HRDoktor

Áldás vagy átok? A légkondi hatása a munkahelyen

2024. július 04. - hrdoktor

Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitákat vált ki a munkahelyeken, mert számos előnye mellett kellemetlenségeket, bajt is okozhat. Fogadja meg tanácsainkat, amelyeket betartva elkerülhetőek a túlzott munkahelyi légkondi használatból fakadó egészségügyi problémák!

hr-klima-mosolyog_1.jpg

A hőség heteiben, aki csak teheti, használja a légkondicionáló berendezéseket, de az alkalmazása minden előnye ellenére fontos kérdéseket is felvet. A klímahasználat környezetvédelmi, energetikai vonatkozásaival nem tisztünk foglalkozni, de az emberi szervezetre, az egészségre gyakorolt kedvező és ártalmas hatásait nem árt újra és újra végiggondolni.

A klímaberendezés áldásai

Mivel a munkahelyi túl magas hőmérséklet káros hatással van a dolgozók komfortérzetére, hatékonyságára, termelékenységére, sőt az egészségére is, ezért nagyon fontos azt megfelelő szinten tartani. A légkondicionáló megfelelő értékeken belül tartja a helyiség hőmérsékletét, hogy az ott tartózkodók testhőmérséklete ne emelkedjen meg. Emellett a klímaberendezés használata egyéb előnyökkel is jár: szűri, tisztítja a beszívott külső levegőt, megakadályozza, hogy az abban lévő füst, por, korom, pollen és egyéb szennyeződések, kórokozók bejussanak a belső légtérbe, és gondoskodik a keringő levegő folyamatos tisztításáról, az elhasználódott levegő felfrissüléséről. A keringtetett, áramló levegőben kevésbé szaporodhatnak el a baktériumok, mint az álló, áporodott levegőjű helyiségekben. A klimatizált helyiségek friss levegőjében kevésbé érződik a nyári hőség bágyasztó, álmosító hatása, a dolgozók frissebben, szívesebben végzik a munkát, nő a termelékenység, a hatékonyság. A munkahelyi gépek, berendezések számára is hasznos a jól beállított klíma, hiszen a kiugróan magas hőmérséklet például az érzékeny számítástechnikai eszközöknek is árthat.

Ha nincs jól beállítva, a kockázataival is számolni kell

Az előnyei ellenére a klíma kellemetlenségeket is okozhat, elsősorban akkor, ha nem jól használják, vagy ha nincs megfelelően karbantartva, beállítva a légkondicionáló berendezés. Az egyik leggyakoribb használati hiba, hogy nem tisztítják, cserélik rendszeresen a klíma szűrőberendezését, így az alkalmatlan a külső levegő megfelelő szűrésére. A bejutó kórokozókat, polleneket az áramló levegő mintegy szétszórja a belső légtérben, az ott dolgozóknak allergiás panaszokat okozva. Nátha, orrfolyás, szemirritáció, viszketés, könnyezés, fejfájás, émelygés, köhögés, tüsszögés, légzési nehézség jelentkezhet. Az esetlegesen amúgy is fennálló allergiás, asztmás tüneteket tovább fokozza a rosszul beállított klíma. Ráadásul a berendezéseken belül a szennyezett szűrőfelületeken is elszaporodhatnak a kórokozók, penészgombák, baktériumok, amelyek közül a Legionella baktérium az egyik legveszélyesebb, súlyos tüdőgyulladást okozhat.

Nem véletlenül vált ki vitát egy-egy munkahelyen az, hogy hány fokra kell beállítani a klímát, hiszen a túl alacsony hőmérsékletű légáram, a külső és a belső hőmérséklet közötti túl nagy különbség is kockázattal jár, megterheli az immunrendszert, megfázásos, hurutos tünetek jelentkezhetnek. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés, a folyamatos huzat hideghatása rontja a keringést, izommerevséget, feszültséget, váll-, hátfájást, ízületi panaszokat is okozhat, különösen úgy, ha valakinek a munkaállomása épp a klímából áramló levegő útjában van. A klímaberendezés nemcsak a levegő hőmérsékletét, hanem a páratartalmát is befolyásolja: ha túl száraz lesz a levegő, az nyálkahártya- és szemszárazságot, bőrirritációt okozhat.

hr-klima-csaj_1.jpg

A jó klímabeállítás titkai

A lehetséges egészségkárosító hatások elkerülésére a legfontosabb teendő a klímaberendezés rendszeres, éves karbantartása, tisztítása, a szűrők cseréje, hogy a funkcióját megfelelően el tudja látni és ne telepedjenek meg benne a kórokozók. Legalább ilyen fontos a megfelelő beállítás. A belső és a külső hőmérséklet közötti különbséget minimálisra kell csökkenteni, hogy az ne jelentsen sokkhatást az emberi szervezet számára. Alapszabálynak azt ajánlják a szakértők, hogy a különbség ne legyen több hat-nyolc foknál, vagyis ha kint 33 Celsius fok van, bent 25 fokra állítsuk a légkondit. A dolgozók hőérzékenysége különböző, van, akit a hűvös levegő kifejezetten inspirál, másnak pedig épp ez csökkenti a teljesítőképességét, tehát mindenképpen kompromisszumra van szükség. Ideálisnak azt tartják, ha a helyiség hőmérséklete nem haladja meg a 23 fokot és a páratartalom pedig a 35-65 százalékos értéket. Ilyen paraméterek mellett a legtöbb munkavállaló jól érzi magát. A berendezés megfelelő telepítése is nagyon fontos: úgy kell elhelyezni, hogy a légáramlás ne irányuljon közvetlenül senki felé, és legalább másfél-két méter távolságra legyen a legközelebbi munkaállomástól.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1618440353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása