HRDoktor

Irodai munkát végezz? Így vigyázzon a szemeire!

2024. február 12. - hrdoktor

Látószervünk egészsége kulcsfontosságú a teljes élethez, mégsem törődünk eleget vele. Életünk számos színterén érheti káros hatás, sok esetben elhanyagoljuk, pedig némi tudatosággal sokat tehetnénk épségének megőrzéséért.

Sorra vesszük, mire figyeljünk oda a munkahelyünkön, mit együnk, mennyit igyunk, hogy megelőzzük a sokszor sokáig láthatatlan problémát, amely a későbbiek folyamán akár visszafordíthatatlan, már kezelhetetlen látásromlást, életminőség-romlást is okozhat.

Egy szempillantás alatt kiszáradhat a szemünk

Amennyiben egész nap számítógépen dolgozunk, akkor számolni kell a tartós monitorhasználat veszélyeivel. Könnyen kiszáradhat a szemünk, ha nem figyelünk oda az ajánlott pihenőidő betartására. Irányozzunk elő magunknak óránként pár perc szünetet, amikor lehetőség szerint felállunk, sétálunk egy keveset, kinyújtóztatjuk végtagjainkat. Ha mégsem sikerül a frissítő helyváltoztatás, legalább időről időre irányítsuk szemeinket távolabbi pontra a helyiségben, vagy nézzünk ki az udvarra, kertbe, utcára!

Normális esetben 5-10 másodpercenként pislogunk, ám számítógépes munkánál a túlzott koncentrációnak köszönhetően ennél ritkábbá válik a pislogás, ami hamar szemszárazságot, szempirosodást, szúró érzést eredményezhet. Sőt, fényérzékenységgé is fokozódhat a probléma, vagy általános rossz közérzet is jelentkezhet.

2024_02_12_szem_munkahely.jpg

A munkahelyünkön előfordulhat, hogy nyáron a hőség tompítása érdekében légkondicionáló is működik. Ennek használata ugyanúgy hozzájárul a szemek kiszáradásához, ahogy télen a fűtés.
Ha nem sikerül megelőzni a bajt, azaz szemünk mégis kiszárad, a panaszt műkönnyel vagy szemgéllel szüntethetjük meg.

A táplálkozás is fontos

Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással is hozzájárulhatunk szemünk egészségének megőrzéséhez, a látásromlás megakadályozásához. Kiemelten fontos az A-, C-, E-vitaminról, luteinről, zeaxantinról való gondoskodás. Lássuk, milyen ételek szerepeljenek étlapunkon!

Kitűnő C-vitaminforrás többek között a paprika, a paradicsom, a citrusfélék, a kivi, a petrezselyemzöld, a csipkebogyó, a homoktövis, a kivi, az eper és a káposzta. A-vitamint jelentős mennyiségben máj, tojás, vaj, búzakorpa, margarinféleségek fogyasztásával vehetünk magunkhoz, illetve fellelhető karotinoid formában a sárga vagy piros növényekben, például a sárgarépában, sütőtökben. Az E-vitamin legjobb forrása a tojás, növényi olajok, mogyoró, mandula, édes burgonya, hús, máj és a tojás. A megfelelő lutein- zeaxantinbevitel érdekében fogyasszuk minél gyakrabban leveles zöldségeket (spenótot, kelkáposztát), valamint tojássárgáját, narancsot, citromot, barackot!

Ha mértékkel, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, akkor nagy eséllyel sikerül normál tartományban tartani súlyunkat – ez szintén hozzájárul a szem megfelelő állapotához.

Igyunk sokat!

Az elegendő folyadékbevitelre szemeink egészsége szempontjából is szükség van. Sok minden befolyásolja, mennyi folyadékra van szükségünk, többek között az életkorunk, a súlyunk, az állapotunk (pl. várandósság), a tevékenységeink, a külső hőmérséklet és a levegő páratartalma is. A szakemberek testtömeg-kilogrammonként 30 ml-t javasolnak, ez egy 80 kg-os embernél 2,4 l-t jelent. Legcélszerűbb víz formájában bevinni. Ha ez gondot okoz, levessel, teával, gyümölcslével váltható ki a víz egy része.

2024_02_12_szem_munkahely_2.jpg

Fontos, hogy az évente esedékes szűrési, vizsgálati listánkon szerepeljen a szemészeti állapotfelmérő vizit is, hogy a rejtett problémákat még időben kiszűrhessék, kezelhessék, illetve kivédhessék a további állapotromlást.

A cikk a Budai Egészségközpont segítségével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6818324569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása