HRDoktor

Torokfájás kánikulában

2019. július 02. - hrdoktor

Bár azt hihetnénk, hogy a légúti fertőzések, gyulladások inkább az őszi-téli időszak jellegzetes megbetegedései, nem így van: a torokgyulladás igen gyakori kellemetlenség nyáron is. Mi okozhat a legnagyobb hőségben is torokfájást?

torokfajas.jpg

A torokfájás leggyakoribb oka a garat illetve a garatmandulák fertőzéses gyulladása, de ritkán előfordulhat idegen test, forró vagy maró anyag miatti sérülés nyomán is. A megbetegedést többnyire vírusos légúti fertőzés váltja ki, de ezt követheti bakteriális felülfertőzés is. Bár a köztudatban a torokfájdalmak a meghűlés, megfázás részeként vannak számon tartva, a hideghatás csak mintegy előkészíti a megbetegedést. Az erek összehúzódásával átmenetileg romlik az érintett terület vérellátása, így a védekezőképessége csökken, kevésbé tud ellenállni a fertőzésnek. Hasonlóképpen növeli a fertőződés veszélyét, ha a nyálkahártyák kiszáradnak, illetve ha a légutak nyálkahártyáját visszatérő irritáció éri, például szennyezett levegő vagy – reflux esetén – a gyomorszáj felől felszivárgó gyomorsav maró hatása.

Rekedtté váló hang, krákogás, torokirritáció, fájdalom, a garat és a mandulák kipirosodása, duzzanata és láz a torokgyulladás tünete, súlyosabb esetben tüszők is kialakulhatnak.

Mi okozhat nyári torokbántalmakat?

Minden olyan helyzet veszélyes lehet, amikor nagy hőmérsékletkülönbség van. Így a kinti hőség után a túlklimatizált irodában hosszasan tartózkodva, mozgás, napozás után felhevülten hideg italt fogyasztva, vagy hűvös vízben hosszasan üldögélve kitehetjük magunkat olyan hideghatásnak, ami fogékonyabbá tesz a fertőzésekre is. Huzat, ventillátor, rosszul beállított légkondi is okozhat bajt, ha a légáramlat valakire ráirányul. Ugyanígy gépkocsiban, vonaton nyitott ablak mellett utazva is kialakulhat torokgyulladás.

A másik veszélyforrás a túl száraz levegő, ami szeles időben illetve klimatizált helyiségben szintén gyakori. Ha a száraz levegő kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, az irritációt okoz és csökkenti a nyálkahártyák védelmi szerepét, gyengíti az immunrendszert. A nyálkahártyák szárazságához vezet a dehidratáltság is, így ez még egy indok arra, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről.

folyadek.jpg

Öt tipp a nyári torokfájás elkerülésére, enyhítésére

1) Ajánlott a klímaberendezést szakemberrel rendszeresen tisztíttatni, nehogy a kórokozók elszaporodjanak a szűrőjében.

2) Úgy kell beállítani a készüléket, hogy a külső és a belső hőmérséklet közti különbség ne legyen több 6-8 foknál, és a légáramlás ne irányuljon senkire.

3) Fogyasszon elegendő folyadékot! Legjobb a szénsavmentes víz vagy gyümölcslé, a dehidratáló hatású alkohol- és koffeintartalmú innivalók kevésbé ajánlottak.

4) A torokbántalmak első jeleinél, ha torokszárazság, rekedtség, kaparó érzés jelentkezik, ajánlatos valamilyen torokfertőtlenítő praktikát bevetni, hogy elejét vegyük a torokgyulladás kialakulásának. Ez lehet gyógytea, gyógycukorka, vény nélkül kapható torokfertőtlenítő

5) Nyáron is érvényes, hogy a torokgyulladással jobb otthon maradni, hogy ne adjuk tovább a fertőzést, és ágynyugalommal, vitaminpótlással akadályozhatjuk meg a legkönnyebben a súlyosabb szövődmények (hangszál- és gégegyulladás, melléküreg-gyulladások stb.) kialakulását.

Fotók: Freepik

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr714912822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KOPÓ 2019.07.07. 16:33:52

De a hasnyálmirigy gyulladása is lehet az oka de hideg ásványvíz is!

Privateer 2019.07.28. 23:45:58

@KOPÓ: De a hasnyálmirigynek mi köze hozzá?
süti beállítások módosítása