HRDoktor

Az anyajegy elkaparása tényleg bőrrákhoz vezet?

2020. augusztus 31. - hrdoktor

Sokan megijednek, ha az egyik anyajegyük megsérül, esetleg vérzik is. Ilyenkor felmerül az elrákosodás gondolata. Tévhit vagy tényleg így van?

hrdoktor-anyajegy-01.jpg

A bőrgyógyászok szerint nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy minden sérült, sebes vagy vérző anyajegy rosszindulatú daganattá válik. Attól, hogy egy anyajegy véletlenül megsérül, még nem fog kialakulni a bőrrák, hiszen ha az anyajegy alapvetően jóindulatú, akkor egy sérüléstől nem válik feltétlenül rosszindulatúvá. Ám előfordulhat, hogy egy problémás, irritált anyajegyből gond adódik, ezért az általános tanács továbbra is az, hogyha változást észlelünk bármelyik anyajegyünkön, akkor nézessük meg bőrgyógyász szakorvossal.

A változásba beleértendő a sérülés az anyajegyen, pl. elkaparás, ruházat miatti kidörzsölés, baleset miatti horzsolás, illetve az olyan tünetek, mint viszketés, fájdalom, gyulladás, nedvedzés vagy vérzés. A bőrgyógyászati vizsgálat során derül ki biztosan, hogy a sérülés felületi, és be fog-e gyógyulni magától, vagy esetleg komolyabb, és kezelést, eltávolítást igényel. A szakorvosok azt ajánlják, hogy ne ijedjünk meg, ha véletlenül megsérül az egyik anyajegyünk, hanem inkább egyeztessünk időpontot a bőrgyógyászhoz és bízzuk a probléma feltárását szakértőre. Azt, hogy egy anyajegy jó-, vagy rosszindulatú, csak orvos tudja megállapítani.

Mit nézzünk az anyajegyeinken?

Általánosságban elmondható, hogy gyanúra ad okot, ha az anyajegy mérete, formája vagy színe megváltozik. Az anyajegyek vizsgálatához találták ki az ún. ABCD-szabályt. A könnyen megjegyezhető ABCD egy mozaikszó: az „A” (asymmetry) jelöli az aszimmetrikus formát; a „B” (border) utal az anyajegy szélére; a „C” (color) jelöli a színelváltozást; a „D” (diameter) pedig az átmérő változásaira utal.

Tehát feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni:

1. ha az anyajegy aszimmetrikussá válik
2. ha a széle kezd elmosódni, egyenetlenné válni
3. ha megváltozik a színe (sötétebb lesz vagy bizonyos részei kivilágosodnak)
4. ha az átmérője növekszik.

hrdoktor-anyajegy-02.jpg

Kik veszélyeztetettek?

Különösen figyeljenek oda a bőrükre azok:

  • akik világos, szeplős bőrűek, világos szeműek, világos hajúak
  • akiknek több mint 40-50 anyajegyük van
  • akiknek nagyméretű vagy szabálytalan alakú anyajegyük van
  • akik gyerekkorukban és fiatal felnőtt korukban többször leégtek, akár hólyagosra
  • akiknek a családjában fordult már elő bőrdaganat
  • akik sokat napoznak, szoláriumoznak
  • akik foglalkozásukat vagy hobbijukat a szabadban végzik.

A bőrgyógyászati szűrés életeket menthet

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a három havonta történő önvizsgálat és a melanómaszűrés fontosságát Az általános szabály az, hogy évente egyszer menjünk el anyaegyszűrésre, még akkor is, ha semmilyen elváltozást nem észlelünk a bőrünkön, ugyanis laikusként nem tudjuk megállapítani, hogy melyik anyajegyből adódhat később gond. Ha az ABCD-szabály mentén bármilyen változást látunk az anyajegyünkön, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, mert a melanóma akár már fél év alatt súlyossá válhat, áttéteket képezhet és akár halálhoz is vezethet. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az időben felismert bőrrák esetében is van esély a teljes gyógyulásra.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416183268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása