HRDoktor

A modern technológia vezetett az email-apnoéhez

2021. augusztus 16. - hrdoktor

Az emberek többsége öntudatlanul visszatartja a lélegzetét vagy felszínesebben lélegzik, amikor emailekre vagy szöveges üzenetekre válaszol.

1_17.jpg

Sajnos, már az alvási apnoé jelenségét sem mindenki ismeri. Ilyenkor alvás közben a légutak időnként (egy éjszaka alatt akár húsz-harminc esetben is) rövid időre teljesen elzáródnak, hosszú másodpercekig tartó légzéskimaradás figyelhető meg, amely után hangos felhorkanással indul meg újra a légzés.  A jelenség azért veszélyes, mert az apnoék idején nem megfelelő az oxigénellátás, csökken a pulzus és a vérnyomás, majd amint – idegrendszeri stresszreakcióval, a szív és a légzőizmok fokozott munkájával – helyreáll a légzés, az előbb felsorolt értékek hirtelen megemelkednek. Az alvási apnoé súlyos alvászavar, akadályozza a valódi pihentető álmot, közvetlen következménye, hogy a beteg már reggel kimerülten ébred, fáj a feje, rossz a hangulata, nehezebben tud koncentrálni, egész nap fáradékony, csökken a teljesítőképessége testi és szellemi téren egyaránt.

Az email-apnoé jelenségét 2009-ben írta le először Linda Stone író, kutató, az Apple és a Microsoft egyik korábbi vezető munkatársa. Stone az email-apnoének vagy képernyő-apnoének nevezett viselkedést először saját magán figyelt meg. Észrevette, hogy amikor az emailjeit vagy a beérkező üzeneteket olvassa, önkéntelenül visszatartja a lélegzetét, esetleg felszínesebben lélegzik, mint ahogy egyébként szokott. Azt is megfigyelte, hogy miközben átnézi a postafiókját, az agya folyamatosan jár, azon gondolkozik, hogy melyik emailt hova sorolja, melyikre mikor kell válaszolni, melyek a sürgős üzenetek és így tovább. 

Az emberek többsége érintett

Stone munkája során az emberek és a technológia kapcsolatát vizsgálja. Szakembereket bevonva a szóban forgó jelenség vizsgálatába arra jutott, hogy az email-apnoé az emberek 80 százalékát érinti. Az email-apnoé koncepciója gyorsan elterjedt az amerikai sajtóban, és számos kérdést vetett fel az emberi szervezet, az egészségünk és a modern technológia folyton változó viszonyáról. 

Szerinte nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy minket is érint-e a jelenség. Amikor legközelebb emailjeinkre vagy szöveges üzeneteinkre válaszolunk, álljunk meg egy pillanatra, és figyeljük meg magunkat. Hogy ülünk? Milyen a testtartásunk? Megváltozott, szaporábbá vált a légzésünk? Nőtt bennünk a feszültség, pusztán annak hatására, hogy megnyitottuk a levelezésünket, függetlenül annak tartalmától? Ha a válasz igen, akkor valószínűleg minket is érint az email-apnoé.

2_17.jpg

A felszínes légzés ára

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha így is van, és valóban sokan érintettek az email-apnoé jelenségében, miért fontos ez. Jelent-e bármilyen problémát, ha naponta néhányszor átélünk némi plusz feszültséget a visszatartott lélegzett miatt? Margaret Chesney és David Anderson, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársainak kutatásai kimutatták, hogy már az átmeneti lélegzetvisszafogás is hozzájárul a stresszel kapcsolatos betegségek kialakulásához. Az email-apnoé is képes lehet arra, hogy megzavarja a szervezet oxigén-, szén-dioxid- és nitrogén-oxid egyensúlyát, amelyek segítenek megőrizni az immunrendszer erejét. A felszínes légzés pedig rossz hatással lehet az alvásra, a memóriára és a tanulási képességeinkre, ráadásul súlyosbíthatja a szorongást és a depressziót is.

Bár a jelenséget leírta, megoldást egyelőre Linda Stone sem kínál az email apnoéra. Segíthet, ha általában jobban odafigyelünk a helyes légzésre, ha rendszeresen tartunk kisebb mozgással, mély lélegzetvételekkel tarkított szüneteket a munkaidő alatt. Erről már bebizonyosodott, hogy hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és csökkentheti a stresszt.

A cikk a Budai Egészségközpont szomnológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6316661336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása