HRDoktor

A balkezesek tényleg kreatívabbak?

2020. szeptember 14. - hrdoktor

Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb keze. Ők azok, akik jellemzően ezzel a kezükkel írnak, rajzolnak, vágnak, minden nehezebb, összetettebb kézmozdulatot inkább a bal kezükkel végeznek. De hogyan alakul ki? Van ilyen az állatoknál is? Mi történik azokkal, akiket gyerekként átszoktatnak a jobb kezük használatára?

kreativ-balkezes-01.jpg

Arra, hogy miért lesz valaki balkezes, a mai napig nincs egyértelmű tudományos magyarázat. A genetika persze fontos szerepet játszik, de nem egy gén felel azért, hogy valaki jobb- vagy balkezes lesz, hanem gének egész hálózata. Ezért fordulhat elő az, hogy bár a balkezes szülőknek nagyobb eséllyel lesz balkezes a gyerekük, az összefüggés közel sem olyan erős, mint például a testmagasság esetén. Ha az anya és az apa is balkezes, a gyerekük akkor is csak körülbelül 40 százalékos eséllyel lesz balkezes. Ha egyik szülő sem balkezes, akkor ez az esély körülbelül 2 százalék.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a szülők, rokonok balkezessége mellett a terhesség alakulása is befolyásolja, hogy kiből lesz balkezes. Ha az újszülött valamilyen okból, például koraszülöttség miatt az átlagosnál alacsonyabb születési súllyal jön a világra, akkor nagyobb esélye lesz arra, hogy balkezes felnőtt lesz belőle. Szintén befolyásolja a balkezesség kialakulását az anya életkora. Egyelőre nem tudjuk, hogy miért, de ha az anya viszonylag idős, negyven felett jár a terhessége idején, akkor szintén nagyobb esélye van annak, hogy balkezes utódja lesz. A fiúk között szintén sokkal nagyobb számban akadnak balkezesek, mint a lányok között.

Az agyféltekék és a kezek

Az agyműködés rendkívül összetett, de ha nagyon leegyszerűsítjük a problémát, akkor kijelenthető, hogy az agyféltekék keresztben irányítanak. Ez azt jelenti, hogy a beszéd, nyelvérzék, írás, logika irányításáért felelős bal agyfélteke dominál a jobbkezes emberek esetében, míg a balkezeseknél a jobb agyfélteke az irányító, a domináns. Mivel a jobb agyféltekéhez a vizualitást, a képzelőerőt, a kreativitást szoktuk kötni, ezért terjedt el a köztudatban az a vélekedés, hogy a balkezesek művészlelkek, akik kreatívabbak, mint jobbkezes társaik. Sokan meg vannak győződve róla, hogy a balkezesek között több sikeres művész, író, zenész, színész, festő van, ez azonban nem teljesen igaz.

Egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nem született arra, hogy a balkezesek számottevően kreatívabbak lennének, mint jobbkezes társaik. Az sem igaz, hogy a kiemelkedően sikeres művészek között sokkal többen lennének, mint amilyen az arányuk egyébként a társadalomban. Azt viszont már bebizonyították, hogy valóban jobbak a jobbkezeseknél a problémamegoldás egyik fajtájában. A Journal of American Psychology folyóiratban megjelent egyik kutatás szerint ugyanis a balkezesek ügyesebbek abban, hogy egy adott problémára többféle megoldási lehetőséget is találjanak, ne csak egy megoldást erőltessenek.

kreativ-balkezes-02.jpg

Létezik balkezesség az állatoknál?

Bármilyen meglepő, de az állatvilágban is létezik bal- és jobbkezesség. Megfigyelték, hogy a legtöbb emlősnél, legyen szó macskákról, majmokról vagy jegesmedvékről, az egyik mellső végtagjuk dominánsabb, vagyis az egyik mancsuk ügyesebb, mint a másik. Ezt a végtagjukat szívesebben használják, ha ügyességet igénylő feladattal találják szemben magukat. Ellentétben azonban az emberekkel, az állatvilágban a balkezesség (vagy inkább balmancsosság) nem ritkább, mint a jobb mancs dominanciája. Az állatok körülbelül fele az egyik, míg másik fele a másik csoportba tartozik.

Mi történik azokkal, akiket átnevelnek jobbkezesnek?

Sajnos a korábbi évtizedekben bevett szokás volt a balkezes gyerekek átszoktatása jobbkezessé. Ez azt jelentette, hogy hiába lett volna számukra a bal kéz használata természetes, arra kényszerítették őket, hogy mégis inkább jobb kézzel írjanak, rajzoljanak, fogják a kanalat és így tovább. Csakhogy ha valami olyanra kényszerítjük a testünket, ami nem természetes, nem kényelmes számára, akkor annak hosszabb távon negatív következményei lesznek.

Ma már tudjuk, hogy az átszoktatás káros gyakorlat volt, ami súlyos problémákhoz vezethetett a későbbiekben. Az átszoktatott gyerekek között ugyanis sokkal nagyobb számban akadtak olyanok, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdöttek, mint született jobbkezes vagy át nem szoktatott balkezes társaik között. Ilyenek például az olvasási (diszlexia), írás (diszgráfia), számolási (diszkalkulia) nehézségek, de gyakrabban fordult elő körükben dadogás, magatartászavarok, egyensúlyzavar, tájékozódási képességük is csökkenhet, az átnevelés traumája pedig lelki problémák forrása. Az átszoktatás helyett inkább az ügyesebb kezük megfelelő használatára, a nekik kényelmes írási és rajzolási technikákra kell megtanítani a gyerekeket.

A cikk a Budai Egészségközpont neurológus szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616200312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j.a.r.v.i.s 2020.09.14. 12:32:17

Nekem az a szuperképességem, hogy bal kézzel írok, rajzolok, de minden mást jobbal csinálok, ezért képes vagyok arra, hogy levesevés közben rejtvényt fejtsek.

Billy Hill 2020.09.14. 14:03:20

@j.a.r.v.i.s: Kellene erről egy Marvel-film, amikor már minden témából kifutottak. :-) Üdv: egy átnevelt (ex-balkezes)

munkanélküli informatikus 2020.09.14. 14:06:29

Szerintem nem az "agyféltekétől" lesz okosabb a balkezes gyerek, hanem azért, mert látja maga körül, hogy kisebbségben van, amit ösztönösen jobb tanulással, intenzívebb odafigyeléssel, több gyakorlással kompenzál. Ez hasonló folyamat, mint amikor pl minél kevésbé szép egy lány, annál valószíűbb, hogy okos, belsőleg értékes ember lesz felnőtt korára.

Persze létezik a másik véglet is a balkezesek (és a csúnya lányok) között, amikor a gyerekben a "selejt vagyok, kár erőlködni" gondolatkör alakul ki (a szülők és a tanárok hibájából).

Tehát elmondhatjuk, hogy a balkezes (és a csúnya lány) vagy nagyon jó fej, vagy nagyon rossz fej, középút nincs :)

munkanélküli informatikus 2020.09.14. 14:11:49

@j.a.r.v.i.s: Iskolai mutatvány volt, amikor a táblához kiszólítva minden sort bal kézzel kezdtem el írni és a sor közepétől jobb kézzel folytattam :) Érdekes módin kis méretű betűkkel (papírra) csak bal kézzel tudok (jól olvashatóan) írni.

karit 2020.09.14. 14:24:28

Nem lehet, hogy a balkezeseknél eleve az agyféltekék is felcserélve fejlődnek ki, mint más tükrözött szervi állapot (situs inversus) esetén?

biododírium 2020.09.14. 14:26:27

Én is balkezes vagyok és zenész, DE a hangszereket (hegedű, gitár) a normál módon tartom, ahogy a jobbkezesek. Nem is tudnék "balkezes" hangszer-tartással megtanulni játszani rajtuk.

G.Tibor 2020.09.14. 14:29:51

Balkezes vagyok, feleségem is balkezes. Egy hónapja született meg a kislányunk a balkezesek világnapján. Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből. :-))

A Mestered 2020.09.14. 14:44:07

feltételezem, hogy a probléma megoldás azért jobb a bal kezesek esetében, mert bal kezesként kihívás a jobb kezes eszközök használata és sok esetben duplán kell megtanulni bizonyos dolgokat. Bal kezesként jobb kezes egérrel tanultam kockulni(akkoriban fel sem merült bennem, hogy át lehet állítani az egeret ill. át lehet rakni a másik kézhez) emiatt azt a mai napig jobban kezelem jobb kézzel(pl. játékoknál ahol a precizításon kívül a sebesség is számít), de mindkét kézzel tudom hibátlanul kezelni.

Maxval nem birca 2020.09.14. 14:55:41

Mi van ide csak "selejtek"kommentálnak (balkezesek :) ?

A jobbkezes faszfejeket nyilván nem érdekli az egész...

Én átnevelt balkezes vagyok: se így se úgy nem tudok normálisan írni, ezért áldás a számítógép ! :D
(egy kalapáccsal viszont bármelyik kézzel arcon baszok bárkit egyformán jól ! )

Ménár Atya 2020.09.14. 14:57:23

@j.a.r.v.i.s:
Nem vagy egyedül............ :D
Én pl 12 évesen kislabdával jobbkézzel 60 m felett dobtam, ballal tök béna vagyok bármiben ami erőkifejtéssel jár.
De pl jobb kézzel nem tudok ollóval vágni, kés villa fordítva, a finom precíz munkákat, és az írást is kizárólag csak ballal tudom elvégezni.
Viszont úgy kb 4.-es koromig ballal simán írtam visszafelé jobbról balra, ezt a szuperképességet mára már elfelejtettem, viszont bármit elolvas az agyam visszafelé, ezt párszor megszívtam az üvegajtóknál, amikor az INLOT ferilatot minden gond nélkül TOLNI-nak olvastam, és lazán felkenődtem kívülről az ajtóra :D:D
Tényleg, ha már itt vagyunk, van aki keveri a külső-belső sávot, vagy csak én vagyok Bal-fasz? :D
Rengetegszer volt, hogy a húzódjunk a külsőbe, nekem simán a baloldalt jelenti.
De lehet, hogy csak szimplán le kellene adnom a jogsim , és ennek semmi köze a balkezességhez. :)

Maxval nem birca 2020.09.14. 14:58:02

Na a KASZA, az kihívás balkézzel !!

Gukker 2020.09.14. 15:04:07

@j.a.r.v.i.s: @munkanélküli informatikus: Én dettó. :)
Van olyan dolog, amit bal kézzel csinálok, van amit jobbal. Ahogy észre vettem a bal kezem a precíz, a jobb pedig az erős. Amihez erő kell, azt jobb kézzel végzem, amihez pontosság, azt ballal.

Gukker 2020.09.14. 15:06:11

Ja, és sosem értettem, a jobb kezesek miért váltogatják az evőeszközöket. :)
Nekem villa, kanál mindig bal kézben, kés meg a jobban. Egy jobbkezes ha leteszi a kést, átteszi a villát a jobba. Nekem nek kell. :)

Leooo 2020.09.14. 15:12:27

És milyen szuper kétkezesnek lenni! Bármilyen szerszámot bármelyik kezemmel használni tudok, teljesen mindegy, hogy egy szerelnivaló dologhoz hogyan lehet hozzáférni. Ha nem erőltették volna anno az általános iskolában a jobb kézzel történő írást/rajzolást gyerekkoromban, akkor lehet, hogy most bal kézzel írnék. A fiam azzal kergette őrületbe az alsós tanítónőket, hogy az írás tanításnál a"sormintát" , meg a piros-kék ceruzás irkálást két kézzel csinálta, mindegyik kezében volt ceruza és hajrá...;-P

Billy Hill 2020.09.14. 15:32:02

@biododírium: Hát ez az! Valaki egyszer kitalálta, hogy a balkezes gyereknek fordított gitár kell. Pedig még jobb is, ha a bal keze az ügyesebb, úgy "sima" hangszeren ügyesebben fogja le a dolgokat. Max. pengetni fog rosszabban, de pl. sramlizenénél ez nem probléma, pengetővel végig, azt' kész. :-) Az akkordozáshoz Kurt Cobain-nek is jó lett volna egy jobbkezes gitár, feleslegesen forgatta el...

Ménár Atya 2020.09.14. 16:08:48

@Maxval nem birca: Ez igaz, főleg itt az Oktogonnál, balkézzel kaszálni az aszfaltot....hát ez tényleg kihívás :D

marczy 2020.09.14. 18:31:35

Hát amikor meglett az első PC-m, annak az egerentyűje bizony balra volt a billentyűzettől, így mindig bal kézzel használtam. (Pedig már gyereknek azért kissé nagy voltam.) Aztán amikor költöztem a géppel, átkerült jobbra. Ezért jobb és bal kézzel gyakorlatilag egyformán tudom húzogatni ma is.

Tuvalu 2020.09.16. 01:14:45

@G.Tibor: Hát szerintem az, hogy kiderül, hogy a kislányod balkézről született. :D:D:D
süti beállítások módosítása