HRDoktor

Krónikus betegséggel a munkahelyen

2022. szeptember 12. - hrdoktor

Egy-egy alkalmi betegség is gondot okoz a munkahelyen, és ez természetesen fokozottan érvényes arra, ha valakinek hosszabb távon kell valamilyen krónikus betegséggel, tartós egészségromlással, sérüléssel együtt élni. Milyen hátrányokkal kell megküzdeniük a krónikus beteg munkavállalóknak?

Bizonyos betegségek (például anyagcsere-betegségek, keringési zavarok, ízületi gondok stb.) illetve érzékszervi sérülések (látás-, halláskárosodás) megléte hosszabb távon is befolyásolja a munkavégzést. A munkaképesség megváltozásának mértékét orvosi felülvizsgálat határozza meg. Az Európai Unióban az aktív korúak mintegy negyedét érinti ez a probléma: a munkavállalók 23,5 százaléka krónikus beteg. Ekkora tömeg a munkaerőpiacnak is fontos tényezője. A munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt az lenne az ideális, ha minden érintett megtalálná a képességeinek, képzettségének, tapasztalatainak leginkább megfelelő munkát. Ebben bőven van hová fejlődni, hiszen egy 2019-es felmérés szerint például hazánkban közel hétszázezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember volt, akik közül csak 141 ezer volt állandóan foglalkoztatva. Az érzékszervi sérülteknél még rosszabb ez az arány: például a hazai nyolcvanezer nyilvántartott vak és látássérült közül csak minden tízediknek van állandó munkája.

hrdoktor_kronikus_betegseg_1.jpg

Krónikus betegségek

Jellemzően ezek a betegségek lassan alakulnak ki és hosszú ideig tartanak, vagyis tartósan, nem egyszer élethosszig együtt kell élni velük. A krónikus betegségek igen sokfélék lehetnek, sokféle tünettel járhatnak együtt, és ezek nem egyformán változtatják meg az érintett munkaképességét. Szerencsés esetben, ha sikerül megtalálni a megfelelő munkakört a munkavállaló számára, akkor egyáltalán nem befolyásolja a munkavégzését, nem igényel az állapota miatt különleges bánásmódot, legfeljebb annyiban, hogy az átlagosnál többször van szüksége orvosi kontrollra, amelyekre esetenként munkaidőben kell sort keríteni. Saját magának viszont pontosan kell tudnia, hogy a betegségének milyen a természete, melyek azok az orvosi javallatok, életmódi ajánlások, amelyeket a saját érdekében be kell tartani, munkavégzés közben is.

Kit, milyen munkakörbe?

A krónikus betegeknek – állapotuktól függően – egyes szakmák, területek nem ajánlhatók, vagy azért, mert a betegség csökkentette a munkaképességüket és akadályozza őket a feladataik maradéktalan ellátásában, vagy pedig azért, mert az adott munkakör betöltése, annak körülményei ronthatják az állapotukat. Ez utóbbira kell figyelnie például a mintegy egymillió magyar diabeteszesnek, hiszen a váltott műszak vagy az éjszakázás, az azzal együtt járó rendszertelen alvás és étkezés súlyosbíthatja a panaszaikat, nehezíti a megfelelő cukorszint beállítását. Akiknél hirtelen vércukoresésre is számítani kell, veszélyt jelenthet a gépjárművezetés vagy a magasban, esetleg nehéz gépekkel végzett munka. A szív- és érrendszeri betegségekben, például szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlhatók azok a munkakörök, amelyekben nagy stressznek vannak kitéve. Bizonyos esetekben a munkáltató bővítheti a foglalkoztathatók körét a feltételek javításával, például a munkahely akadálymentesítésével a mozgássérült dolgozók számára, vagy technikai fejlesztéssel, például látássérülteknek segítő számítógépek, programok üzemeltetésével.

hrdoktor_kronikus_betegseg_2.jpg

A krónikus betegek adókedvezménye

Néhány év óta bizonyos krónikus betegségekben szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adóalapkedvezményben részesülnek. A kedvezmény havonta a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve (2022-ben 200 000 Ft egyharmada, 66 700 Ft), vagyis az adó havonta mintegy tízezer forinttal lesz kevesebb. Ez igénybe vehető úgy, hogy a munkáltató havonta vegye figyelembe a bérelszámolásnál, illetve az éves adóbevallás után adóvisszatérítésként egyösszegben is igényelhető.

Ezt azok igényelhetik, akik rokkantsági vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy szakorvos által igazoltan a 335/2009. kormányrendeletben meghatározott, 18 krónikus betegségcsoportba tartozó, mintegy 700 krónikus betegség valamelyikében szenvednek.

A listán 18 betegségtípus szerepel. Ezek a következők:

  • Hallási fogyatékosságok,
  • Mentális és viselkedészavarok
  • Látási fogyatékosságok
  • Mozgásszervi fogyatékosságok
  • Pervazív fejlődési zavarok
  • Schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
  • Daganatos betegségek bizonyos fajtái
  • Mesterséges testnyílással rendelkező személy betegségei
  • Súlyos szervi károsodással járó immunbetegségek
  • Emésztőrendszeri betegségek
  • Ritka betegségek
  • Az endokrin anyagcsere betegségei
  • Veleszületett enzimopátiák
  • Hemodialízis, vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő betegek
  • Krónikus légzési elégtelenség
  • Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedők a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban
  • Egyéb fejlődési rendellenességgel születettek
  • A női nemi szervek nem gyulladásos betegségei.

Akik a felsorolt betegségek, egészségügyi problémák valamelyikével élnek együtt az adóigazolásról, részletesebb tájékoztatást gondozó szakorvosuktól kaphatnak.

A cikk a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4917929341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása