HRDoktor

Hogyan folytathatják munkájukat a reumával élők?

2023. március 13. - hrdoktor

Sokakat érintenek a reumás megbetegedések kellemetlen tünetei, de a munkakörülmények átalakításával nem kell okvetlenül feladni a korábbi hivatást.

A köznyelvben használt reuma tulajdonképpen gyűjtőfogalom, így nevezzük a perifériás ízületek, és a gerinc gyulladással járó, kopásos, valamint anyagcsere eredetű megbetegedéseit. A reumás megbetegedéseknek többszáz különféle tünete lehet az enyhe kellemetlenségektől a súlyos fájdalmakig. Magyarországon 100-150 ezerre becsülik a reumával küzdők számát, többségük nő. A legtöbb esetben 30 és 50 év között jelentkezik a betegség. Még kutatják, hogy miért lesz valaki reumás, de szerepet játszik benne az örökletesség, bizonyos fertőzések és a stressz is.

hrdoktor_1_reuma_1.jpg

A különböző reumás megbetegedések közül talán a leggyakoribb az artrózis, mely az ízületeket alkotó porc- és csontszövet degeneratív megbetegedése, ennek oka a teherviselő ízületek kopása. Ha a túlzott terhelés következtében az izmokban, a szalagokban és az ínhüvelyben lép fel gyulladás, akkor a lágyrészek reumás megbetegedéséről beszélünk. A reuma körébe tartozik az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) is, ennek hátterében a szervezet hibás immunválasza áll, a köszvény, ebben a betegségben húgysavkristályok rakódnak le az ízületekbe. A háttérben anyagcserezavarok, illetve helytelen táplálkozás állhat.

A reumás betegségek tünetei szerte ágazóak, a leggyakoribbak a fájdalmas, duzzadt ízületek. Ha az elváltozás a kezeken jelentkezik, jellemző az ízületek reggeli, vagy hosszabb mozdulatlanság után jelentkező merevsége, illetve a fáradékonyság, gyengeség érzése. A reuma jellegzetes, de a fentieknél ritkább tünetei a reumás csomók, bőr alatti dudorok, amelyek főleg a kézfejeken jellennek meg.

Munkavégzés reumásan

A reuma diagnosztizálása után joggal merül fel a kérdés a betegekben, hogy tudják-e folytatni a munkájukat. Aggasztó a European League Against Rheumatism; Annual Congress 2016 (EULAR 2016) reumatológiai kongresszuson ismertetett kutatás, amely szerint a korszerű terápiás lehetőségek ellenére az érintettek körülbelül fele nem tud teljes munkaidős állást vállalni a betegsége miatt.
Természetesen a betegség súlyosságától, a tünetektől és a munka jellegétől függ, hogy lehet-e, és ha igen, miként folytatni a hivatást.

A legégetőbb kérdések a fizikai munkakörökben dolgozóknál merülnek fel. Itt a munka lehet a betegség (egyik) okozója is, azok között, akik tartósan alacsony hőmérsékleten dolgoznak, például hűtőházakban, a reumás ártalmak gyakoribbak, mint a normál hőmérsékleten dolgozók között. Ugyanígy a tartós egyoldalú terhelés bizonyos fizikai munkaköröknél, például gyártószalag mellett vagy a pénztárban, ugyancsak okozhat reumás tüneteket. Ilyenkor érdemes meggondolni a munkakörváltást, áthelyezést kérni egy kevésbé, vagy másképp megterhelő pozícióba.

hrdoktor_2_reuma_2.jpg

Vannak olyan helyzetek, amikor nem kell munkakört váltani, elég a munkakörnyezet átalakítása. Ide tartozhat például a megfelelő, állítható, ergonomikus székek biztosítása a gerincproblémák kialakulásának megelőzése érdekében, vagy a kellemetlen tünetek enyhítéséért, és bizonyos speciális igényeket kielégítő munkaeszközök biztosítása. Ha mód van rá, a „home office”-ban végzett munka is könnyíthet a reumás beteg helyzetén, ha otthon is megteremtik a munkavégzéshez szükséges optimális feltételeket. Amikor az olyan egyszerű feladatok, mint
a billentyűzeten való gépelés, a toll megfogása, a telefon füléhez tartása is kihívást jelentenek, lelkileg is könnyebb, ha ezzel nem a munkatársak előtt, hanem otthon küzdünk meg.

Rugalmas munkakezdés és elegendő pihenés

Ha valaki mégis változatlan formában szeretné (vagy kénytelen) folytatni a munkáját, akkor is tehet a komfortérzetéért. Mivel a reuma fájdalommal járhat, fontos ennek kezelése, kontrollálása. Hasznos lehet egy fájdalomnapló vezetése, a fájdalmat kiváltó, fokozó tényezők feljegyzése, amely segíthet az orvosoknak abban, hogy megtalálják a legjobb megoldást.

Ha valaki ülőmunkát végez, akkor hasznos, ha rendszeresen, munkaidőben is végez különböző nyújtógyakorlatokat. Érdemes gyógytornásztól tanácsot kérni, hogy milyen tornagyakorlatokat végezhet az íróasztal vagy a munkaállomás mellett, amelyek enyhítik az ízületeket érő terhelést.

A kimerültség szintén általános tünete a reumának. Fontos, hogy a beteg ne vigye túlzásba a munkát, szánjon elegendő időt a feltöltődésre, és figyeljen arra, hogy eleget aludjon. Ha ez nem sikerül, a beteg alvászavarokkal küzd, esetleg a reuma okozta fájdalom miatt nem tud pihenni, kérjen segítséget orvosától.

A reumatológiai betegséggel élők nagy részét érinti a kellemetlen, akár a mozgást is akadályozó reggeli ízületi merevség. Ilyenkor a beteg megkérdezheti a munkaadót, hogy kezdheti-e kicsit később a munkát, és délután majd ledolgozza azt az időt, amennyivel később ment be a munkahelyére. Ha az adott munkahelyen, munkakörben lehet több műszakban dolgozni, a reumás munkavállalóknak a délutáni műszakok jobban megfelelhetnek.

A cikk Budai Egészségközpont reumatológusának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5618070460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása