HRDoktor

Ezek a gyógyszerek gyengíthetik a fogamzásgátlót

2020. szeptember 28. - hrdoktor

Bár a fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legbiztosabb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének, nem elég csak rendszeresen szedni a tablettákat. Vannak ugyanis olyan gyógyszerek, sőt gyógynövénytartalmú készítmények, amelyek gyengítik a fogamzásgátlók hatását, így növelve a nem kívánt teherbeesés esélyét. De milyen gyógyszerekre, hatóanyagokra kell odafigyelni?

hrdoktor-fogamzasgatlo-01.jpg

Nagyon fontos, hogy mielőtt egy nőnek fogamzásgátló tablettát ír fel az orvosa, alaposan tájékozódjon a páciens egészségi állapotáról, kórtörténetéről, az általa szedett gyógyszerekről, de még a gyógyhatású szerekről is. A tabletta felírását mindenképpen meg kell, hogy előzze egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás és egy vérvétel is. Utóbbira azért van szükség, mert az emberek egy része nem is tud arról, hogy tünetmentes, öröklött trombózishajlammal (úgynevezett Leiden-mutációval) él, a fogamzásgátló tabletták az ilyen embereknél növelik a trombózis kialakulásának lehetőségét.

A szedett gyógyszerek listája azért fontos, mert bizonyos kombinációk gyengíthetik a tabletta hatékonyságát: a gyógyszerek egy része ugyanis csökkentheti a fogamzásgátló hatóanyagainak vérben mért koncentrációját. A fogamzásgátló tabletta hatóanyagai, a tüsző- és a sárgatesthormonok lebontásáért a májban termelődő fehérjetermészetű anyagok, enzimek felelősek. Csakhogy bizonyos gyógyszerek megnövelik ezen enzimeknek a termelődését, ezáltal a fogamzásgátló hatóanyagai gyorsabban távoznak, így hatásuk gyengül. Más gyógyszerek pedig a bélflóra megzavarásával gyengíthetik a hatóanyagok felszívódását.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok közül leginkább a penicillin-tartalmúak, valamint a doxiciklin csökkenti a fogamzásgátló hatását, de általánosságban elmondható, bármilyen antibiotikumkúra alatt óvatosnak kell lenni. Az antibiotikumok ugyanis megzavarhatják a normál baktériumflórát, a bélrendszerben az úgynevezett jótékony baktériumok mennyisége csökkenhet, így kevesebb hatóanyag tud felszívódni a szervezetben. Ez pedig már nem biztos, hogy elég a megfelelő fogamzásgátló-hatás eléréséhez.

Ha az orvos úgy dönt, hogy valami miatt antibiotikumot kell szedni, azt mindenképpen követni kell. Az antibiotikumkúra ideje alatt és az utána következő egy-két hétben azonban a tabletta mellett más módon is védekezni kell, ha nem akarunk teherbe esni.

Gyulladáscsökkentők

Bizonyos szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek is negatívan befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Főleg az úgynevezett kortikoszteroidok gyengíthetik a fogamzásgátlókat, márpedig ezeket a szereket elég gyakran alkalmazzák. Többek között megtalálhatóak gyomorpanaszokra, bélrendszeri problémákra felírt gyógyszerekben, orrsprayben, bizonyos bőrgyógyászati gondok kezelésére szolgáló krémekben és ízületi panaszokra használt szerekben is jelen lehetnek.

hrdoktor-fogamzasgatlo-02.jpg

További gyógyszerek

A fogamzásgátlók hatását gyengíthetik a továbbá az epilepszia kezelésére alkalmazott barbiturátok (karbamazepin, fenitoin, primidon, felbamát, oxkarbazepin, topiramat). A tuberkulózis kezelésére használt rifampicin, a HIV-fertőzés és hepatitis C kezelésénél alkalmazott ritonavir, nevirapin, efavirenz és a gombás fertőzésekben használt grizeofulvin is. Bizonyos nyugtatók és altatók ugyancsak veszélyesek lehetnek ilyen szempontból, ezért kell minden szedett gyógyszerről tájékoztatni a nőgyógyászt.

Gyógynövények

Gyógynövények közül a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) bizonyítottan csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatását. Ezt a szert elsősorban a közérzet javítására alkalmazzák, egyfajta természetes antidepresszáns, de arra is jó, hogy a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tüneteket enyhítse. Vény nélkül, tabletta és tea formájában is kapható. Csakhogy az orbáncfű is fokozza a májban termelődő bontóenzimek működését, ami a fogamzásgátló tabletták hatóanyagainak gyorsabb lebomlásához, a hatás csökkenéséhez vezet.

Bizonyos, szintén vény nélkül kapható, fogyasztó hatásúnak mondott hashajtó teák szintén gyengíthetik a fogamzásgátlókat azáltal, hogy felgyorsítják az anyagcserét. Mivel amúgy sem ezek a teák a fogyás legegészségesebb eszközei, használatukat inkább mellőzzük. Ha bármilyen gyógyszer vagy gyógyhatású szer szedése esetén közti vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016217570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása