HRDoktor

Ezért lesznek karikásak a szemei

2021. június 21. - hrdoktor

A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefüggenek.

1_13.jpg

Egész testünkön a szemeink alatt a legvékonyabb a bőrünk. Ezért van az, hogy a szem körüli véredények itt jobban előtűnhetnek, mint testünk más, vastagabb bőrréteggel borított részeinél. Ez okozza a sötét karikákat a szemek alatt. Vannak olyanok, akiknél már gyerek- vagy kamaszkorban megjelennek a karikák, míg mások csak idősebb korukban, a szem környéki szövetek elvékonyodásakor veszik észre magukon a sötét foltokat a szemeik alatt.

A karikák megjelenése és mértéke nagyban függ a genetikától, a bőrszíntől, a bőr vastagságától, a hajszálérhálózat állapotától. A sötét karikákat okozhatja még az úgynevezett periobitális hiperpigmentáció is, ekkor több melanin termelődik a szem alatti bőrben, ezáltal sötétebbnek mutatva azt.

A leggyakoribb okok

Általában akkor jelennek meg igazán feltűnően, ha nagyon keveset alszunk, sok stressz ér minket, nincs időnk regenerálódni. Ezzel összefüggésben fokozza a szemek alatti karikák megjelenését túlzott kávézás, teázás vagy más élénkítőszereket fogyasztása, ha sok alkoholt iszunk, de vízből túl keveset veszünk magunkhoz. A dohányzás szintén hozzájárulhat a karikás szemekhez.

Előidézheti a karikás szemeket, ha sokat dolgozunk képrenyő előtt vagy játszunk a számítógépen, sok tévét nézünk, sokat bámuljuk az okostelefon kijelzőjét. A különböző monitorok előtt töltött idő ugyanis azzal jár, hogy folyamatosan erőltetjük a szemünket, ennek hatására pedig a szemek körüli vérerek kitágulnak. A kitágult erek a szemek alatti vékony bőrön áttűnhetnek, ettől látszik karikásnak a szem.

A különböző hormonális változások is befolyásolhatják a szemek alatti bőr és az erek állapotát. Egyes nőknél előfordul, hogy a menstruáció ideje alatt lesznek átmenetileg karikásak a szemeik, de a terhesség alatt is megjelenhet a probléma.

Amikor a karikás szemek betegséget jeleznek

Ha annak ellenére is tartósan karikásak a szemeink, hogy eleget alszunk, van módunk a feltöltődésre, rekreációra, figyelünk az egészséges étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Általában egy vérképpel kiderül, hogy milyen betegség, milyen hiányállapotok okozhatják a karikákat.

A szem alatti sötét karikák megjelenését okozhatja a vashiányos vérszegénység (anémia) is. Ilyenkor a szervezetben jelentősen csökken a hemoglobin mennyisége. A hemoglobin szállítja az oxigént a tüdőtől a test többi részébe, beleértve az izmokat, ahol leadja az oxigént. Ha hemoglobinból kevés van, a bőr sápadtabb lesz, így az alatta futó hajszálerek jobban látszanak, megjelennek a szem alatti karikák. A vashiányos vérszegénység nem ritka és szerencsére könnyen kezelhető hiánybetegség, amely elsősorban a gyerekeket és az időseket érinti, de a fogamzóképes nők körében is gyakrabban előfordul.

Sokkal ritkábban, de a szem alatti karikák utalhatnak vese- vagy pajzsmirigybetegségekre, allergiára is. A pajzsmirigy alulműködése befolyásolja az anyagcserét, a lelassult anyagcsere vérszegénységet okozhat, ami megint csak a szemek alatti karikák előidézője lehet.

2_13.jpg

A karikás szemek kezelése

Ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor természetesen a kiváltó okot kell kezelni. Ha a stressz és a kialvatlanság, akkor az életmódunkon kell változtatni. Ha azonban ezek egyike sem áll fenn, akkor kozmetikai, bőrgyógyászati kezelésekkel javíthatunk a karikás szemeken. A hideg gyors átmeneti megoldást jelenthet, hatására ugyanis összehúzódnak az erek, így csökkenhetnek a karikák. Tehetünk a szemek alá jeget, lehűtött kanalat vagy erre a célra kitalált, lehűthető zselés párnácskákat. Segíthetnek a különböző szemkörnyékápoló krémek, olajok, szérumok is.

Ha a probléma tartós és nagyon zavaró, akkor erőteljesebb esztétikai beavatkozásokat is igénybe vehetünk. Ilyen az érintett terület hyaluronsavas feltöltése. Ekkor a plasztikai sebész műtét nélkül, injekció segítségével juttatja a bőr alá a töltőanyagot, amely a kisebb ráncokat, a fekete karikákat eltünteti. A töltőanyagot mélyen a kötőszövet és az izom alá, közvetlenül a csonthártya fölé adják be, amely így megemeli és elsimítja a területet. Igaz, a megoldás csak átmeneti, mert az anyag felszívódik, így a kezelést idővel meg kell ismételni.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6616599830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása