HRDoktor

7+1 tanács az újévi fogadalmak betartásához

2019. január 03. - hrdoktor

Januártól kevesebbet stresszelek és sokkal türelmesebb, kedvesebb leszek a kollégáimmal. 2019-től több időt fordítok a karrieremre, a fejlődésemre. Újra megtalálom a munkakedvemet és időben válaszolok minden emailre. Januártól nem fogok elkésni a munkából. Ja, és persze jobban odafigyelek az étkezésre. Ugye, ismerősek ezek az újévi fogadalmak? Ehhez hasonló ígéreteket sokan elpuffogtatnak az új év kezdetén, hiszen érzik, hogy érdemes lenne változtatni a munkahelyi hozzáállásukon.

232.jpg

Fotó: Waewkidja / Freepik

De miért pont januártól?

Ezt a hónapot hajlamosak vagyunk mágikus erővel felruházni és azt gondolni, hogy onnantól kezdve minden más lesz, elég csak ígéretet tenni és a nagyját már le is tudtuk. Ám a legtöbb újévi fogadalom halálra van ítélve: többnyire nem tudjuk őket betartani, mert nincs mögöttük igazi elhatározás. Ezt elkerülendő adunk 7+1 tanácsot, hogy a munkahelyi újévi fogadalmak könnyebben betarthatóak legyenek.

7+1 tanács az újévi fogadalmak betartásához

1. Ne döntsön hirtelen felindulásból!

Kérdezze meg magától, hogy tényleg akar-e változtatni a viselkedésén, vagy csak úgy érzi, ezt mások várják el magától. Ha úgy érzi, érzelmileg még nem érett meg a változtatásra, keressen egy másik időpontot.

2. Nem kell egyszerre mindenen változtatni!

Egyszerre csak egy viselkedésen változtasson! Inkább válasszon kisebb, elérhető célokat a teljes év során, mint egy nagyot január elsején!

3. Állítson fel megvalósítható célokat!

Fontos, hogy a változtatás fokozatos legyen, hiszen így nagyobb a valószínűsége annak, hogy az új viselkedés könnyebben beépül az életvitelébe.

4. A célokat konkrétan fogalmazza meg!

Nem elég az, hogy változtatni akar, ki kell jelölnie a célhoz vezető fontos lépéseket! A cél felé haladva így le tudja majd mérni, hogy hogy halad, és közben számos megerősítést kaphat a viselkedéséről.

5. Mondja el másoknak is a célkitűzését!

Ossza meg felettesével, kompetens kollégáival, hogy mire törekszik! Ők megfelelő támogatást nyújthatnak, de segítenek abban is, hogy emlékeztessék Önt a felelősségre.

6. Ne várjon el tökéletes viselkedést saját magától, de túl nagy teret se engedjen magának!

Ha túl szigorú önmagához, hamar fel fogja adni, ha pedig túl sokat megenged magának, előbb-utóbb azon találja magát, hogy visszatért a régi viselkedéséhez.

7. Kellemetlen érzések a változtatás során előfordulhatnak!

Ezeket azonban érdemes úgy felfogni, mint egy átmeneti időszakot, ami nem akadálya a siker elérésének. Annak érdekében, hogy kitartson az elhatározása mellett, úgy kell rá tekintenie, mint egy ajándékra, amit saját magának ad.

8. Gyakran emlékeztesse magát arra, hogy miért is tette a fogadalmat!

Nemcsak azért, mert büntetni szeretné magát, hanem azért, mert hosszú távú előnyei lesznek a változásnak.

Fegyelem, kitartás és elszántság nélkül a fogadalmak hamar elbuknak. Legyen Ön az üdítő kivétel! Sok sikert kíván hozzá a #hrdoktor csapata!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9914531174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása