HRDoktor

Náthásan az irodában – tippek a túléléshez

2019. november 18. - hrdoktor

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a menetrend szerint érkező nátha? Bármilyen banális is ez a megbetegedés, ilyenkor mégis a legjobb otthon maradni, hogy mihamarabb meggyógyuljon, és a munkatársait se fertőzze meg.

nathasan_az_irodaban.jpg

A leggyakoribb légúti fertőzés a nátha, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni, kezeletlenül hagyni, mondván, hogy amúgy is „orvossal egy hét, orvos nélkül hét nap”. Ez valóban egy könnyű, gyors lefolyású, mindössze néhány napig tartó betegség, de évente akár négy-hat alkalommal is jelentkezhet, és ez idő alatt az életminőséget jelentősen rontja, rengeteg kellemetlenséget okoz.

Az aktívan dolgozók túlnyomó többsége nem engedi (vagy engedheti) meg magának, hogy náthával bajlódva otthon maradjon, így aztán nagy eséllyel tovább is adja a fertőzést a munkatársainak, ügyfeleinek, a vele együtt közlekedőknek.

A náthát is komolyan kell venni!

A nátha az orrnyálkahártya gyulladása, amely nyálkahártya-irritációval, duzzanattal, fokozott váladékképződéssel jár, általában 5-7 napig tart. Jellegzetes tünetei az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, fejfájás, rossz közérzet. Gyakori a torokfájás, köhögés, hőemelkedés is, és az orrlégzés akadályozottsága miatt alvászavarok is jelentkeznek. A náthát leggyakrabban a több százféle felső légúti fertőzést okozó vírus valamelyike, többnyire rhinovírus okozza, de a náthás tünetek más betegséget, például allergiát és influenzát is kísérhetnek.

A náthát meghűlésnek, megfázásnak emlegetjük, de a hideghatásnak csak annyiban van köze hozzá, hogy a lehűlés miatt gyengül a szervezet védekezőképessége a kórokozók ellen. Az áthűlésen kívül számos körülmény is utat nyithat a kórokozóknak, csökkentve az immunrendszer hatékonyságát, például légszennyeződés, más szerv betegsége, immunhiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vitaminhiány és tartós stressz is.

Ha a termelődő váladék nem tud megfelelően kiürülni, hanem pang az orr melléküregeiben, akkor a náthából szövődményként bakteriális felülfertőzések, súlyosabb melléküregi gyulladások (középfül-, homlok-, vagy arcüreggyulladások, fülkürt-hurutok) is kialakulhatnak.

Nem hősiesség, hanem felelőtlenség betegen dolgozni!

 A légúti fertőzéseket okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen továbbadhatók. Egy-egy tüsszentéssel, köhögéssel kórokozók tömege kerül a levegőbe és jut belőle a beteg kezére is, így terjesztheti a fertőzést mindenfelé, amerre jár, minden megfogott, többek által használt tárgyon hagyhat a kórokozóból a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóitól a kilincseken, liftgombokon keresztül a munkahelyek közösen használt berendezéseinek kapcsolóiig. Egy náthás beteg munkatársai, ügyfelei, üzleti partnerei tucatjait betegítheti meg, nem is beszélve a vele véletlenül találkozókról. Ezért nem „jófejség” betegen is munkába menni, hanem éppen ellenkezőleg! Nagyobb lojalitást, felelősségérzetet mutat a munkahelye iránt az, aki, ha csak egy mód van rá, a banális légúti fertőzéseket, náthát igyekszik otthon mielőbb kiheverni. A lakásban az egyenletes meleg, az „ágynyugalom”, a pihenés és az inkább csak otthon bevethető hagyományos és modern gyógyító praktikák (párologtatás, eukaliptusz, menta, citrom illóolajok, lábfürdő, inhalálás, légzéskönnyítő kenőcs, orrszívó porszívó stb.) gyorsabb gyógyulást tesznek lehetővé.

natha_munkahely_meeting.jpg

Hat tipp a nátha idejére

Ha valakinek mégis náthásan is munkába kell mennie, szerelkezzen fel a gyógyulás gyorsítására, a nátha tüneteinek enyhítésére kapható, jól bevált, vény nélkül is kapható készítményekkel, és tartson be néhány egyszerű elővigyázatossági szabályt, amivel elejét veheti a fertőzés továbbadásának.

