HRDoktor

Őszi agyturbó

2018. november 19. - hrdoktor

A napsütéses órák számának csökkenésével mintha figyelmünk is egyre inkább beszürkülne. Fáradtság, koncentrációhiány jellemez minket, épp ezért jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy milyen vitaminokkal, ásványi anyagokkal turbózhatnánk fel agyunkat az év végi hajtás előtt. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely táplálékkiegészítők, ételek és tevékenységek segíthetnek ebben.

diet-fresh-green-detox-1171552.jpg

B-12 vitamin

A tudósok már régóta kutatják a B-12 (kobalamin) alacsony szintje és a memóriaveszteség közötti kapcsolatot. A Mayo Clinic szakértője szerint, ha elegendő B-12 vitamint viszünk be szervezetünkbe, azzal sokat teszünk memóriánk egészségéért. Egyéb reménykeltő kutatások azt mutatják, hogy a B-12 lelassítja a korai Alzheimer-kórban szenvedő emberek kognitív hanyatlását, ha azt omega-3 zsírsavakkal együtt fogyasztják.

A B-12 vitamin természetes formában előfordul a halban és a baromfihúsban. Vegetáriánusok számára pedig a tojás, a tofu, az ementáli sajt is kiváló B-12 forrás lehet. Nekik, illetve bél-vagy gyomorbetegségben szenvedőknek egyébként is érdemes időnként ellenőrizniük a B-12 vitamin szintjüket, és ha az alacsony, akkor fogyasszanak kobalamin kapszulát.

DHA

Egy másik tanulmány szerint, amelyben 18 és 45 év közötti felnőtteket vizsgáltak, napi 1,16 gramm docosahexaénsav (DHA) alkalmazása segített felgyorsítani a rövid távú memória reakcióidejét. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy ugyan a reakcióidő javult, maga a memória kapacitása nem. Mindennek ellenére azt kell, hogy mondjuk, az „őszi belassulás” idején mindenképp hasznunkra válhat egy kis DHA, amely az omega-3 zsírsavak egyik típusa, az EPA (eikozapentaénsav) mellett. Természetes módon húsokban és halakban, például lazacban található meg.

E-vitamin

Egy 2014-es tanulmány szerint az E-vitamin nagy mennyiségben segíthet az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedőknek. Azonban a túl nagy dózis (több mint 1000 NE) veszélyt jelent a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, különösen azok számára, akik vérhígítót is szednek.  Mindennek ellenére elmondható, hogy életkortól függetlenül a megfelelő mennyiségű E-vitamin jó hatással van agyi működésünkre. Megtalálható a dióban, magvakban, sötét színű gyümölcsökben, például áfonyában, szederben, valamint zöldségekben, például a spenótban és a paprikában.

adult-autumn-autumnal-712413.jpg

Mediterrán diéta és testmozgás

Kortól függetlenül a memória és agyunk kapacitásának egészsége érdekében táplálkozzunk teljes értékűen, és mozogjunk rendszeresen. A mediterrán diéta különösen alkalmas arra, hogy testünk minden számára fontos vitamint- és ásványi anyagot megkapjon. Sportolás hatására pedig fokozódik a vérkeringésünk, tüdőnk megtelik oxigénnel, így agyunk vérellátása is jelentősen javul. A mozgás közben keletkező endorfin nyomában kialakuló kellemes érzés pedig plusz erőt adhat a munka folytatásához.

Leghétköznapibb csodaszerünk: a víz

A munkába belefeledkezve hajlamosak vagyunk sokszor még arról is megfeledkezni, hogy igyunk egy pohár vizet. Az pedig, hogy napi 3-4 kávét megiszunk a kollégákkal, sajnos még mindig nem a megfelelő módja a folyadékbevitelnek. Természetesen a folyadékszükséglet az életkor és a testalkat szerint eltérő. Érthetően más mennyiségre van szüksége egy csecsemőnek és egy felnőttnek, és nem azonos a vízigénye egy kistermetű, vékony, illetve egy nagydarab, testes embernek sem. Átlagosan 30 ml az a mennyiség, amelyet naponta testtömeg-kilogrammonként ajánlott elfogyasztani, vagyis egy 80 kilós felnőtt embernek napi 2,4 liter folyadékra van szüksége. A vízivásnak számos fontos, jótékony hatása van a szervezetünkre.

Aludjunk annyit, amennyit kell

Az alvás gyógyító erővel rendelkezik. Egyénenként változó, de általában hét-nyolc óra alvásra van szükségünk egy éjszaka, lehetőleg folyamatosan, megszakítások nélkül. Szervezetünk egésze, de különösen a szívünk egészsége szempontjából lényeges, hogy rendszeresen kialudjuk magunkat. A kellő alvás nemcsak több energiát, összeszedettebb agyműködést, jó közérzetet biztosít, de még a táplálkozásunkat is jótékonyan befolyásolja. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3714380780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perger Viktória · http://viktoriaperger.blog.hu/ 2018.11.20. 11:05:10

A D vitamin is segítségünkre lehet a naphiányos évszakokban. :)
süti beállítások módosítása