HRDoktor

Spermagyilkos szokások és foglalkozások

2021. február 22. - hrdoktor

Ma Magyarországon a gyermekre vágyó párok körülbelül 10-15 százaléka küzd meddőségi problémákkal. Ezt még mindig elsősorban a nők gondjának tartják, pedig az esetek nagyjából felénél a férfiaknál van a baj. Jó hír viszont, hogy sok esetben néhány életmódbeli változtatás is segíthet.

1_2.jpg

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy gyermekre vágyó párnál egy év rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális élet után sem következik be a terhesség. A tapasztalatok szerint nagyjából ugyanolyan arányban, az esetek körülbelül negyven százalékánál lehet a nőknél vagy a férfiaknál az késlekedő gyerekáldás oka. Az esetek 20 százalékánál pedig mindkét félnél hibázhat valami. Nagyon ritkán, de az is előfordul, hogy egyik félnél sem találnak semmilyen szervi okot, a baba mégsem akar megfoganni.

Ahogy a fentiekből látszik, a férfi meddőség egyáltalán nem ritka jelenség. Ahogy a női meddőségnek, ennek is rengeteg oka lehet, és sokszor türelmesnek kell lenni, amíg fény derül a magyarázatra. Általánosságban annyi kijelenthető, hogy a férfi meddőség hátterében leggyakrabban a hímivarsejtek képződésének hiányosságai, zavarai állnak.

Előfordulhat a spermiumok teljes hiánya (azoospermia) vagy a spermiumok alacsony száma (oligozoospermia). Az is megtörténhet, hogy ugyan elég spermium van, de azoknak valamilyen alaki eltérése (teratozoospermia) nehezíti a fogamzást, vagy megfelelő a mennyiség és a forma is, de a spermiumok nem elég gyorsak és ügyesek (asztenozoospermia) ahhoz, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. De arra is van példa, hogy az egészséges hímivarsejtek valamilyen ürülési probléma miatt nem tudnak fogamzást előidézni.

Háttérben a mumpsz és a nemi betegségek

A hímivarsejtek képződésének hiányosságai, zavarai mögött lehet veleszületett, genetikai ok, meghúzódhatnak hormonális okok, valamilyen daganatos betegség vagy gyulladás a szervezetben. Ezek közül viszonylag széles körben ismert, hogy a mumpsz egyik szövődménye lehet a heregyulladás, amely szintén okozhat meddőséget. De nemi betegségek következtében is kialakulhatnak például olyan hegesedések, amelyek gátolják a spermiumok megfelelő ürülését, és így a partner teherbe esését.

Szerencsére a férfi meddőség az esetek jelentős részében kezelhető műtéti vagy gyógyszeres úton. Vannak olyan esetek is, amikor még erre sincs szükség, pusztán az életmód megváltoztatásával elérhető a siker. Vannak ugyanis olyan szokások, fizikai és kémia behatások, amelyek képesek, különösen hosszabb távon, a spermiumok számának csökkenését vagy lassulását okozni. Ezek egyfelől olyan szokások, amelyeket általában is egészségtelennek tartunk:

  • dohányzás
  • kábítószerfogyasztás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • tartós stressz
  • egészségtelen étkezés
  • elhízás
  • mozgásszegény életmód
  • bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése.

Csak meleget ne és…!

De ezek mellett az általánosságok mellett elmondható, hogy a spermiumoknak van még egy nagy ellensége, ez pedig a meleg. A herék, amiben a spermiumok termelődnek és tárolódnak, a testen kívül helyezkednek el. Nem véletlenül: ahhoz, hogy optimálisan tudjon minden működni a spermiumok körül a test hőmérsékleténél hűvösebb körülményekre van szükség.

2_2.jpg

Ha azonban a herék valamiért mégis rendszeresen és tartósan ennél melegebb környezetben vannak, az árthat a spermiumoknak. Ha valaki rendszeresen hord túl szűk alsóneműt, sokat vesz forró fürdőt, sokat jár szaunába, rendszeresen és hosszan ül fűtött ülésen, ezzel az optimálisnál melegebb hőmérsékletet idéz elő a herékben. Ez pedig akár meddőséghez is vezethet.

Ugyanígy bizonyos munkakörök és sporttevékenységek is okozhatnak ilyen problémákat. A tartós, akár napi 10-12 órán át tartó ülőmunka, például egy irodában vagy sofőrként éppen úgy árthat, mint a rendszeres, hosszú időn át tartó biciklizés, a túl szűk ruhában futás vagy azok a küzdősportok, ahol többször érheti ütés a heréket.

További veszélyesnek minősülő környezeti hatások:

Ipari kemikáliák: hosszan tartó érintkezés bizonyos kémiai anyagok, rovar- és gyomírtó szerek, szerves oldószerek és festékanyagok is hozzájárulhatnak a spermiumok alacsony számához.

A nehézfémekkel (az ipari termelésben leggyakrabban használtak: higany, ólom, kadmium, arzén) történő folyamatos munka szintén vezethet a férfiaknál meddőséghez.

Sugárzás vagy röntgen: a különféle sugárzásokkal való érintkezés szintén csökkentheti a spermatermelést, de ha nem túl nagy a dózis, akkor az visszaáll a normál szintre.

Mit lehet tenni spermiumok egészségéért?

Szerencsére a spermiumok egészségéért semmi különöset nem kell tenni, csak általában egészségesen élni. Ügyelni a normál testsúly megtartására, rendszeresen sportolni, egészségesen étkezni, felhagyni a dohányzással, kevés alkoholt inni (vagy nem inni egyáltalán) és lehetőleg kerülni a tartós stresszt. Aki emellett figyel arra is, hogy lazább alsóruházatot hordjon és elkerülje, hogy a herék rendszeresen túlmelegedjenek, az máris sokat tett a spermiumok egészségéért, és ezzel együtt a termékenységéért.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4516435006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.02.22. 07:23:57

Ez a baj a nejlonos kertitörpe munkásgatyákkal, meg úgy kb mindennel, ami munkahelyen van.

2021.02.22. 07:47:45

Mert (ez nem vicces) nyaranta, ha úgy van ezekben a fos gatyákban rohadni, hát nekem is diszkomfort érzetem lesz odalenn, olyan, mint egy felfázás.
Úgy általában baj a szellőzetlen gyár, raktár, mondván ügyis van légkondi (ja csak többet árt, mint használ ha az évek óta belerohadt port keringeti.

Oxigénhiány, dehidratáltság (tv. szerint ihatsz vizet, de inkább ne mert úgyis ki leszel rúgva, legfeljebb vmi más indokkal), kialvatlanság, önmagukban is rákot okoznak. Pár hetes munkaviszony után nálam ez van, együtt, vagy külön, de az biztos, hogy a halálomon vagyok.

-bakancsban megrohadt láb
-gatyában baciluskovász (ne igyál, ami pang azt ki ne pisild, hadd rohadjon ott a bacilus-úgyse hagyhatom, hogy a hólyagom parancsoljon, különben is mit képzel magáról a szemtelen kivagyi hólyagom, inkább hagyom, hogy a nekem senki főnökasszonyom megmondja, mert a főnökasszony, aki idegen, előrevalóbb, mint a saját beképzelt felfuvalkodott felfújt hólyagom)
-a dehidratáltság miatt szikkadó kéz-és arcbőr
-torokgyulladás (anno a buszon előttem köhögött egy öregasszony az orrát fújva-mert népszokás 39°C osan is a munkarobotállatot játszani, mondjuk az állományos bér is egy világszégyen-és akkor ne kapd el. Vagy ha úgy áll az ember a gépnél, hogy a kondi levegő fújja a képemet)
-mentális betegségig, rémálmokig fajuló krónikus fáradtság.

2021.02.22. 07:49:27

Ennyit érnek a munkahelyek. És csodálkozunk a mostani 50 évesek egészségügyi állapotán és azon, hogy elviszi őket a szívinfarktus.

wovbagger 2021.02.23. 08:08:50

Az arzén annyira nem nehézfém, hogy még a fémek közé sem tartozik. Konkrétan a félfémek egyike.

horrorpornó bábszínház 2021.02.23. 18:45:14

@Csodálatos Kovács Lajos:
Ezzel a magyarsággal?
Bár mondjuk az új Index újságíróinak szintjét megüti. De ez egyik oldal számára sem dicséret.

csorsza 2021.02.23. 19:10:35

@: Te tényleg nem mész ki wc-re, mert egy főnökasszony megtiltja azt? Tényleg? Akkor egy hülye vagy, megérdemled a sorsod.
süti beállítások módosítása