  • Köhögéskor, tüsszentésnél tegyen papírzsebkendőt a szája elé, és azt ne vágja zsebre, hanem azonnal dobja a szemetesbe! Így nem szennyezi be a fertőzött váladékkal sem a kezét, sem a ruházatát. Ha váratlanul tör rá a tüsszentés, és nincs idő elővenni a zsebkendőt akkor legjobb, ha az alsó karját, belső könyökhajlatát emeli a szája elé.
  • Fertőzésveszélyes időszakban szellőztessen gyakrabban a munkahelyén, az irodában is, és lehetőség szerint használjanak fertőtlenítő légfrissítő spray-t is!
  • A tömegközlekedésen való utazás után, illetve étkezés előtt, vécéhasználat után kezet mosni az alapvető higiéniához tartozik, de náthásan még gyakrabban ajánlatos a szappanos kézmosás vagy legalább az alkoholos kézfertőtlenítő gél, törlőkendő használata.
  • A tisztító kendővel vagy spray-vel fertőtlenítse a saját munkaeszközeit és a közösen használt berendezések kapcsolóit is!
  • Ne feledkezzen meg a munkahelyén sem az immunrendszer erősítéséről, fogyasszon frissítő, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket, könnyű, tápláló ételeket!
  • Náthásan különösen fontos az elegendő folyadékfogyasztás. Legjobbak a meleg italok, gyógyteák (bodza, hársfa, kamilla stb.), levesek, amelyekről a munkahelyi teakonyhában is gondoskodhat.

 A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7115311618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.11.19. 08:00:19

Igaza van a szerzőnek, nem helyes betegen bemenni a munkahelyre, de ezt a főnöknek tessék címezni. Senki sem jókedvében megy taknyosan melózni, hanem azért, mert elvárják tőle.

The reaper 2019.11.19. 08:19:44

A probléma az, hogy egy sima nátha miatt is háziorvoshoz kell menni a táppénzes papírért. Ott lehet órákat várni, és potenciálisan elkapni valami komolyabbat is, mint a nátha. Sok ember emiatt nem marad otthon, meg ugye amiatt, mert arra nem akarja pazarolni azt a pár szabadnapját, hogy otthon dögöljön betegen. Ezért lenne jó, ha az első 15 betegszabadság napot (amit a cég fizet, nem a tb) táppénzes papír nélkül is ki lehetne venni, így sokkal többen mennének el arra az 1-2 napra, amíg a legrosszabb részét átvészelik. Nyilván lenne pár kamuzó, de ez a nem bízok a munkavállalóban attitűd eléggé gáz. Arról nem is beszélve, hogy a háziorvosok terheltsége is min. harmadával csökkenne.

2019.11.19. 10:44:30

Náthára tipikusan jó megoldás a távmunka, amennyiben lehetséges.

2019.11.19. 10:54:08

@The reaper:
Azt hiszem volt már ilyesmi Magyarországon, nem 15 hanem valami nagyon kevés, és tömeges kamuzás volt, ezért szüntették meg.

Egyébként én is utálok orvoshoz menni, olyannyira, hogy az elmúlt 13 évben, mióta nem gyerekorvosnál vagyok, egyetlen alkalommal jártam orvosnál, ha nem számítom a jogsi hosszabbítást. Úgy vagyok vele, hogy influenzával elmennék, mert magas lázzal nem menne a munka, vagy fosós betegség 3. napján, ha az lázzal is jár, talán, de náthával biztosan nem.
süti beállítások módosítása