HRDoktor

Az alváshiánytól a vérszegénységig: számos oka lehet a munkahelyi fáradtságnak

2022. május 16. - hrdoktor

Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alaposabban utánajárni, hogy mi lehet a háttérben.

A munkahelyi fáradtság, a napközben hirtelen fellépő, erős álmosság nem tűnik súlyos problémának, pedig nagy veszélyeket rejthet magában. Nemcsak arról van szó, hogy ronthatja a teljesítményt, hanem bizonyos munkakörökben komoly balesetveszélyt is jelent. Például építkezéseken magasban dolgozó munkások, tűzoltók, műtéteket végző orvosok, buszsofőrök, légiirányítók esetében egy pillanatnyi koncentrációvesztés is végzetes következményekkel járhat. Éppen ezért a tartós, újra meg újra visszatérő munkahelyi fáradtság okait fel kell tárni, és megoldást kell keresni a problémára.

hrdoktor_faradtsag_1.jpg

A munkahelyi fáradtság életmódbeli okai

Bármilyen banálisan hangzik, a legtöbb esetben a munkahelyi fáradtság oka a tartós alváshiány. Sokaknak eszébe sem jut ez a megoldás, mert nem érzik úgy, hogy keveset alszanak. Pedig a felnőtt embereknek is szüksége van napi 7-9 óra jó minőségű alvásra. Ezt nagyjából a felnőttek fele tartja be, a többiek ennél jóval kevesebbet alszanak, különösen hétköznapokon. Ráadásul az alvással töltött idő évtizedek óta folyamatosan csökken: az 1950-es években még megvolt a napi 8 órás átlag, de manapság a hét órát sem éri el. Ezért részben a megnövekedett munkamennyiség, részben pedig a szabadidő eltöltésének megváltozása felelős. Sokan – bár tudják, hogy pihenniük kellene és kimerültnek is érzik magukat – nehezen hagyják abba az éjszakai tévézést, sorozatnézést, internetezést, a számítógépes játékokat.

Az alváshiány mellett más életmódbeli okai is lehetnek a munkahelyi fáradtságnak. Ilyen például a mozgáshiány. Hiába érzi magát valaki fáradtnak este az egész napos ülőmunka után, ha a teste nem, csak az agya, az idegrendszere fáradt ki a nap folyamán, nem lesz jó minőségű, pihentető alvása. Gond lehet még a nem megfelelő táplálkozás, elsősorban a túl zsíros és cukros ételek fogyasztása, a túl magas szénhidrátbevitel. Gyakori a túl sok élénkítőszer fogyasztása miatti kialvatlanság, majd az ebből fakadó fáradtság. Sokan isznak naponta több kávét, energiaitalt, kólát, teát, majd a nap végén nem tudnak kiengedni, elaludni. De a kevés vízfogyasztás és bizonyos vitaminok (pl. D-vitamin) hiánya is magyarázhatja a fáradékonyságot.

Betegségek a fáradtság háttérben

Nők esetében logikus magyarázat lehet még a várandósság, az első trimeszterben különösen gyakori, hogy az esetleg még fel sem fedezett terhesség miatt érzi magát ólmosan fáradtnak valaki. Emellett sok betegség is okozhat állandó álmosságot. Ilyenek például a tápanyag-felszívódás bizonyos zavarai, a cöliákia (gluténérzékenység) vagy a magnézium- és cinkhiány. A krónikus fáradtság jelezhet cukorbetegséget, utalhat pajzsmirigybetegségre, pajzsmirigy alulműködésre vagy autoimmun pajzsmirigygyulladásra (Hashimoto tireoiditis).

hrdoktor_faradtsag_2.jpg

Állhat a háttérben krónikus vérszegénység, vashiány is, más vérképzőszervi betegség (leukémia, limfóma). Bizonyos fertőző betegségek, az influenza, az akut fertőző májgyulladás, a mononukleosis vagy úgynevezett krónikus fertőzések (TBC, AIDS, Lyme-kór stb.) ugyancsak okozhatnak tartós álmosságot. De a krónikus szívelégtelenség, a veseelégtelenség, a krónikus májgyulladás vagy daganatos betegségek egyik tünete is lehet a fáradékonyság. A pszichés betegségek közül elsősorban a depresszió jár fáradékonysággal, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.

Megoldási javaslatok

Természetesen először a betegségeket kell kizárni, és ha az alapos orvosi vizsgálat után bizonyossá válik, hogy nincs ilyesmi a háttérben, akkor lehet az életmódon változtatni. A megfelelő mennyiségű alvás, a rendszeres mozgás és az egészségesebb étkezés hatékonyan javíthat a helyzeten, ahogy a dohányzás, a túlzott alkohol- és koffeinbevitel elhagyása is.

Ha azonnali megoldás kell, akkor sem biztos, hogy rögtön a sokadik kávé után kell nyúlni. Hasznos lehet a rendszeres szellőztetés az irodában, a természetes fény használata a mesterséges világítás helyett, egy pohár hideg víz vagy némi gyümölcs elfogyasztása, vagy, aki ezt megteheti, annak egy rövid szundikálás. Az ideális az, ha húsz-harminc percet alszik valaki ebéd után, de semmiképpen nem többet egy óránál. A hosszabb alvásnak ugyanis már ellentétes hatása van délután, nem feltölt, hanem még álmosabbá tesz. Ráadásul az alvás mélyebb szakaszaiból nehezebb felébredni.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1417832205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2022.05.16. 21:58:51

Nehéz úgy eleget aludni, ha valaki 6-ra, de még akkor is ha f8-8-ra jár melóba. Ez a fő probléma.
süti beállítások módosítása