HRDoktor

Inszomnia: minden második magyar érintett

2021. április 26. - hrdoktor

Megdöbbentően sok felnőtt küzd hosszabb-rövidebb ideig inszomniával, vagyis álmatlansággal.

1_5.jpg

A jelenség sajnos sokak számára ismerős: éjszaka fáradtan, kimerülten fekszenek az ágyukban, de képtelenek elaludni. Időnként az órára pillantanak, látják, hogy egyre fogy a pihenésre szánt idő, közeleg az ébresztő ideje – ez pedig tovább növeli a feszültséget, amitől még kevésbé jön a várva várt álom, az alvást ugyanis akarni nem lehet. Nem mindegy azonban, hogy átmeneti vagy tartós problémáról beszélünk. A viszonylag rövidebb ideig tartó álmatlanság a felnőtt lakosság körülbelül felét érinti legalább egyszer életében, tartós álmatlanságtól pedig a magyarok tíz százaléka szenved.

Az inszomnia ugyanis lehet viszonylag rövid, néhány napig, hétig tartó gond, de fennállhat tartósan, hónapokig, sőt akár évekig is. Fontos megjegyezni, hogy álmatlanságról csak akkor beszélünk, ha lenne mód aludni, de mégsem sikerül a tartós pihenés. Tehát például az az állapot, amivel a legtöbb anya a gyerekszülést követően szembesül, hogy a korábbiakhoz képest nagyon keveset alszik, és emiatt rendkívül kimerült, nem tekinthető álmatlanságnak. Ebben az esetben ugyanis az anya tudna aludni, csak a csecsemőgondozás miatt nincs rá módja.

Lelki gondok, testi panaszok, éjszakai munka

Tartós inszomniáról akkor beszélünk, ha a probléma több, mint három hónapja fennáll. Ennél rövidebb esetben átmeneti inszomniáról van szó, amit általában valamilyen hirtelen fellépő stresszhelyzet okoz, például magánéleti vagy munkahelyi gondok. De állhat a háttérben valamilyen testi panasz (például pajzsmirigy-túlműködés), esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatása vagy távolabbi utazások után az időzónák váltakozása okozta megbillenés is.
A tartós álmatlanság hátterében leggyakrabban valamilyen mentális betegség áll, de okozhatja belgyógyászati vagy neurológiai probléma is. Hosszú ideig tartó inszomniához vezethetnek bizonyos életmódbeli tényezők, például ha valaki a váltott műszakban, vagy tartósan éjszaka dolgozik, rendszertelen életet él, amikor a pihenésre szánt idő hossza és a pihenés időpontja szélsőségesen eltérő. Ezeken kívül nagyon ritkán ugyan, de az is előfordul, hogy egyszerűen nem találják az álmatlanság okát.

Kellemetlen következmények

Az inszomniától szenvedő ember éjszaka tehát nehezen alszik el, alvása felszínes, gyakran megébred, vagy túl korán ébred fel, és már nem tud visszaaludni. Az alvása nem pihentető, nem tölti fel a szervezetét, aminek súlyos következményei lesznek nappal. Az állandó álmosság, fáradtság rossz közérzethez, idegességhez, hangulatingadozáshoz vezet. Az érintett teljesítőképessége romlik, nehezebben tud a feladataira koncentrálni, nő a balesetveszély, legyen szó közlekedésről vagy háztartásról. A kialvatlanság hosszabb távon egy sor mentális és testi betegség forrása lehet. Ráadásul sokan a kimerültségüket, fáradtságukat alkohollal, különböző élénkítő- vagy nyugtatószerekkel próbálják kezelni, amelyek legfeljebb a tüneteket fedik el, de magát az alapproblémát nem kezelik.

2_5.jpg

Az inszomnia kezelése

Az alvászavarok szerencsére jól kezelhetőek, különösen akkor, ha szakember segítségével megtaláltuk a kiváltó okot. Az átmeneti, általában valamilyen stresszhelyzet miatt bekövetkező alvászavar kezelhető pszichológus bevonásával, különböző relaxációs technikákkal, életmódváltoztatással, több sport, szabadban töltött idő beiktatásával, és mindenekelőtt rendszerességgel. A legnagyobb segítség ugyanis, ha mindig ugyanabban az időpontban fekszünk és kelünk, és egyéb szempontból is megteremtjük a lehető legnyugodtabb körülményeket az alváshoz.

Ha komolyabb, hosszabb időn át tartó inszomnia esetén gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A szorongásoldók vagy altatók időszakos alkalmazása ugyanis segíthet abban, hogy megelőzzük a súlyosabb bajok, például a depresszió kialakulását. Fontos, hogy mindig az orvos utasításait kövessük, ne saját magunk döntsünk a nyugtatók, altatók szedéséről, még abban az esetben sem, ha enyhe, vény nélkül kapható szerekről van szó.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5716513048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várom a levelet 2021.04.26. 15:31:25

a semjén akkor miért nem alszik éjszaka.ja,az ördög sosem alszik.
süti beállítások módosítása