HRDoktor

Mit tegyek, ha a kollégám függő?

2021. június 28. - hrdoktor

Kollégáinkkal rengeteg időt töltünk, így fordulhat elő, hogy a munkatársak előbb sejtik meg, ha valaki függőséggel küzd, mint a közeli szerettei.

1-2.jpg

Sok mindentől függhetünk

Ha szenvedélybetegségről beszélünk, akkor sokaknak az alkoholizmus, a dohányzás és a drogfüggőség jut eszébe, pedig ezeken kívül számos egyéb dologtól függhet az ember. Csak, hogy egy párat említsünk, létezik: játékfüggőség (szerencsejáték, online játék stb.), internetfüggőség, munkamánia, edzésfüggőség, szex- és társfüggőség. Onnantól nevezünk egy jelenséget kóros szenvedélynek, ha az adott dolog eluralkodik az illető személyiségén, ún. viselkedéstorzulás következik be, a szenvedély tárgya már súlyosan károsítja az egyén fizikai és mentális egészségét, valamint szociális státuszát rombolhatja.

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy a környezetünkben valaki szerfüggő:

• megváltozott viselkedés, nem tud bízni, remélni, hinni és örülni
• gyakori késés, hiányzás/betegszabadság/táppénz, sokszor magyarázat nélkül vagy valószínűtlen kifogásokkal
• kialvatlanság, figyelemhiány, zavartság, memóriagondok, a tanulási képesség sérülése, sok hibázás/tévedés, rossz/elhamarkodott döntéshozatalok
• megbízhatatlanság, határidők/szabályok be nem tartása, az absztrakciós készség, a problémamegoldás, az ítéletalkotás károsodása, szükségtelen kockázatvállalás
• kiegyensúlyozatlan, hullámzó teljesítmény (hol túl alacsony, hol túl magas)
• szélsőséges hangulatingadozások, sűrűsödő konfliktusok
• személyes és szakmai elszigeteltség
• puffadt, ödémás arc, reszkető kéz, bőrfekély stb.

Mit tehet a munkáltató?

A munka törvénykönyve többek között kimondja, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen, időben munkára képes állapotban megjelenni, a munkaidő alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni, és ennek a kötelezettségnek a megszegése szankcionálható, akár azonnali hatályú felmondással is – azonban a kötelezettségszegés mértéke, módja nincs konkrétan részletezve.

Így, ha azt gyanítjuk, hogy az egyik alkalmazott már huzamosabb ideje valamilyen függőséggel küzd és ennek már látható jelei, tünetei is vannak, akkor ajánlott igen nagy körültekintéssel eljárni. Első körben érdemes rendszeresen beszélgetést kezdeményezni a munkatárssal, hogy információt gyűjthessünk arról, hogy valóban függőség állhat-e a panaszok hátterében vagy esetleg más az ok, például egészségügyi gondok vagy magánéleti problémák.

2-2.jpg

Az elhamarkodott és megalapozatlan vádaskodással, a szankcionálással való fenyegetéssel rengeteg további problémát okozhatunk a munkaközösségben is. Ajánlatos inkább az egyént együttérzően biztosítani a támogatásunkról, segítségünkről, és ha beigazolódik a függőség gyanúja, akkor diszkréten ajánljunk neki olyan szervezeteket, amelyekhez anonim módon fordulhat. Léteznek kifejezetten alkalmazottakra kidolgozott programok, mint például az Employee Assistance program.

A munkatársak támogatása, segítsége döntő lehet ebben a helyzetben, ám lényeges, hogy az elhatározást ne a külvilág kényszerítse rá a függőre, mert ha csak kényszerből fordul szakemberhez, akkor valószínűleg nem lesz eredményes a felépülése. A függőségtől való megszabadulás nem könnyű folyamat, de fontos tudni, hogy az addiktológusok napjainkban hatékony segítséget tudnak nyújtani a rossz szokások megtörésében.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9416606534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.29. 06:31:10

Pofonegyszerű. Jelented anoním módon a HR-en, s másnapra kibasszák a cégtól.

Ekrü 2021.06.29. 07:31:13

Mit lehet tenni?Menekülni.A függő ember megnyomorítja a környezetében élők életét.Segíteni nem lehet rajta,az,hogy kezelteti magát az csak akkor lehetséges,ha ő maga akarja.Addig pedig,míg azt látja,hogy van olyan személy akit pumpolhat/terrorizálhat addig bizony nem fog sem megváltozni sem segítséget kérni...

Nancsibacsi 2021.06.29. 11:13:03

Engem nem zavar ha iszik, csak ne kötekedjen :-)

a nagy hohohorgász 2021.06.29. 21:07:07

Mit lehet tenni? Semmit mert te egy liberális köcsög vagy és elfogado. A pofadat befogod és odaadod a fizetesed 50 %át szegény beteg embernek...... a kurva anyádat poszter... ez is olyan betegség mint a buzulas!!!!!! Képes lennél ártani szegénynek.... turjel te szardarab!!!

a nagy hohohorgász 2021.06.29. 22:13:54

@odamondó: jól. Érdemi hozzaszolasod van?

odamondó 2021.06.29. 23:42:32

@a nagy hohohorgász: csak aggódtam, mert az első hozzászólásod kibogozhatatlan.

demerson 2021.06.30. 06:47:33

@odamondó: gondolom ő is iszik, és most is be van baszva...
süti beállítások módosítása