HRDoktor

Nem magánügy: depresszió a munkahelyen

2019. április 22. - hrdoktor

A világ egyik legtöbb embert érintő betegsége a depresszió. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2015-ben nagyjából 320 millió ember küzdött vele. Ez közel húsz százalékos növekedést jelent egy évtized alatt. A depresszió nemcsak a magánéletben, hanem a munkában is komoly gondot jelent. A betegség okozta kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés éves szinten több mint ezer milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget jelent. De mit tehetünk, ha egy kollégánk depressziós tünetekkel küzd? Hogyan ismerhetjük fel a problémát és hogyan segíthetünk egy munkahelyen?

1041.jpg

Fotó: peoplecreations / Freepik

A depresszió kialakulásának okai

A depresszió általában nem vezethető vissza egyetlen okra. Sokféle tényező szerepet játszhat abban, hogy valaki ebbe az állapotba kerül. Egyfelől, mint minden betegségnél, itt is létezik genetikai hajlam. Ha valakinek a szülei, nagyszülei küzdöttek ezzel a betegséggel, maga is nagyobb eséllyel szenvedhet tőle. Fontosak a körülmények is: a depressziót kiválthatják olyan szomorú életesemények, mint egy válás, egy hozzátartozó betegsége, halála, vagy a tartós anyagi bizonytalanság.

Nem mellékesek a munkahelyi körülmények sem. A fokozott stressz, a visszajelzés tartós hiánya vagy a folytonos negatív visszajelzések, a munka és a magánélet terheinek összeegyeztethetetlensége, a rossz, rivalizáló munkahelyi légkör szintén oda vezethetnek, hogy a munkavállaló depressziós lesz. A depresszión csak ront, ha valaki alkohollal, dohányzással vagy drogokkal próbálja enyhíteni a feszültségét. 

Hogyan ismerhetjük fel a depressziót? 

A depressziót nem könnyű felismerni, hiszen nehéz meghatározni, hogy mikor csak szomorú, fáradt vagy átmenetileg stresszesebb valaki, és mikor küzd már ezzel a betegséggel. A depresszió jellemző tünetei közé tartozik a tartós rosszkedv, a sírógörcsök megjelenése. A beteg elveszíti az élet élvezetének képességét, nem tud örülni azoknak a dolgoknak, amiknek korábban tudott. Az olyan alapvető örömök, mint az evés, a szex vagy a testmozgás éppen úgy nem érdeklik, ahogy korábbi hobbijai sem. A munkában elveszti a magabiztosságát, a lelkesedését, kezdeményzőkészségét. Egyre nehezebben tudja határidőre, megfelelő színvonalon teljesíteni a feladatait.

 

Amikor a betegség súlyosbodik, alvászavarok lépnek fel. Jellemző, hogy a beteg nagyon nehezen alszik el, viszont hajnalban túl korán felébred, és már nem tud visszaaludni. Az is tipikus, hogy éjszaka többször megébred, de nehezen alszik el újra. Ez pedig kimerültséghez, memóriazavarokhoz, a munkahelyen dekoncentráltsághoz vezet. A beteg egyre nehezebben hoz döntéseket, döntései mellett nem tud kiállni, bizonytalanná válik.

 

A kollégákkal való kommunikáció is egyre nehézkesebbé válik, a depressziós beteg ingerlékeny, könnyen bosszús lesz, a munkahelyi nehézségekre rosszul reagál. De előfordulhat az is, hogy fásult lesz, nem érdekli semmi, a felmerülő problémákkal nem foglalkozik, a megkeresésekre nem reagál, meetingeken teljesen passzívvá válik.

 

Mit tehetünk depressziós kollégánkért a munkahelyen?

Sajnos Magyarországon különösen jellemző, hogy a lelki betegségeket még mindig nem vesszük elég komolyan. A depresszióval küzdő emberek nagy része nem fordul szakemberhez, inkább egyedül próbál megbirkózni a helyzettel. Pedig a legfontosabb az lenne, hogy az érintettek minél előbb megfelelő szakemberhez kerüljenek, mielőtt az állapotuk súlyosabbra fordul. Éppen ezért azzal tesszük a legjobbat, ha tapintatosan, de megpróbáljuk a professzionális segítő felé terelni a beteget.

5128.jpg

Fotó: yanalya / Freepik

Sokat jelenthet az is, ha nem bélyegezzük meg az illetőt, nem kezeljük úgy, mintha nem lenne olyan értékes, mint korábban. Természetesen a szakmai hibákat jelezni kell felé ezután is, de felesleges nyomást ne helyezzünk rá. Vezetőként egyébként is hasznos lehet, ha arra törekszünk, hogy a cégnél stresszmentesebb, igazságosabb légkört teremtsünk, mindenki számára világos, átlátható, korrekt elvárásokkal. Így kisebb lesz az esélye annak, hogy valamelyik munkatársunk depressziós lesz.

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6714780836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2019.04.23. 12:17:04

@MAXVAL bircaman közíró: Feltételezem, a többi betegséget is hasonló módszerrel gyógyítanád.
Azok esetén sem segít. Szakszerű segítség kell.

MaCS

erkölcsi hulla 2019.04.23. 12:45:52

Nesze semmi, jól fogd meg !

Visceroid 2019.04.23. 13:02:25

Eleve Hungarisztánban vagyunk, tehát a depresszió alap. Erre jön még a munkahely. Megoldás: alkoholizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 14:03:22

@MaCS_70:

Nem mindenre jó a pofon, de az alapszintű lelki bajok ellen szokott segíteni.

MaCS_70 2019.04.23. 14:11:21

@MAXVAL bircaman közíró: A depresszió sajnos már nem alapszintű lelki baj, és ráadásul a "pofon" általában csak ront a helyzeten. Még ha jó szándékkal adják is és nem is túl nagy. Még egy "Nincs semmi baj, szedd össze magad!" bátorítás is komolyan be tud tenni annak, aki éppen összeszedni akarja magát, de nem tudja, hogy hogyan tegye.

MaCS

szepipiktor 2019.04.23. 17:47:14

A legfontosabb: ne ugassunk bele az életébe, ne próbáljuk meggyőzni semmiről.
Nem hiszem, hogy egy Y generációsok lakta multikultis irodában tömegesen találunk képzett szakembereket arra, hogy felismerjenek bármit is.
Talán egy orvoskonferencián...

szepipiktor 2019.04.23. 17:51:48

@MaCS_70: Aha.
De az segít, ha gondod van, másnapos vagy, magánéleti gondod van, fáradt vagy a előző napi focitól stb, erre megjelenik egy szőke 1 bites és anélkül ad tanácsokat, hogy foalma sincs sem a depresszióról, sem rólad.
Én úgy verném szájok, hogy két hétig varrnák a sebészeten.
MUNKAHELY és nem romkocsma.
A MUNKAHELY nem arról szól, hogy szektákba szerveződünk, simogatjuk egymás buksiját, hanem dolgozni kell és utána haza és ott élni a saját életünket.
OK, a multis HR-eseknek ez a feladatuk, fogaskerék gyártás csupán. De ez az élet max. 10%-a... Szerencsére...
Szerencsére msáhol dolgoznak, értéket hoznak létre.

MaCS_70 2019.04.23. 20:52:04

@szepipiktor: Az egészséges emberi viszonyok szerintem a legtöbb munkahely hatékonyságát jelentősen tudják növelni. Ebbe pedig beletartozik a buksisimogatás is. Egy depressziós munkatárs rövid távon is komoly gondokat tud okozni , ezért szerintem nem csak emberileg, hanem rideg gazdasági megfontolásokból is érdemes odafigyelni egymásra.

MaCS
süti beállítások módosítása