HRDoktor

Így vészeljük át a munkanapot kialvatlanul

2019. június 03. - hrdoktor

Mindenkivel előfordul, hogy valamiért kialvatlanul, fáradtan kell végigcsinálnia egy, vagy rosszabb esetben több munkanapot. Ilyenkor valóságos kínszenvedés minden munkában töltött óra, de a feladatokat mégis teljesíteni kell. Mit tehetünk azért, hogy különösebb baki nélkül vészeljük át a napot? Valóban a töméntelen kávé lenne a megoldás? Tippek arra az esetre, ha kialvatlanul kell dolgoznunk.

236.jpg

Fotó: ijeab / Freepik

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen a szerveztünk számára. Enélkül minden megbomlik: fizikai és szellemi teljesítményünk csökken, immunrendszerünk legyengül, könnyebben megbetegszünk. Gondok támadnak a memóriánkkal, a tanulási és döntési képességeinkkel. A kialvatlan emberek nehezebben kontrollálják az érzelmeiket, könnyebben dühbe gurulnak, megsértődnek, támadást látnak ott is, ahol valójában nincs ártó szándék. Ha nem alszunk eleget, pesszimistábbak, motiválatlanabbak leszünk.

Ennek ellenére mindenkivel előfordul, hogy nem tudja kialudni magát, és fáradtan, alváshiánnyal küszködve megy dolgozni. Ez azért is baj, mert ha csak egyetlen éjszaka alszunk másfél órával kevesebbet, mint amennyit egyébként megszoktunk, máris harminc százalékkal csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk. Bizonyos munkakörökben ez nem egyszerűen kellemetlen, hanem veszélyes is: a munkahelyi balesetek közel harmada a kialvatlanság miatt következik be.

Mit tehetünk, ha mégis kialvatlanul kell dolgozunk? 

  1. Ha az egész munkanapot nem is tudjuk lemondani, próbáljuk meg legalább a legkeményebb feladatokat átütemezni. A kialvatlanok vagyunk, a legfontosabb találkozókat, döntéseket halasszuk el. Ilyenkor nagyon nehéz koncentrálni, kreatívnak lenni, ezért a bonyolultabb problémák helyett próbáljunk meg inkább a rutinfeladatokkal foglalkozni. 
  1. Engedjünk be minél több friss levegőt! Nincs rosszabb annál, mint kevés alvás után, félig ébren egy levegőtlen, sötét helyiségben dolgozni. Ha van rá mód, válasszunk napfényes tereket, és nyissunk minél többször ablakot. 
  1. Ne döntsük magunkba számolatlanul a kávét! Sportolókkal végzett kísérletek igazolták, hogy a kialvatlanságon nem segít a koffein. A fáradt sportolók nem voltak képesek jobb teljesítményre kávézás után sem, ugyanakkor jobb lett a közérzetük attól, hogy bedobhattak egy feketét. Vagyis egy-két kávé még rendben lehet, de a harmadiknak, negyediknek már nincs sok értelme. Igyunk viszont sok vizet, az valamit valóban segíthet az állapotunkon. 
  1. Próbáljunk mozogni valamennyit! Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, és azonnal leragad a szemünk, akkor menjünk ki egy rövid sétára, esetleg lépcsőzzünk egy-két emeletet. Az is segíthet valamit, ha lehajolunk párszor, hogy több vér, és ezáltal több oxigén kerüljön az agyba. 
  1. Szedjünk egy kis C-vitamint! A C-vitamin frissítő hatása közismert, ebből is bevehetünk egy adagot,ha nagyon fáradtak vagyunk. Ha az alváshiány akut probléma, és nem valamilyen külső ok, például vizsgaidőszak vagy egy kisbaba ellátása miatt nem alszunk, akkor segíthetnek a B-vitaminok és a magnézium is az idegrendszernek lecsillapodni, megnyugodni. 

 5018.jpg

Fotó: yanalya / Freepik

De a legfontosabb mégiscsak az, hogy igyekezzünk minél hamarabb kialudni magunkat. Az alváshiányos állapoton ugyanis minden praktika ellenére csak az alvás segíthet igazán.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3414876638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2019.06.04. 16:22:34

Inni pénteken vagy szombaton kell - ennyi. Ha valaki kialvatlanul megy be dolgozni, azt egy normális főnök simán hazaküldi szabira. A nem normális meg kirúgja.

MittuDomain 2019.06.04. 16:57:21

Nem feltétlenül a piázás miatt lesz valaki másnap kialvatlan
Ezer és egy oka lehet ha nem kerülsz a szokott időben ágyba és kevesebbet vagy semmit se alszol

tatárfejű kutya 2019.06.04. 17:41:48

@Nancsibacsi: te nagyon ostoba...látszik, hogy még sosem dolgoztál váltott műszakban.
Az egyik héten még este 21:00 kor kell aludnod, a következő héten pedig már reggel 8-kor, mivel egész éjszaka dolgoztál.

tatárfejű kutya 2019.06.04. 17:43:20

Én sok folyadékot, főleg vízet iszok, ha kialvatlan vagyok, de ilyenkor a sima koffeines-cukros cola is segít. Hízlal és egészségtelen, de valahogy túl kell élni a napot.

Vivien.. 2019.06.04. 18:11:29

1: A főnököd úgy rúg seggbe hogy a lábad sem éri a földet. Van ahol azt kell csinálni, és akor, amit mondanak. Nincs választásod. De ezt HR-esként egy rosszabb cégnnél már ugye tapasztaltad.

2: Nem mindenhol lehet ablakot nyitni. Mondjuk egy CLASS A (GMP EU) cleanroom-ban pont nem. El nem hiszed, de pont ilyen helyen dolgozom.

3: Evvel teljesen egyet értek.

4: Nem. Sajnos a lépcsőzés nem segít, nem leszel tőle jobban. Már - már vicces ahogy elképzelem ahogy leszaladsz a 10. - ről aztán vissza. És valóban csak képzelet, Te sem csináltad soha.

5: Féligazság, a C-vitamin valóban fontos, viszont ilyen esetekben saj nos semmit sem ér. Ellenben a magnézium valóban segít valamelyest.

2019.06.04. 20:18:04

@tatárfejű kutya: "Az egyik héten még este 21:00 kor kell aludnod, a következő héten pedig már reggel 8-kor"

Van még ennél is rosszabb, a 12-24-12-48.... dolgoztam így pályakezdőként pár évet, teljesen felborult minden. Hosszú ideig éjszaka nem bírtam rendesen aludni, nappal meg akárhol el bírt volna nyomni az álom. Kellett idő míg nagyjából rendeződött a dolog.

efi 2019.06.04. 22:33:15

Később kell kezdeni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.05. 10:55:10

Alváshiány abban nagy ok,
Hogyha nappal álmos vagyok.
Ilyenkor a munka helyett
Versírással török fejet,
S bár a munkaérdemérem
Nem jár érte, pezsdül vérem.
:)
süti beállítások módosítása