HRDoktor

Rosszullét vérnyomás miatt? Ne essen kétségbe, ez a teendő!

2024. augusztus 14. - hrdoktor

Ijesztő helyzet, ha valaki a környezetünkben kiugróan magas vérnyomás miatt rosszul lesz. Mi a teendő, hogyan segíthetünk?

bhc_igy_csokkentheto_azonnal_a_vernyomas.jpg

A magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb krónikus betegség, kezeletlenül súlyos, akár halálos következményekkel is járhat. Alattomos kór, mert akár teljesen tünetmentes maradhat, még a hipertenzív állapot, vagyis a vérnyomás váratlan, extrém megemelkedésekor is, így nem egyszer csak a súlyos következményei hívják fel rá a figyelmet.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a szisztolés (felső) érték 140, a diasztolés (alsó) érték pedig 90 vagy magasabb. A tartósan magas vérnyomás szív- és keringési betegségeket, veseelégtelenséget, látásromlást, agyi katasztrófát, szexuális diszfunkciókat okozhat, így mindenképpen foglalkozni kell a problémával. A 180/120 Hgmm feletti vérnyomás veszélyesen magas, ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

Mi válthatja ki a vérnyomás hirtelen megemelkedését?

Ezt a hipertenzív, sürgősségi állapotot sokféle körülmény kiválthatja, legtöbbször a szükséges vérnyomáscsökkentő gyógyszerek elhagyása, különböző, kezeletlen szív- és keringési betegségek, terhességi toxémia és gyógyszerek közötti kölcsönhatások állnak a hátterében. A kiugró vérnyomás-emelkedés nem minden esetben jár szervkárosodással, de a hipertenzív krízis (180/120 Hgmm felett) kezelés nélkül akár súlyos szervi vagy keringési elégtelenség, például agyvérzés, szívelégtelenség, ritkábban szívinfarktus, aorta fali repedés kialakulásához is vezethet.

Szervkárosodással járó, súlyos esetre kell gyanakodni, ha a beteg homályos látásra, súlyos mellkasi fájdalomra, fejfájásra, hányingerre panaszkodik, illetve zavartság, légszomj, görcsroham, ájulás alakul ki nála.

bhc_magas_vernyomas_miatti_rosszullet_kezelese.jpg

Mit tapasztalunk kiugróan magas vérnyomás esetén?

Edit tanárnőként dolgozik, magas vérnyomás miatt kezelik. Sokáig semmi tünetet nem tapasztalt ezzel kapcsolatban, a betegségére egy váratlan rosszullét nyomán derült fény. Egy alkalommal ugyanis – egy nagyon fárasztó, stresszes napon – az aznapi utolsó órájáról enyhén émelyegve jött ki. Fehér fények vibráltak a szeme előtt, nem látott teljesen tisztán, ájulás környékezte, lábait erőtlennek érezte, szorongás tört rá, így csak egy kis pihenés után mert nekivágni az egy emeletnyi lépcsőnek.

Az iskolában baj esetén a titkárság van elsősegélyre kijelölve, Edit is oda fordult segítségért. Munkatársnője leültette, megmérte a vérnyomását, de alig akart hinni a szemének, mert 210-et mutatott a kijelző. Gyorsan egy nagy pohár vizet nyomott a kezébe, aztán megmérte a másik karján még egyszer, de ugyanaz lett az eredmény. Kikérdezte, van-e gyógyszere, de csak egy gyógynövényalapú nyugtató volt nála, abból vetetett be Edittel. Hűs borogatást tett a homlokára és a csuklójára, fel sem engedte állni.

Pár perc múlva kicsit lejjebb ment a vérnyomás, de még mindig 200 körül volt. Nem hívtak mentőt hozzá, mert a háziorvosa – a délutáni rendelési időben és a közeli rendelőben – könnyebben elérhetőnek tűnt.

A munkatársai azonban oda sem engedték el egyedül, hanem gondoskodtak kísérőről, és pihentetve megvárták, amíg 180-ig csökkent a vérnyomása. Edit háziorvosa elkezdte a kezelését, és több havi próbálkozás, szoros vércukorkontroll, naplózás után sikerült beállítani normális értékekre a vérnyomását. Közben teljes körű kardiológiai kivizsgálásra is sor került, hogy tisztázzák a magas vérnyomás hátterében álló okokat, és felmérjék, okozott-e maradandó szervi elváltozásokat az addig rejtve zajló betegség.

bhc_ezt_tegye_ha_azonnal_csokkenteni_kell_a_magas_vernyomast.jpg

Teendők kiugró magas vérnyomás esetén

Editnek szerencséje volt, az elsősegélyt nyújtó munkatársa körültekintően járt el. Az orvosi ajánlás ebben a helyzetben ugyanis az, hogy a beteget nyugalomba kell helyezni, leültetni vagy lefektetni, és a mérést meg kell ismételni.

A tudatosan lassú, mély légzés is segíthet, hozzájárul a magas vérnyomás egyik okának, a stressznek az oldásához és a helyzettel járó szorongás csökkentéséhez. Ha a megismételt mérés is magasabb, mint 180/120, illetve, ha kísérő tünetek is mutatkoznak, netán stroke, szívroham gyanúja is fennáll, akkor sürgős orvosi segítségre van szükség, azonnal mentőt kell hívni.

Ha a betegnél van vérnyomáscsökkentő gyógyszer, mielőbb be kell vennie, ugyanakkor fokozatosságra, a vérnyomás lassú rendezésére van szükség, hiszen a túl gyorsan lecsökkenő vérnyomás is bajt okozhat, például ronthatja az agyi vérkeringést.

Tanácsok a vérnyomás tartós rendezésére

A tartósan magas vérnyomásúaknak orvosi segítségre van szükségük, de maguk is sokat tehetnek az érték normális szinten (140/90 Hgmm alatt) tartásáért. A túlsúlytól való megszabadulás, a rendszeres mozgás, a dohányzás elhagyása, az alkohol- és koffeinfogyasztás korlátozása, az alvásproblémák rendezése, a stressz lehetőség szerinti kerülése, a hatékony stresszkezelési módszerek (autogén tréning, mélylégzési technika stb.) alkalmazása mellett az egészséges, szívbarát étrend követése a legfontosabb.

Ez utóbbiba a túl zsíros, cukros, sós, túlságosan feldolgozott, ún. kényelmi ételek kerülése, helyette rostban, omega-3 zsírsavakban, vitaminokban, káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdagabb ételek fogyasztása segíthet a legtöbbet. A megfelelő folyadékfogyasztásra is vigyázni kell. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a magas vérnyomás krónikus betegség, tehát ha az orvos gyógyszert rendel a vérnyomás rendezésére, azt nemcsak néhány hétig, hanem nagy valószínűséggel hosszú távon és folyamatosan szedni kell, egészen addig, amíg azt a kardiológus másképp nem rendeli.

A cikk a Budai Egészségközpont kardiológus szakembereinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618466207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása