HRDoktor

Kilenc tipp a tavaszi regenerálódáshoz

2020. május 11. - hrdoktor

A bezártság miatt még inkább megnőtt a veszélye annak, hogy plusz kilók szaladnak fel, emésztési problémák alakulnak ki. Érdemes egy kis leltárt végezni: felmérni például a húsvét utáni állapotunkat, az esetleg felszedett kilókat, netán a bőrünk változását, a megváltozott anyagcserénket, a lelassult reakciókat, a lustább, kényelmesebb, mozgáshiányos életvitelt. Hogyan állíthatjuk helyre az egészséges egyensúlyt? Néhány napos odafigyeléssel hozzájárulhatunk a szervezet felfrissüléséhez, megtisztulásához, az esetlegesen felhalmozódott lerakódások, salak- és méreganyagok kiürüléséhez.

hrdoktor-tavaszi-reg-01.jpg

Frissítő kúra: tisztító, regeneráló napok

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az egészséges szervezet öntisztulása természetes, spontán és folyamatos, ezért nincs szükség intenzív méregtelenítő kúrákra. Ugyanakkor, ha az egészséges egyensúly kibillent, a helytelen étkezés következtében vagy más okokból megnőtt a szervezetünk terhelése, akkor azt a testünk apróbb-nagyobb kellemetlenségekkel, plusz kilókkal, funkciózavarokkal jelzi. Ilyenkor egy-egy pár napos, frissítő hatású tisztító diéta jó hatással lehet ránk. Nem kell koplalásra, radikális léböjt-kúrára gondolni – ezek a dietetikusok szerint egyébként is kockázatosak, orvosi ellenőrzés nélkül bajt is okozhatnak. Visszafogott, egészséges, könnyű étrenddel, tudatos folyadékfogyasztással, aktivizálódással, esetleg passzív átmozgatással, szakszerű masszázs igénybevételével azonban magunk is helyreállíthatjuk a diétahibák, túlkapások előtti egyensúlyi állapotot, sőt javíthatunk is rajta. Elérhetjük, hogy testileg, lelkileg és mentálisan is frissebbek, energikusabbak legyünk. Mozgékonyabbnak, lendületesebbnek érezhetjük magunkat, az emésztésünk-anyagcserénk újra normalizálódik, és a felesleges kilók is eltűnhetnek, de enyhülhetnek az allergiás tünetek és megszabadulhatunk az indokolatlan fejfájástól, puffadástól is.

Kilenc tipp a tisztító- és frissítőkúrákhoz

1. Legyen mértéktartó, teljesíthető a vállalás!

Egyik napról a másikra nem tanácsos az eddigiekhez képest nagy mértékben eltérő étrend- és életmódreformot bevezetni, mert ez nagy eséllyel kudarchoz fog vezetni. Jobban járunk a visszafogottabb, fokozatosan bevezetett és a sikerélmény lehetőségét magába foglaló programmal.

2. Bőséges folyadékfogyasztás

A tisztulást segíti a tudatosan kontrollált, naponta legalább kétliternyi folyadék fogyasztása. Legjobb, ha ez szénsavmentes tiszta víz, melybe tehetünk mirelit bogyós gyümölcsöt, de lehet hozzáadott cukrot nem tartalmazó rostos, zöldség- és gyümölcslé, tea vagy limonádé is. 

3. Csínján az alkohol- és koffeintartalmú italokkal!

Mivel az alkohol, továbbá a kávéban, fekete teában és kakaóban lévő koffein vízhajtó hatású, túl sok kávé fogyasztása nem javasolt – ugyanis egyénenként eltér, hogy a szervezet mennyire tolerálja a koffeint.

4. Gyógyteák is segíthetnek!

Hasznos lehet viszont a gyümölcs- és gyógynövényteák fogyasztása. Az anyagcserét serkentheti, az emésztést javíthatja az erre a célra összeállított ún. tisztító teakeverék, vagy az egyébként is sokféle jótékony hatással bíró csalán-illetve zöld tea.

5. A finomított szénhidrátok kerülése

Az ünnepi sütemények, a húsvéti kalács és a többi édesség valószínűleg rengeteg fehér lisztet és cukrot tartalmazott, ezért életmód változtatásunk alapjaként ezeknek egy időre mindenképpen mondjunk búcsút.

6. A zsíros, nehéz ételek elhagyása

A változás alapja a kalóriadús, zsíros ételek, húsfélék, zsiradékban sült köretek, tejfölös, tejszínes öntetek stb. mérséklése, kerülése. A sovány húsok, halak, tejtermékek, a lehetőség szerint friss saláták, zöldségköretek annál inkább ajánlottak.

hrdoktor-tavaszi-reg-02.jpg

7. Rostban gazdag ételek

A rostok jobban telítenek, így hosszabb időre csillapítják az étvágyat, ráadásul az anyagcserét is támogatják. A teljes kiőrlésű gabonafélékben és a zöldségekben, gyümölcsökben lévő rostanyag szinte „kisöpri” az emésztőrendszert, élénkíti az anyagcserét, rendszeresebbé teszi az ürítést. Az ételek rosttartalmát azzal is lehet növelni, ha például egy-egy kanálnyi lenmagot vagy zabkorpát keverünk a reggeli joghurtunkba.

8. Fizikai aktivitás

A mozgás a szervezetünk minden funkcióját elősegíti, élénkíti, így a keringést és az anyagcserét is serkenti, sőt hangulatunkat is javítja. Ehhez sem szükséges feltétlenül edzőterem vagy méregdrága felszerelés, még a négy fal közé szorulva is végezhető otthoni reggeli vagy délutáni torna, gimnasztika, jóga, vagy szabadtéri magányos gyaloglás/futás.

9. Keressen szakszerű segítséget!

A felsorolt étrendi és életmód változtatásokkal energikusabbá, frissebbé, fittebbé lehet tenni szervezetünket, egy-két felesleges kilótól is sikeresen megszabadulhatunk. Ha azonban ennél nagyobb mértékű súlycsökkentésre van szükség, vagy más panaszok miatt szeretnénk megújítani szervezetünk működését, feltétlenül beszéljük meg szakemberrel (orvossal, dietetikussal, gyógytornásszal, masszőrrel, személyi edzővel) a teendőket.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9115679674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása