HRDoktor

Segítség, elájult a kollégám!

2019. április 03. - hrdoktor

Szerencsére nem túl gyakran, de bizony bármelyik munkahelyen előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz, elájul mellettünk. Az esetek többségében ez semmilyen komoly bajt nem jelez, és egy-két percen belül magától megoldódik, az ájult kolléga visszanyeri az eszméletét. Mégis jó, ha tudjuk, hogy miért történhetett, és mit kell tennünk, ha valaki összeesik mellettünk. Mire figyeljünk ilyenkor? Mikor kell orvost hívni?

475980-pgaavp-417.jpg

Az ájulás, bár kétségtelenül látványos tud lenni, az esetek döntő többségében nem vezethető vissza semmilyen súlyos okra. Egy munkahelyen például az, hogy túl meleg van, nincs elég levegő, az illetőt túl sok stressz érte, kimerült, nem evett vagy nem ivott eleget aznap. Az evés elmaradásával összefüggésben a vércukorszint csökkenése is okozhat ájulást, különösen cukorbetegeknél. De előfordulhat a terhesség kezdeti szakaszában is. Bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek ájulást, elsősorban a vérnyomáscsökkentők és az értágítók. 

Ritkább esetben előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb betegség áll a háttérben. Ez lehet vérszegénység, valamilyen érrendszeri probléma, vérnyomásgondok, szívritmuszavar. Okozhatja valamilyen idegrendszeri betegség, epilepsziás roham vagy stroke is. 

Így gondoskodjon az ájult kollégáról

Az ájulásnak általában nincsenek szövődményei, néhány percen belül megszűnik. Mégis jó tudni, hogy mit kell tenni, ha egy kollégánk mellettünk elájul. Először is feszített munkatempó mellett sem árt odafigyelni egymásra. Az ájulás legtöbbször nem a semmiből jön, vannak előjelei. Az érintettek  szédülnek, rossz lesz a közérzetük. Hirtelen elsápadnak, émelyegni kezdenek, gyengének érzik magukat. Ilyenkor le kell ültetni a panaszost, a legjobb, ha a térdei közé hajtja a fejét, így a fejébe tud áramlani a vér. Ha időben cselekszünk, az ájulás így megelőzhető.

Ha mégis megtörtént a baj, akkor meg kell lazítani a ruháját, a fejét az egyik oldalra fordítani, hogy ha esetleg hányna, akkor ne fulladjon meg, majd a lábakat megemelni. 

Ezután teremtsünk megfelelő körülményeket: nyissuk ki az ablakokat, eresszünk be friss levegőt. Gondoskodjunk róla, hogy ne állja körül sok ember a fekvőt, legyen nyugalom a szobában. Ha van rá lehetőség, igyekezzünk hűvösebb hőmérsékletet biztosítani, mint ami addig volt. 

Miután magához tért, ne kelljen fel rögtön, maradjon ülve vagy fekve még legalább negyed óráig. Adhatunk neki pár korty hideg vizet, tehetünk a homlokára vagy a tarkójára hideg borogatást. Ha az ájulás viszonylag nagy zuhanással járt, akkor ellenőrizzünk a csontokat, nézzük meg, hogy nem történt-e valamilyen fejsérülés.

De mikor kell orvos?

Mindenképpen orvosra van szükség, ha az ájult kolléga két perc után nem nyeri vissza az eszméletét. Akkor is, ha visszanyerte ugyan, de mellkasi fájdalomról, homályos látásról, szédülésről panaszkodik. Ha a szívverése nem normális, túl gyors vagy rendszertelen, akkor is orvost kell hívni. Abban az esetben is, ha a magához térése után nehezen vesz levegőt, zihál.

Ha tudjuk a munkatársunkról, hogy szívbetegségben szenved, esetleg magas a vérnyomása, cukorbeteg vagy várandós, szintén nem árt egy orvosi vizsgálat. Ilyenkor még abban az esetben is orvoshoz kell fordulni, ha a magához térése után nincs már semmilyen panasza, jól érzi magát.

71212.jpg

Elsősegélynyújtás a munkahelyen

Egyre több munkavállaló teszi lehetővé munkavállalóinak a kihelyezett, az adott vállalathoz szervezett elsősegény-nyújtó tanfolyamon való részvételt. Egy ilyen gyakorlatorientált képzés célja, hogy résztvevői szükséghelyzetben valóban hatékonyan tudjanak cselekedni. Az időben felismert baj hatékonyabban kezelhető, ehhez viszont ismerni kell a figyelmeztető jeleket. Az életmentő/újraélesztő tanfolyamokon nem csak a sérültek ellátását tanulják meg a munkavállalók, hanem a tünetek felismerését, a helyzet és a beteg állapotának megfelelő diagnosztizálását is. 

Fotók: Freepik

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1114731545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzendör Sztadiz 2019.04.04. 05:40:06

Szerintem ilyenkor az a munkáltatói elvárás, hogy mindenki fegyelmezetten folytassa tovább a munkáját, mintha mi se történt volna.
süti beállítások módosítása