HRDoktor

Bőrápolási tanácsok a HRDoktortól

2020. október 26. - hrdoktor

Bőrünk állapota jelzi a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait vagy kóros szenvedélyeit, alkalmanként betegségeit. Épségét és szépségét az életmód, a táplálkozás, az anyagcsere-folyamatok, a hormonrendszer és a környezeti faktorok (az időjárás, a levegő páratartalma, a légszennyeződés mértéke) és akár a stressz is befolyásolhatja. Íme néhány jótanács gyakrabban előforduló bőrproblémák kapcsán.

hrdoktor-bortanacsok-01.jpg

1. Bőrszárazság

A bőrszárazság oka a bőr lipidrétegének károsodása, ennek következtében történő vízvesztése. A bőr pikkelyessé válik, berepedezik, esetleg vöröses foltok jelennek meg rajta. Kellemetlen, szúrós, viszkető érzés kíséri. Különösen jellemző téli időszakban.

Mit tehet?

Fogyasszon bőven folyadékot! Kerülje a naponkénti többszöri fürdést! Fürödjön rövid ideig, csak langyos vízzel! Használjon olajos tusfürdőket, szappanmentes szappanokat! Naponta kétszer, szárazabb bőrterületeken akár többször is testápolóval kenje bőrét. Különösen jó hatásúak az urea- és magas lipidtartalmú bőrápolók. Párosítson az irodában, lakásában! Viseljen pamut ruházatot! Kerülendő az uszodai klóros víz. C- és E-vitaminok szedése is segíthet. Ha néhány napos intenzív bőrápolás után nem tapasztal javulást, forduljon szakemberhez. Akár háttérbetegséget is jelezhet: vese-, cukor-, pajzsmirigy-betegségek, vashiány, esetleg daganatos megbetegedéses elváltozásra is utalhat.

2. Rosacea

Oka ismeretlen, főként örökletes adottságokon alapuló kórkép, a középkorosztályra jellemző. Kezdeti stádiumban az arcbőr kipirosodása jellemzi, a bőrben lévő kapilláris erek kitágulnak. Későbbiekben gyulladásos, pattanásszerű csomók is kialakulhatnak a bőrön.

Mit tehet?

Használjon anti-rosacea kozmetikumokat, illetve fényvédőkrémet, utóbbi legyen könnyű, vizes állagú. Fontosak bizonyos életmódbeli változtatások. Ne fogyasszon forró, erős, fűszeres ételeket. Kerülje az alkoholt és a kávét. A szauna és a melegvizes gyógyfürdők szintén negatív hatással, hiszen ezek a bőrereket tágítják. Próbálja csökkenteni a stressz mértékét. Súlyosabb, gyulladásos csomókkal járó esetek szakorvosi kezelést igényelnek, allergológiai, gasztroenterológiai, illetve endokrinológiai kivizsgálás is szükséges lehet.

hrdoktor-bortanacsok-02.jpg

3. Akne

Oka a faggyútermelés túltengése. Az arcon mitesszerképződés, majd gyulladt csomók megjelenése figyelhető meg. A pubertás korban jellemző, de viszonylag gyakoriak a felnőttkori formák is. Utóbbiak hátterében lehet rosszul megválasztott kozmetikum, egészségtelen táplálkozás, hormonprobléma, de befolyásoló tényező lehet a stressz, és egyes gyógyszerek is kiválthatják.

Mit tehet?

Tisztítsa le napi kétszer langyos vízzel a bőrét. Használjon zsíros, pattanásos bőrre való arctisztítót, arcvizeket (többet egyszerre nem praktikus alkalmazni, túlszárítja a bőrt). Az aknés bőr hidratálása speciális ápolást igényel, aknés bőrtípusra való könnyű hidratáló krémet használjon. Gyulladt területekre gyulladáscsökkentő krémet, pasztát használhat (pl. klórhexidin tartalmú kenőcs). Nappal használjon fényvédőkrémet, mert a gyulladt területek napfény hatására elszíneződhetnek. Kerülje a zsíros krémek és make up-ok használatát. Ne egyen zsíros, fűszeres, olajos ételeket. Az otthoni „nyomkodás” nem praktikus, bízza szakemberre. Gyulladásos kórformák, a felnőttkori akne orvosi kezelést igényel, illetve szükséges lehet a kóroki háttér tisztázása is.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5716257646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása