HRDoktor

Miért jó a gyümölcsnap a munkahelyeken?

2023. május 22. - hrdoktor

Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egészségjavító hatású.

Korábban csak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában volt szokás, de manapság már a magyar munkahelyek is biztosítanak gyümölcsnapokat a munkavállalóknak. Ilyenkor munkahelytől függően hetente többször, vagy heti, kétheti alkalmakkor szezonális gyümölcsöket kínálnak a dolgozóknak ingyen. A juttatás része az úgynevezett munkahelyi wellbeingnek, vagyis a munkavállalók jóllétét, komfortérzetét szolgáló intézkedéseknek.

hrdoktor_1_gyumolcsnap.jpg

A gyümölcsnappal és az ehhez hasonló közérzetjavító intézkedésekkel mindkét fél jól járhat. A munkaadó egészségesebb, elégedettebb, jobban teljesítő, lojálisabb munkavállalókra számíthat, akik érzik, hogy fontosak a cégnek. Azok a munkavállalók, akik rendszeresen egészséges ételeket fogyasztanak, a kutatások szerint 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítenek jobban, és 27 százalékkal kevesebbet hiányoznak, mint azok, akik nem figyelnek az egészséges táplálkozásra.

A munkavállalók pedig azért járnak jobban, mert a gyümölcsfogyasztás egészséges. Ugyanakkor a különböző táplálkozásegészségügyi felmérések szerint a magyarok még mindig nem esznek belőle eleget. Pedig a gyümölcsöknek viszonylag alacsony energia-, és zsírtartalmuk van, ellenben kifejezetten sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaznak. Magas rosttartalmuk segíti a megfelelő bélműködést, jótékonyan befolyásolja a szervezet bélflóráját. Ráadásul a gyümölcsök magas víztartalmuk segítségével szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát is. Nagyszerű nassolnivalók két főétkezés között, mert sokkal kevésbé hizlalnak (vagy egyáltalán nem hizlalnak), mint például az édességek vagy a péksütemények. Gyorsan adnak egy olyan energialöketet, amivel megújult erővel folytatható a munkanap.

Viszonylag széles körben elterjedt, hogy egyes gyümölcsök a magas cukortartalmuk miatt nem egészségesek. Ez azonban nem teljesen igaz, a gyümölcsökben lévő fruktóz csak nagyobb mennyiségben lehet káros, de nehéz olyan sokat enni egy bizonyos típusú gyümölcsből, hogy ez problémát okozzon. Az egészséges, nem cukorbeteg vagy inzulinrezisztens emberek számára a gyümölcsben lévő cukor mennyisége teljesen biztonságos.

hrdoktor_2_gyumolcsnap.jpg

A gyümölcsnapoknak a pozitív élettani hatások mellett közösségépítő hatása is lehet. Ha mindenki feláll egy kicsit a gépe elől, közösen bemennek a céges konyhába vagy az étkezőbe, tartanak egy pár perces szünetet, beszélgetnek, az jót tehet a csapat egységének. Azokat a kollégákat is jobban megismerhetik, akik nem járnak ki kávézni vagy cigarettázni, és emiatt esetleg kimaradnak a kötetlen beszélgetésekből.

Ugyanakkor fontos, hogy a gyümölcsnap önmagában nem teszi egészségesebbé és elégedettebbé a munkavállalókat. Ehhez az is kell, hogy a cég a wellbeing keretében biztosítson más szolgáltatásokat is, például megfelelő edukációt a kiegyensúlyozott táplálkozásról, mozgási lehetőséget, egészségügyi szűrővizsgálatokat, pszichológus vagy coach támogatását és így tovább.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr718129790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása