HRDoktor

A D-vitamin hiány és az ülőmunka

2023. február 20. - hrdoktor

A D-vitamin hiánya számos kellemetlen panaszt okozhat, az ülőmunkát végzőknél például súlyosbíthatja a derék- és hátfájdalmakat.

A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, pedig valójában ez a szerves vegyület nem is vitamin, inkább hormon. Kétféle, D2-nek és D3-nak nevezett változatban is létezik, mindkettő hasznos a szervezet számára, de a D3 nevű változatot gyorsabban képes hasznosítani a test.

hrdoktor_1_d-vitamin_1.jpg

Mivel a szervezet napfény hatására termeli a D-vitamint, ilyenkor tél végére, amikor már hosszú hónapok óta alig süt a nap, könnyű kifogyni belőle. Különösen igaz ez azokra, akik nem a szabadban dolgoznak, például egy irodában végeznek ülőmunkát. Az év ezen szakaszában a felnőtt magyar lakosság mintegy 70-80 százaléka D-vitamin hiányos. A D-vitamint ugyan étkezéssel is be lehet vinni a szervezetbe, de a napfényhiányos őszi-téli időszakban pusztán tápanyagokkal nem lehet fedezni a szükséges mennyiséget. Ilyenkor mindenképpen pótolni kell a D-vitamint (tablettával, cseppekkel vagy zselé állagú formában), mert a hiánya számos kellemetlen, az egészséget érintő következménnyel járhat.

A D-vitamin hiány tünetei

Hogy ki szenved D-vitamin hiányban, azt teljes bizonyosággal csak vérvétellel lehet ellenőrizni. Amióta tudjuk, hogy a D-vitamin milyen fontos az egészség megőrzése szempontjából, azóta sokkal többen végeztetnek a D-vitamin szérumszintjére vonatkozó vizsgálatot. Ugyanakkor számos olyan tünet létezik, amelynek megléte okot adhat a gyanúra, hogy a szervezet D-vitamin hiánnyal küzd.

Az egyik ilyen jellegzetes tünet a felső légúti betegségek gyakori előfordulása. A D-vitamin ugyanis erősíti az immunrendszert azzal, hogy bizonyos kórokozókkal szembeni védekezéshez szükséges anyagok termelését serkenti a szervezetben. Ha valaki gyakran küzd bakteriális és vírusos fertőzésekkel, állhat a háttérben – sok egyéb ok mellett – a szervezete optimálisnál alacsonyabb D-vitamin szintje is.

A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásának elősegítésével támogatja a csontanyagcserét is, jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy a csontjaink egészségesek legyenek, és a különböző esések, kisebb balesetek következtében ne törjenek el olyan könnyen. Ha kevés a D-vitamin a szervezetben, az hozzájárulhat a csontritkuláshoz, különböző csontfájdalmakhoz.

A téli időszakban meglehetősen gyakori hangulatingadozások, szorongásos panaszok, depresszió kialakulásában is szerepe lehet a D-vitamin hiányának. Ez a hormon ugyanis részt vesz az adrenalin, noradrenalin szint szabályozásában, emellett a “boldogsághormonként” is ismert dopamin termelésében is szerepet játszik.

Egyes bőrbetegségek, például a pikkelysömör vagy az ekcéma kialakulásában is szerepe lehet a kevés D-vitaminnak a szervezetben. Ez a vitamin ugyanis segíti a szarusejtek normális működését, meggátolja, hogy túltermelődjenek, ezzel hozzásegítve a bőrt az egészséges működéshez. Emellett a D-vitamin segít megvédeni az erek egészségét, alacsony szintje a magas vérnyomás és az érelmeszesedés gyakoribb előfordulásához is vezethet.

hrdoktor_2_d-vitamin_2.jpg

Az ülőmunka és az alacsony D-vitaminszint kockázatai

A D-vitamin hiányából fakadó problémákat egyszerre okozhatja és súlyosbíthatja, ha valaki olyan munkát végez, amely napi 8-10 óra üléssel jár. Nem nehéz belátni, hogy ha valaki ülőmunkát végez, akkor eleve kevesebb ideje van szabadban, napon tartózkodni, így esetében a hiányállapot kialakulásának nagyobb az esélye. Ráadásul az ülőmunka – különösen, ha helytelen testtartással végzik – amúgy is nagy terhet ró a mozgásszervekre, a gerincre, a csigolyákra. A krónikus mozgásszervi fájdalmakat súlyosbíthatja, ha a szervezet D-vitamin szintje alacsony.

A D-vitamin emellett képes arra is, hogy bizonyos izomrostok számát és méretét növelje, ezáltal stabilitáshoz segítse a mozgásszerveket. A fizikai aktivitás, sport (ha szükséges, gyógytorna) és a megfelelő D-vitamin bevitel együttesen hozzájárul ahhoz, hogy a szükséges tápanyagok beépüljenek a csontozatba, a gerincstabilizáló izmok erősödjenek, ezáltal a mozgásszervi fájdalmak, az ülőmunka káros következményei enyhüljenek vagy megszűnjenek.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5218053740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása