HRDoktor

Hogyan hat a stressz a cukorbetegségre? Tanácsok a munkahelyi feszültség csökkentésére

2024. június 27. - hrdoktor

A stressz önmagában nem okoz cukorbetegséget, de ha adott a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életében, a munkahelyen és azon kívül tapasztalt stressz felgyorsíthatja a 2-es típusú diabétesz kialakulásának folyamatát. Fogadja meg tanácsainkat a munkahelyi stressz leküzdésére, ezáltal is csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát!

hrdoktor_tanacsok_munkahelyi_stressz_csokkentesere.jpg

Stressznek azt nevezzük, ahogyan a testünk illetve az agyunk reagál a szorongató, feszültségekkel terhes, új vagy nehéz helyzetekre, egy veszteségre vagy változásra. Ősi örökség ez: az emberiség történelmének kezdetén alakulhatott ki, amikor a veszély, például egy ragadozó állat láttán az ősember pulzusa felgyorsult, a gyomra összeszorult, a vér az agyába illetve a lábaiba tolult, hogy az önvédelemre, harcra vagy a menekülésre összpontosítsa fizikai és mentális erőit. Ezeket a válaszreakciókat azok a stresszhormonok, például a kortizol és az adrenalin idézik elő, amelyeket a stressz hatására az emberi szervezet nagyobb mennyiségben termel. Az okok, a stresszfaktorok változtak, de stressz-szel azóta is naponta találkozhatunk.

Nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is számtalan ilyen helyzet adódhat, egy új feladat vagy ellenőrzés kapcsán, a kudarctól való félelem miatt, vagy ha a körülmények, munkatársak változnak. A stresszhatás lehet rövid távú, és lehet tartós is, és az érintettekre hatással lehet fizikailag, érzelmileg és mentálisan is.

Hogyan befolyásolhatja a stressz a cukorbetegséget?

A stressz önmagában nem okoz cukorbetegséget, mégis összefüggés lehet a stressz és a 2-es típusú cukorbetegség között. Amikor a stressz hatására megnövekszik a stresszhormonok, például a kortizol és az adrenalin mennyisége, az felborítja a hormonális egyensúlyt, megnehezíti az inzulint termelő hasnyálmirigysejtek megfelelő működését, csökkentheti a termelődő inzulin mennyiségét. A sejtek érzéketlenebbek lesznek az inzulinra, az ún. inzulinrezisztencia alakulhat ki. Emiatt megemelkedik a vércukorszint. Ez a hiperglikémia hosszabban fennálló stressz esetén tartóssá válhat, kialakulhat a 2-es típusú diabétesz.

Az érintettnek a stressz miatt megváltozhatnak az étkezési szokásai is: sokan vannak, akik úgy reagálnak a feszültségre, hogy szokottnál többet esznek, ami viszont súlytöbblethez, hízáshoz vezethet. A stresszes túlevés, valamint a túl sok ülőmunka melletti mozgásszegény életmód miatti elhízás pedig a tapasztalatok szerint jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Nem árt tudni, hogy maga a cukorbetegség is okozhat stresszt, hiszen a diagnózis, a szükségessé váló életmódváltás, a lehetséges szövődményektől, a vércukorszint hirtelen leesésétől, illetve a mérésekkel, tűhasználattal járó inzulinadástól, az injekciózástól való félelem további szorongást, feszültséget kelthet az érintettekben.

hrdoktor_a_munkahelyi_stressz_noveli_a_cukorbetegseg_kockazatat.jpg

Nyolc tanács a munkahelyi stressz kezelésére

Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyek következetes betartásával eredményesen csökkenthető a munkahelyi stressz. Lássuk, melyek ezek!

Válasszuk külön a munkát és a magánéletet! Próbáljuk meg a munkahelyünkön hagyni az ottani problémákat, lehetőség szerint otthon ne fogadjunk „céges" hívásokat, munkaidőben válaszoljuk meg a hivatalos üzeneteket, emaileket! Ezzel a munkából fakadó stressz nagyobb része a munkahelyünkön töltött időre koncentrálódik, otthon pedig alkalmunk nyílik a regenerálódásra, pihenésre, feltöltődésre.

Ütemezzük munkahelyi feladatainkat! Gondoljuk át, rangsoroljuk, ütemezzük a munkahelyi feladatainkat, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni a munkaidőt! Készítsünk havi, heti, napi ütemtervet! Vegyük ki hivatalos úton a szabadságunkat, hogy legyen alkalmunk a feltöltődésre, pihenésre is, és ezt követően újult erővel térhessünk vissza a munkahelyi feladatainkhoz.

Alakítsunk ki jó munkakapcsolatot a munkatársainkkal! A jó kommunikáció, az összehangolt csapatmunka nemcsak a munkahelyi hatékonyságot növeli, hanem a munkahelyi stressz eredményes csökkentésében is segítségünkre lehet. Ha feszült a hangulat, beszélgessünk egy kicsit a kollégáinkkal, különösen akkor, ha éppen egy munkatársak közötti konfliktus a munkahelyi stressz forrása.

Szánjunk minden nap valamennyi időt a rendszeres testmozgásra! Mindig legyen időnk egy frissítő tornára, sétára a munkahelyünkön is. Nagy hajtás esetén is beleférhet annyi, hogy a munkahelyi telefonok lefolytatása közben felállunk és sétálunk egyet, vagy ha az értekezletre tartva a liftezés helyett a lépcsőn való közlekedést használjuk, illetve ha 1-1 részfeladat elvégzése után, akár ülve, a számítógép mellett átmozgatjuk a nyakunkat, vállainkat. A mozgással és a akár már egy pár perces szünet tartásával is sokat tehetünk a munkahelyi stressz csökkentéséért.

Kerüljük munkahelyünkön is a kapkodós, gyors ebédeket! Próbáljunk meg mindennap nagyjából ugyanabban az időben ebédelni, inkább többször, kevesebbet enni! Kerüljük el a sok szénhidrátot és tartósítószert is tartalmazó „kényelmi ételeket”!

Alkalmazzunk stresszkezelő technikákat! Ismerjünk meg különböző relaxációs, stresszkezelő technikákat (például jóga, meditáció, mélylégzés, autogén tréning), és válasszunk egy „testhezállót”, amelyet szívesen végzünk! Ezek segítenek levezetni a felhalmozódott munkahelyi feszültséget.
Munkaadóként évente legalább egyszer végeztessünk pszichoszociális felmérést a munkavállalóink körében, és szükség vagy igény esetén szervezzünk a tartós munkahelyi stressz káros egészségügyi hatásainak ellensúlyozását segítő programokat.

Előzzük meg a munkahelyi kiégést! Ha a tartós (munkahelyi) stressz egészségre ártalmas hatásait, netán a kiégés tüneteit érzi magán, kérjen mielőbb szakszerű segítséget!

Töltődjünk fel a következő munkanapra! Igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben nyugovóra térni, és legalább hét órát aludni! A jó minőségű alvás segít abban, hogy jobban kezeljük a munkával járó stresszt és hatására másnap kipihentebb, nyugodtabban kezdhetünk neki ismét a munkának.

Olvassa el cikkünket a cukorbetegek számára ajánlott és tiltott munkahelyi pozíciókról, valamint a cukorbetegség gépjármű vezetésre gyakorolt hatásáról!

Nézze meg infografikánkat és tudjon meg többet a cukorbetegség megelőzési lehetőségeiről és tüneteinek kezeléséről!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3018436117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása