HRDoktor

Így hat az éjszakai műszak az egészségére

2019. február 05. - hrdoktor

Ideális esetben egy felnőtt ember napi 7-8 órát tölt alvással, és erre a természetes, cirkadián ritmushoz igazodva, éjszakánként kerül sor. Akiknek viszont nincs erre lehetőségük, mert váltott vagy éjszakai műszakban végzik a munkájukat, előbb-utóbb számolniuk kell azokkal az egészségügyi ártalmakkal, amelyeket a napi ritmus felborulása vált ki.

blur-building-city-1013516.jpg

A tartósan éjszakai vagy váltott műszakban dolgozók az alvás-ébrenlét szokott ritmusának felborulása miatt általában krónikus alváshiányról, kimerültségről, pszichés és testi gondokról, gyakoribb megbetegedésről (az immunrendszerük meggyengüléséről) és a koncentrációképességük csökkenéséről számolnak be. Ez utóbbi már balesetveszélyt, munkavédelmi kockázatot is jelenthet.

Az éjszakai munka a cirkadián ritmust borítja fel

Cirkadián ritmusnak azt a biológiai „órát” nevezzük, amely a nappalok és az éjszakák váltakozásához igazodva a szervezetünk működését, több fontos biológiai folyamatát az agy irányításával vezérli. Ezek közé tartozik az alvás és ébrenlét váltakozása, a sejtregenerálódás folyamata, több hormon (így például a melatonin) termelődése, a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályozása is.

A cirkadián ritmus szabályozásában nagy szerepe van az ún. zeitgebereknek, „időjelzőknek”, amelyek jelzik a szervezetünknek, hogy az alvás vagy az éberség ideje jött-e el. Ezek közül a legnagyobb jelentősége a természetes fénynek, a sötétség-világosság váltakozásának van, de befolyásolja az aktivitás és a pihenés aránya, megszokott rendje, valamint hatnak rá a hormonális változások is.

A cirkadián ritmust felboríthatja például a kontinentális, több időzónán áthaladó utazás (a jetlag jelensége), egyes gyógyszerek mellékhatása és az éjszakai műszak is.

Éjjeli munka után ugyanis a nappali pihenés, alvásidő nem tudja tökéletesen pótolni az éjszakai alvást, mert a külső időjelzők híján a szervezetben nem játszódnak le tökéletesen ugyanazok a folyamatok, mint éjjeli, például nem termelődik az elalvást segítő melatonin, épp ellenkezőleg: a nappali viszonyok, a természetes fény, a nagyobb zaj stb. éberségre ösztönzik érzékeinket. A ritmus felborulása, az alváshiány hosszabb távon sokféle egészségkárosodást okozhat.

Az éjjeli műszak ártalmai

A tapasztalatok szerint romlik az érintettek mentális és fizikai teljesítménye, figyelem-összpontosító képessége, emellett a cirkadián ritmus felborulása növeli a szorongás, a depresszió és több súlyos krónikus betegség (2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, vérnyomásproblémák, emésztőrendszeri betegségek, anyagcserezavarok, daganatos elváltozások) esélyét is. Az éjszakai munka a nők havi ciklusára is hathat, megzavarhatja annak rendszerességét.

Az ártalmak jellege és súlyossága függ az éjjeli műszakban dolgozó munkaterületétől, életkorától, meglévő betegségeitől, és az egyéb körülményeitől is, például, hogy nappal mennyire van biztosítva számára a zavartalan pihenés, vagy az is csorbát szenved másodállás, családi kötelezettségek stb. miatt.

A nappalok és éjszakák ritmusának felborulása emeli a dolgozót érő stressz szintjét, és a figyelemzavarok miatt növeli az esetleges munkahelyi balesetek kockázatát is. Ráadásul öngerjesztő folyamatot jelent: magánéleti problémákat is okozhat, ami tovább erősíti a felsorolt negatív következményeket. 

Súlyosbító körülmények

A foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatnak különösen alaposnak kell lennie a váltakozó, illetve éjszakai műszakban dolgozók esetében. Nem tanácsos ugyanis tartósan éjszakai műszakot vállalnia az olyan krónikus betegségben szenvedőknek, amelyeket fokozhat a cirkadián ritmus felborulása. Például a gyógyszeresen vagy inzulinnal kezelt cukorbetegek illetve a súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők állapotát jelentősen rontja az éjszakázás.

6345.jpg

Fotó: jcomp / Freepik

Mit tehet az éjszakai műszakban dolgozó?

Tudatosan törekednie kell arra, hogy elegendő időt fordíthasson alvásra, és ez idő alatt olyan körülményeket alakítson ki, ami a lehető legjobban szolgálja a pihenést. Már munkából hazafelé menet lehetőleg védje napszemüveggel a szemét az éberséget fokozó fények ellen, majd tanácsos elsötétített, csendes, jól szellőztetett helyen, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben nyugovóra térni. Munkakezdéskor ellenben olyan fényviszonyokat ajánlatos teremteni – mesterséges fény segítségével –, ami az éberséget, aktivitást segíti elő. Szükségessé válhat az alvást elősegítő hormon, a melatonin pótlása is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr214607774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2019.02.05. 22:23:30

Halvány lila fingotok sincs ,hogy milyen éjszakázni!

sóskatáska 2019.02.05. 22:34:06

Kb.03.00-ig elvagy de utánna 04:00 után olyan fleshek jönnek hogy besza,behu.
27 évig csináltam , szerencsére kikerültem belöle, két év alatt jutottam el addig ,hogy éjfélkor lefekszem , és 01:30-ra talán elalszom.

kisqtya 2019.02.06. 08:03:13

Én is éjszakáztam kb 7 évig. Fiatal voltam akkor még, évekig nem okozott gondot. Reggel mindig sokkal hamarabb el tudtam aludni mint alapból éjszaka. Azt is megfigyeltem, hogy ha a munkehelyen a műszak végefelé meghunytam kicsit, pl félig aludtam 40 percet, akkor utána otthon nehezebb volt elaludni. Na, de a végefelé már kezdtem nem bírni, egyszerűen nem bírtam kialudni magam, 11 körül felébredtem (amúgy korábban jellemzően 1 körül ébredtem, úgy h reggel 6kor feküdtem le otthon). Egyébként 1 hét éjszaka volt, tehát 3 műszak. Viszont volt egy kollega, aki szintén éveket éjszakázott, és fiatalon, 40 valahány évesen agyvérzést kapott.. Nyilván nem tudhatom h köze van e hozzá, de simám lehet.

sure_shot 2019.02.06. 08:33:32

Vendéglátóztam pár évet, ált olyan hajnal 3-4 körül feküdtem 10-11 körül keltem. Az első néhány óra, olyan kora délutánig lebegés.Pedig nem toltam semmit.:) Aztán elég lett, mostanában visszaálltam nappalira. Reggel 5 kor kelek, komótosan kóválygok 1 órát, utána fasza minden du 3-4 hullámvölgy, túléljük, utána éjfélig minden oké.

2019.02.06. 08:50:50

Szerintem sincs fingja a kis bloggerkének, milyen éjszakázni. Talált valami cikket, áítírta, lefordította és ennyi. A kis meleg szobájában, nappal egy KV társaságában.

Gyere ki a hidegbe melózni, önkéntesként! Megtudod milyen éjszakázni és nem csak okoskodni fogsz róla.

benőjenő 2019.02.06. 09:39:13

nem igazán értem mi a problémája itt egyeseknek a cikkel, olvastátok egyáltalán? pontosan arról ír objektíven, az éjszakázók védelmében, hogy mennyire káros az egészségre és mennyire kemény meló. miért támadjátok?

jágör68 2019.02.06. 10:50:20

És mi van a 24 órázással, 36 órázással, 64 és 72 órázással?

Egészségügyben nem ritka.
Az egyszeri 12 óra éjszaka- az lóf@sz:
Max. 50 felettieket és irodista jogászkákáat, közgizdászokat, írókat, művészeket terhel le.

Zoltán Rádi 2019.02.06. 11:57:11

Jó a cikk és egyre több jelenik meg a témában. Érdekes, hogy a nagy civilizálódásban még mindig nem jutottunk el addig, hogy korlátozzuk az éjszakai munkavégzést. Tudom, hogy vannak területek, ahol muszáj (kórházak tűzoltók és a többi fontos dolog), de ott is lehetne minél humánusabban szervezni, kevesebb autó vagy iPhone nélkül viszont meglennénk szerintem.
Gondolom erre a fenntarthatatlanság lehet a válasz, de véleményem szerint a gazdaság van értünk és nem forditva.

Larrikin 2019.02.06. 13:00:41

Ezt a pályakezdő orvost, aki nem bírta a folyamatos ügyelet/munka/készenléti ügyelet tempót, mondjuk nem irigylem:
mobile.abc.net.au/news/2019-02-06/sydney-surgeon-doctor-hours-unsw-yumiko-kadota-stress/10784238

Larrikin 2019.02.06. 13:07:17

@jágör68: "irodista jogászkákáat" - nana, nekik vizsgaidőszakból abszolúte ismerős élmény. Nem szólva arról, hogy mennyivel könnyebb valami értelmes dolgot csinálni éjjel, ha már ébren marad az ember:D

Beer Monster 2019.02.06. 19:37:50

A cikk nem pontatlan, hanem felületes. Ebből ki tudja meg, hogyan kell olyan fényviszonyokat teremteni, ami az éberséget segíti? Ehhez egy speciálisan erős kékes fényű lámpára van szükség. Nem arról van szó, hogy becsavarunk egy 100-as égőt, mert az 60 lux, itt viszont 10 000 lux-ra van szükség. És ezt ébredéskor legfontosabb alkalmazni.
süti beállítások módosítása