HRDoktor

Ne hagyja, hogy felőrölje az év végi hajtás!

2019. december 16. - hrdoktor

Feszültnek és túlterheltnek érzi magát mostanában? Nincs egyedül: az év végi kimerülés sokakat érint.

hrdoktor-ev-vegi-hajtas.jpg

Ahogy közeledik az év vége, egyre több a feszültség a munkahelyeken, a munkáltatók elvárják, hogy alkalmazottjaik mindent megtegyenek a teljesítmény növeléséért, hogy „mentsék a menthetőt”, javítsák az év végi eredményeket, amelyektől az elérhető prémium, bonusz is függ. Közben a család részéről is nagy a nyomás, egyre több időt és energiát, pénzt igényel az ünnepi készülődés is. Az évnek ebben a szakaszában mindezt a lehangoló szürke, nyirkos, hideg időjárás is nehezíti, ami még inkább igénybe veszi az amúgy is szűkös energiatartalékokat, így komolyan fenyeget nemcsak a testi kimerülés, hanem az érzelmi kiégéssel járó Burnout-szindróma veszélye is.

Kiket érinthet a Burnout-szindróma?

A Burnout-szindróma egyre súlyosbodó pszichés kimerülést, kiégést jelent, amely leginkább a segítő foglalkozásúakat fenyegeti, akik beteg, bajban lévő, rászoruló emberekkel foglalkoznak, így munkájuk nemcsak nagyfokú stresszt jelent, hanem érzelmileg is megterheli őket. Bárki mást is sújthat azonban ez a tünetegyüttes, különösen azokat, akik maximális teljesítményt várnak el önmaguktól, folyton elégedetlenek magukkal, mert úgy érzik, képtelenek megfelelni a velük szembeni elvárásoknak. A folyamatra jellemző, hogy az érintett teljes odaadással dolgozik, „szívét is beleadva”, ideális elképzelésekkel, tervekkel, de ezt korlátlan ideig nem lehet bírni. Ha elmaradnak a pozitív visszajelzések, nem becsülik meg a munkáját, túlterhelt, túl nagy a felelőssége, nehezen teljesíthető eredményeket várnak el tőle, de a körülményekkel szemben tehetetlennek érzi magát, ha nincs alkalma pihenni, feltöltődni, akkor az energiája, teljesítménye, érdeklődése fokozatosan csökken, az ügyfeleivel, gondozottjaival, munkatársaival és családtagjaival való kapcsolata egyre romlik. 

Figyeljen fel a kiégés tüneteire!

Fásultság, közöny, érdektelenség olyan dolgok iránt, amelyek korábban a szívügyének számítottak, befelé fordulás, a munkahelyi és családi beszélgetések, a társaság kerülése, eredménytelenség érzése, rosszkedv, depresszió, apátia – ezek a leggyakoribb pszichés tünetek. Nem ritka, hogy ezzel egy időben a káros szokások (alkohol, dohányzás, drog) szerepe erősödik az érintett életében. Testi panaszok is kísérik a Burnout-szindrómát, például alvászavarok, a libidó csökkenése, fáradtság, gyengeség érzése, emésztési zavarok Az immunrendszer gyengülése miatt jellemző a fokozott fogékonyság a légúti és egyéb fertőzésekre is.

hrdoktor-ev-vegi-hajtas-ferfi.jpg

Nyolc tipp, amellyel elkerülhető az év végi kiégés

  • Tudatosítsa magában, miről is van szó: ez most egy nehezebb időszak, de láthatja a végét is, ami örömet, pihenést, megkönnyebbülést ígér.
  • Készítse fel testét, lelkét a szokatlan megterhelésre, például az immunrendszere is kapjon egy kis extra védelmet: fogyasszon vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban gazdag, de könnyű, tartalmas ételeket. Ha édességre vágyik, az legyen inkább kevesebb, de igazi, jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé vagy aszalt gyümölcs. Télen is gondoskodjon naponta legalább másfél liter folyadék beviteléről!
  • Tűzzön ki valamilyen „jutalmat” magának, amire várni lehet: például az év végi hajrá után, a két ünnep közötti leállás időszakában szánjon egy teljes napot egy jó fürdőre, masszázzsal, pihenéssel.
  • A legnagyobb hajtásban is megtérül a mozgásra szánt idő, úgyhogy ne hagyjon fel vele! Legalább napi húsz percnyi tornára vagy sétára szüksége van, hiszen serkenti a keringést, az agyműködést, frissít, energizál.
  • Aludjon legalább hét órát naponta!
  • Bármilyen sok az év végi munka, próbáljon ragaszkodni az addigi munkaritmusához, őrizze meg a rendszerességet, ne vigye túlzásba a túlórát! A szokott, legalább félórás ebédidőre is szüksége van a munkaereje megőrzéséhez, ne áldozza fel egy mégoly sürgős munka miatt sem!
  • Tartsa kézben a munkahelyi és otthoni feladatait, állítson össze fontosság szerinti listát róluk!
  • Ha minden igyekezete ellenére valami nem teljesül, akkor sem történt semmi helyrehozhatatlan! Tervezzen újra, tűzze ki a jövő év céljait! Az év utolsó napjával semminek sincs vége, minden terv, munka, elképzelés, ötlet új lehetőséget kap az újévben.

 A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr815354062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása