HRDoktor

Az ülőmunka hatása a vázrendszerre

2023. július 24. - hrdoktor

A vázrendszer, az izmok és a szalagok egyaránt megsínylik, ha valaki minden nap 8-10 órán át ül.

Manapság a legtöbb ember ülő életmódot folytat, a napja nagy részét a munkahelyen és otthon egy székben tölti el. Ezzel azonban sajnos óriási terhet ró a testre, különösen a mozgásszervekre. A huzamos időn át tartó ülés ugyanis mintegy kétszer annyira megterheli a gerincet, a porckorongokat, mint az állás. A helyzetet súlyosbítja, ha valaki helytelenül, féloldalasan vagy görbén ül, tehát a csípőt kissé előretolva, a fejet a monitorra előre szegezve, a vállakat előre ejtve.

Ha ez az extra terhelés a vázrendszeren hónapokig, évekig tart, akkor különböző mozgásszervi problémák alakulhatnak ki, például kopásos betegségek vagy porckorongsérv. Utóbbi magyarázata, hogy a helytelen tartásban üléskor az ágyéki gerinc helyzete is eltér az optimálistól, és a porckorongokra különösen nagy, tartós nyomás nehezedik. Ennek hatására kocsonyás, belső részük kitüremkedhet, rosszabb esetben pedig át is szakadhat a keményebb, külső rétegen. A porckorong kitüremkedő része nyomni kezdi a gerincben húzódó idegeket. Ekkor beszélhetünk porckorong vagy gerincsérvről.

hrdoktor_1_ulomunka_es_vazrendszer.jpg

Ráadásul az ülő életmód a vázrendszert “támogató”, támasztó izomzatra és a szalagokra is rossz hatással van. Ha valaki egész nap ül, akkor a láb- és farizmai elgyengülnek, emiatt kevésbé tudják segíteni a vázrendszert, nagyobb lesz az esélye a különböző baleseteknek, eséseknek, a szalagszakadásoknak, húzódásoknak. Az ülő életmód következtében megjelenhet a túlsúly, ami ugyancsak a vázrendszert, az ízületeket terheli.

Mit lehet tenni a káros hatások ellen?

Először is alakítsuk a munkaállomásunkat minél gerincbarátabbá. Figyeljünk arra, hogy helyesen üljünk: a csípőnket toljuk hátra, a medencénket billentsük előre, hogy a szék háttámlája támassza meg hátunkat, derekunkat. Szerezzünk be úgynevezett ergonómikus széket, dönthető hátlappal, lábtámasszal, ülésmélység állítással. A szék magasságát úgy állítsuk be, hogy talpunk leérjen a padlóra, térdünk pedig derékszögben hajoljon be.

hrdoktor_2_ulomunka_es_vazrendszer.jpg

Ne üljünk egész nap, legalább óránként álljunk fel, sétáljunk egy kicsit, mozgassuk át a tagjainkat, végezzünk nyújtógyakorlatokat. Használjunk állóasztalt, ha nem is egész nap, de néhány órát érdemes így dolgozni. Egyes megbeszéléseket, telefonos tárgyalásokat bonyolítsunk le sétálva. Használjuk ki az ebédidőt is arra, hogy legalább egy kis sétát tegyünk a munkahelyünk környékén.

A legfontosabb azonban, hogy igyekezzünk ellensúlyozni az ülőmunkát azzal, hogy a szabadidőnkben minél többet mozgunk. Ha tehetjük, menjünk gyalog autó helyett, lépcsőzzünk lift helyett és sportoljunk minél többet és többfélét. Ha fájdalmaink vannak, azokat mindenképpen vizsgáltassuk ki, és ha az orvos azt javasolja, vegyük igénybe gyógytornász, gyógymasszőr segítségét is.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4318177455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása