A leggondosabban takarított munkahelyen is akadnak olyan, közösen használt dolgok, amelyek közvetíthetnek fertőző kórokozókat. Mire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk másokat megbetegíteni, illetve magunk is újra meg újra megbetegedni valami banális, de kellemetlen fertőzéstől?
Unalomig ismételt jó tanács, hogy náthásan, betegen, légúti vagy emésztőszervi megbetegedéssel, ha csak lehet, maradjunk otthon, ne vigyünk kórokozókat a munkahelyre, de ezt a legjobb szándékkal sem mindig tudjuk betartani. Ráadásul a teljesen egészséges ember is számtalan kórokozót hordozhat, amely a szervezetéből kikerülve – például egy akár csak mikroszkopikus méretű székletszennyeződéssel is – megbetegíthet másokat. Ilyen módon okozhat fertőzést például a heves hasmenéssel járó rota-, a noro- és a calicivírus, a szalmonella és a kólibaktérium is.
Különböző tárgyak felületére kerülve ezen kívül sokféle légúti vírus, például a nátha és az influenzavírus is továbbterjedhet. Ezért jó tudatosítani, melyek az irodának azon pontjai, amelyek gyűjtőhelyei, melegágyai lehetnek a legkülönbözőbb baktériumoknak, és hogyan kerülhetjük el a fertőzést.
Út a munkaállomásig
Tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin hihetetlen mennyiségű kórokozó telepedhet meg. Ugyanezek találhatók meg az irodaépület bejárati ajtaján, a liftgombokon, a kilincseken, kulcsokon, minden olyan tárgyon, amit a munkaállomásig kénytelenek vagyunk megfogni. Ezek között vannak olyanok is, amelyek fél napig is fertőzőképesek maradni. Ezért fontos a munkahelyre való beérkezés után legelőször is kezet mosni, mielőtt munkához látnánk.
Az íróasztal mellett
Érdemes körülnézni az íróasztalunkon is! A számítógép billentyűzete, az egér felülete, a mobil, a töltő, de még a belépőkártyánk műanyag tokja is azon tárgyak közé tartozik, amelyeket a leggyakrabban megérintünk, így a felületén, a réseiben hemzseghetnek a kórokozók. Ha az íróasztal mellett olykor eszünk is, akkor a parányi ételmaradékokon még a penészgombák is megtelepedhetnek. Jó, ha a fiókunkban tartunk egy csomag fertőtlenítő- vagy tisztítókendőt, és időnként áttöröljük ezeket a felületeket.
Közösen használt eszközök
Ha már a kezünkben van az a tisztítókendő, miután végeztünk a saját asztalunk rendbetételével, lépjünk oda a közösen használt berendezésekhez is! (A sorrend fontos, nehogy megsértsük a munkatársaink érzékenységét…) A fénymásoló, a kaputelefon, az italautomata vagy a kávéfőző gép kapcsolója szintén elképesztően sok kórokozónak ad helyet, ajánlatos időnként fertőtlenítő kendővel letörölgetni.
A mosdóban
Agyon ismételt higiéniai tanács az is, hogy vécéhasználat után kezet kell mosni. Sajnos ezt sem tartja be mindenki, pedig az igazán egészségtudatosak hozzáteszik azt is, hogy nemcsak utána, hanem előtte is jó lenne kezet mosni, mielőtt legintimebb testrészeinkhez vagy az azzal érintkező ruhadarabjainkhoz nyúlunk! A vécéülőkére nem tanácsos leülni – bár egyre több helyen működik automatikus fertőtlenítés –, de a mosdóban van még jó néhány fertőzést közvetítő hely, így például neuralgikus pont lehet a vécéöblítő, a kilincs, a csap és szappanadagoló is.
Ebédszünet a kiskonyhában
Legtöbbször az iroda kis teakonyhája ad helyet az ebédelésnek. Közösen használjuk a hűtőszekrényt az otthonról hozott étel tárolására, a vízmelegítőt, a mikrót, a mosogatót, ezek fogantyúi, gombjai, a mosogatószivacs, a törlőkendő szintén kórokozókkal lehetnek fertőzöttek, bármilyen gondosan végzik is a rutintakarítást a takarítók. Időnként, különösen járványveszélyes időszakban ajánlatos egy pár percet rászánni a leggyakrabban használt tárgyak végigtörlésére, fertőtlenítésére. Szerencsésebb saját bögrét használni, az pedig legyen természetes, hogy evés előtt mossunk kezet.
Kórokozók a levegőben
Sajnos a munkahelyek közös helyiségeiben maga a levegő is lehet fertőzött. Elég egyetlen olyan munkatárs, aki náthásan, betegen jött munkába, máris végigfertőzheti az egész részleget. A rosszul kezelt légkondicionálóból is kiindulhat csoportos megbetegedés (gondoljunk csak a veszélyes legionárius betegségre). A munkáltató felelőssége, hogy rendszeresen tisztíttassa a klímaberendezést, ne telepedjenek meg a szűrőkben a különféle kórokozók. A munkatársak pedig azzal tehetnek a legtöbbet, ha betegen lehetőség szerint otthon maradnak, bent pedig – különösen járványveszélyes időszakban – gyakori szellőztetéssel, légfrissítő, légfertőtlenítő spray használatával igyekeznek elkerülni a fertőzést.
A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.