HRDoktor

5+1 jel, hogy munkahelyet kell váltania

2022. február 14. - hrdoktor

Egykor álmai állása volt, de vajon miért vált mára bizonytalanná?

hr_doktor_1_1.jpg

A pandémia idején sok munkavállaló hozzáállása megváltozott a munkáltatójához, sokallja, vagy éppen a sok home office miatt kevesli a munkahelyen töltött időt. A dolgozó úgy érezheti, hogy a cég nem jól kezeli a helyzetet, nem kap elég segítséget. Ilyen helyzetben nehéz motiváltnak és hatékonynak maradni. A járványhelyzet kiélezte a problémákat, de enélkül is bárkivel megtörténhet, hogy már nem érzi jól magát a munkahelyén, váltani készül. Egy ilyen döntést ajánlott alaposan előkészíteni, pro és kontra érveket mérlegelni a maradás és a munkahelyváltás mellett, valamint érdemes a munkahelyi kiégés fogalmával ismerkedni, mielőtt végleg a váltás mellett dönt. Ha azonban az alább felsorolt figyelmeztető jelek közül többet is tapasztal saját magán, el kell gondolkodnia azon, nem lenne-e itt az ideje a felmondásnak.

1. Nem lát perspektívát maga előtt

Intő jel lehet, ha úgy érzi, az előmenetele elakadt a cégnél, elérte az ott kínált lehetőségek maximumát. Azt tapasztalja, hogy ezen a munkahelyen már nincs több előrelépés az ön számára, nem remélhet fejlődési lehetőséget, nem kap inspiráló feladatokat és nem várhat sem magasabb pozíciót, sem fizetésemelést.

2. Nem jó a főnökével való kapcsolata

A közvetlen főnökkel való kapcsolata meghatározhatja a munkahelyi közérzetét. Felmerülhet a váltás szükségessége például, ha azt tapasztalja, hogy a felettesének nem megfelelő a kommunikációja a beosztottjaival, nem oszt meg velük minden szükséges információt, nem bízhatnak az ígéreteiben, nem kapnak tőle támogatást a törekvéseikhez, netán kifejezetten „mérgező” személyiségű főnökkel van dolguk.

3. Elégedetlen a cége támogatásával, értékrendjével

Úgy érzi, teljesen beszippantotta a munkahely, a magánéletét is uralja? Egyre kevesebb ideje van a családjára, szabadidős tevékenységekre pedig mostanában nem is gondolhat? Egyedül maradt a járvány okozta gondokkal, egyéb problémáival, nem kap elég támogatást? Nem tudja magáévá tenni a cég értékrendjét, esetleg látja a vezetés által elkövetett hibákat, sejti ezek lehetséges következményeit, a céget fenyegető veszélyeket, de nem veszik figyelembe a véleményét? Ha ilyen kérdések merülnek fel, el kell gondolkodni a váltás lehetőségén.

hr_doktor_2_1.jpg

4. Nyitottabb lesz más lehetőségekre

Az is jelezheti, hogy lassan érik a változás szükségessége, ha mostanában nagyobb érdeklődéssel olvassa a szakterületén megjelenő álláshirdetéseket, a közösségi oldalak szakmai csoportjaiban a mások tapasztalatairól szóló posztokat, frissíti a Linkedln-profilját vagy az önéletrajzát, de ezelőtt eszébe sem jutott ez irányba tájékozódni.

5. Kedvetlen, motivációhiányos

Reggelenként egyre nehezebben szánja rá magát a munkába menetelre, a hétfőt előre, már vasárnap délutántól kezdve utálja? Gyakrabban jelent beteget? Nem talál örömet a munkájában, nem érzi inspirálónak a feladatait, kedvetlen, motivációhiányos? Egyre halogatja a feladatait, mindig éppen csak a legszükségesebbeket végzi el, a túlélésre játszik? Mindez egyre egyértelműbben jelzi, hogy hamarosan lépnie kell.

+1. Pszichoszomatikus tünetek jelentkeztek

A folyamatos feszültség, stressz, a megfelelő pihenés hiánya előbb-utóbb az egészsége rovására mehet. A védekező testtartás miatti izomgörcsök, váll- és hátfájdalmak, az alvászavarok, a gyakori fejfájás, a rendszertelen evés miatti súlyproblémák, az állandó kimerültség mögött igen gyakran állnak a munkahellyel kapcsolatos gondok. Fel kell figyelni arra is, ha észrevétlenül megemelkedett a naponta elszívott cigaretták száma, netán egyre többször nyúl stresszoldó, elalvást segítő alkoholhoz vagy nyugtatóhoz.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9417479390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.02.15. 13:59:15

Munkahelyed letör?
Don't cry! Make it better!
:)

2022.02.15. 17:00:37

"A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült."
Magyarul propaganda poszt...gratulálok.

antisocialnetwork 2022.02.15. 17:52:36

@éppnászos: Valaki mindíg sír valami , vagy valaki miatt :D

bordon 2022.02.16. 04:46:50

Ez a Budai Egészségközpont nyomul több bloggal is, kell a reklám gondolom.

A leggyakoribb probléma, hogy alig fizetnek, nem adják ki a szabadságot és persze három ember munkáját akarják elvégeztetni egy szerencsétlennel. A többi csak szóvirág, a téma habosítása.

Inspiráló feladatok a legtöbb munkahelyen nem fordulhatnak elő. De a szar főnök még ront is a légkörön. Az emberek próbálnak megélni a fizetésből és közben nem tönkremenni a munkában.
süti beállítások módosítása