HRDoktor

Hogyan bírjuk ki a hosszú meetingeket?

2019. május 27. - hrdoktor

Nem kevés olyan munkakör akad, ahol az embernek hosszú meetingeken kell ülnie. Az is megesik, hogy egy napra több ilyen megbeszélés is jut. Néha úgy tűnik, hogy egyes kollégák soha nem fogynak ki a szóból, az idő csak telik, a türelem és a figyelem pedig fogy. Mit tehetünk azért, hogy a munkahelyi meetingek eredményesebbek legyenek? Milyen trükkök segíthetnek abban, hogy kevésbé raboljuk egymás idejét, és harmarabb jussunk el egy-egy probléma megoldásához? Adunk pár ötletet.  

62904956_s.jpg

Ne csak a megbeszélés elejét, hanem a végét is jelöljük ki! 

Ha van rá lehetőségünk, hogy mi határozzuk meg egy meeting időpontját, akkor figyeljünk arra, hogy ne csak a kezdés idejét határozzuk meg, hanem a befejezését is. Ha a kollégák csak annyit tudnak, hogy az értekezlet háromkor kezdődik, senki nem fog lényegretörőbben, célorientáltabban viselkedni, hiszen úgy érzik, korlátlan idő áll rendelkezésre. Ha viszont tudják, hogy a megbeszélés négykor véget ér, mindenki sokkal összeszedettebb lesz.

Ne tegyünk fontos meetinget késői időpontra!

Bár bizonyos cégeknél a munkaidő akár este 7-ig, 8-ig is eltarthat, nem célszerű a fontos megbeszéléseket a nap végére időzíteni. Nemcsak amiatt, mert ilyenkor az emberek már fáradtabbak, hanem amiatt sem, mert minél közelebb a nap vége, annál nehezebb a munkahelyi témákra koncentrálni. Ahogy közeledik a munkaidő vége, úgy szüremlenek be a gondolatainkba az otthoni, családdal kapcsolatos teendők, és úgy érdekel minket egyre kevésbé egy-egy munkahelyi probléma. Az biztos, hogy a legjobb ötletek nem egy este hatra időzített meetingen fognak megszületini.

Együnk és igyunk bátran!

A legtöbb cégnél a hosszabbra tervezett értekezleteken van bekészítés, vagyis ásványvíz, kávé, rágcsálnivalók. Ezek sokkal hasznosabbak, mint gondolnánk. Ha a munkatársak kezdenek kifáradni, nemcsak a kávé, hanem egy pohár hideg víz, tea vagy gyümölcslé is segíthet. Ugyanígy az evés: a szenvicsek, saláták, komolyabb fogások elterelhetik a figyelmet, de egy kis aprósütemény, vagy pláne gyümölcs, hasznos lehet. A gyümölcs a legjobb választás, mert van benne cukor, ami felpörget, de nem telít és nem tompít el.

Szellőztessünk! 

A tárgyalóhelyiségben mindig legyen a lehető legfrissebb a levegő. Az agynak oxigénre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan működhessen. Ha állott, rossz a levegő, akkor mindenki hamarabb kifárad, és ha nem is tudatosan, de szeretné minél előbb elhagyni a meeting helyszínét. Ha senkinek nem nincs ellenvetése, akár Tippek időrabló meetingek értekezlet közben is érdemes egy kis huzatot csinálni, kinyitni néhány ablakot. 

Tartsunk szünetet!

Különösen akkor, ha egy megbeszélés elhúzódik, és akár több órán keresztül is eltart, hasznos lehet egy kis szünetet tartani. Ha úgy érezzük, hogy a meeting megrekedt, önismétlővé vált, a vita egyre parttalanabb, segíthet 5-10 perc szünet. Az sem baj, ha szünetben nem a meeting témája, hanem egészen más dolgok kerülnek szóba. Egy kis kikapcsolódás, változatosság segíthet abban, hogy amikor újra asztalhoz ülünk, könnyebben jöjjenek a jó gondolatok. Sőt, ha tehetjük, végezzünk pár átmozgató gyakorlatot!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8214864034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.27. 22:31:13

Hallgatsz, nézegeted a telefonodat, időnként úgy teszel, mintha jegyzetelnél.

Egyszer 2 teljes cikket írtam meg míting alatt.

Dzendör Sztadiz 2019.05.28. 08:02:03

Először is hívjuk megbeszélésnek és ne meetingnek. Ugyanis a megbeszélés szó sugalja, hogy valamit el kell rendezni.
Másodszor legyen egy szigorúan betartatott időbeosztása a megbeszélésnek.
Harmadszor, legyen konkrét célja a megbeszélésnek.

rnz 2019.05.28. 08:45:15

@Dzendör Sztadiz: +1
Illetve kiegészíteném azzal, hogy csak az legyen ott, akinek valóban szükséges, a többiek hagy dolgozzanak.

szepipiktor 2019.05.28. 09:37:21

A kérdés: MIÉRT kellenek a hosszú mítingek?
Ugye pont az a halmaz alkalmazza, akik a korszerű IT infgrastruktúrát használják.
Azaz felesleges az olyan "szülői értekezlet" jellegű csoportosulások, melyek valós időben az online vonalon lerendezhetők.
Ez a mítingelés igazolja ennek a szakmai halmaznak a feleslegességét, hogy csak az önigazolás, a szükségesség bizonyítása az egész a egyefogaskerék jellegű multicégeknél.
Ha valaki munkaidőben rendszeresen nélkülözhetetlen hosszú időkre - arra nincs is szükség!
.
Az meg bájos, hogy ha szükséges a szakmai eligazítás, akkor annak szabályait a HR-es, a PR-es, a marketinges akarja megszabni, miközben nekik semmi dolguk ezeken, a HR-eseknek, személyzetiseknek végképp nincs. De ugye ma a csík húzza a repülőt...
Ugyanis a normális munkahelyeken a FŐNÖK szabja a feltételeket és nem a beszotott...

blöff 2019.05.28. 09:42:26

@szepipiktor: "Ugyanis a normális munkahelyeken a FŐNÖK szabja a feltételeket és nem a beszotott..."

tenyérbemászó ez a nyárspolgári, kisemberi konvencionális nyaligátorkodás.

efi 2019.06.27. 18:08:01

Minden megbeszélést állva kéne tartani. Garantáltan senki sem pofázna feleslegesen.
Ahol este 6-ra hirdetnek megbeszéléseket, ott meg eleve elég nagy baj van. És valóban van ez a hülye magyar szokás, hogy a végét nem adják meg. A mikor lesz vége kérdésre a válasz általában: "amikor végzünk", "1-2 óra", fél 1-ig muszáj lesz, különben nem kapunk ebédet" skálán mozognak.
süti beállítások módosítása