetünk belőle, ami kiváló nyári ebéd lehet.
A friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök naponta történő, rendszeres, változatos és minél „színesebb” fogyasztását a szervezetünk és a hangulatunk egyaránt meg fogja hálálni.
A cikk a Budai Egészségközpont dietetikus szakembereinek közreműködésével készült.