HRDoktor

3 mérgező főnöktípus

2018. október 02. - hrdoktor

Nemcsak a munkahelyi eredményességünket, hanem a közérzetünket, sőt az egészségünket is befolyásolja a főnökünk személyisége, és a vele való jó vagy éppen feszültséggel terhelt kapcsolatunk. Nézzük most azt a három személyiségtípust, akiket nem túlzás „mérgezőnek” nevezni!

hrdoktor-fonok-1.jpeg

A mérgező főnök veszélyeztetheti testi-lelki egészségünketAz is nagy baj, ha egy családtag vagy közeli ismerős személyisége van ránk negatív, stresszkeltő, mérgező hatással, az pedig különösen, ha az illető vezető pozícióban van és befolyásolhatja egy teljes munkahelyi közösség mindennapi életét, ronthatja motiváltságát, egész életminőségét. Azért is kell ezzel foglalkozni, mivel paradox módon – éppen személyiségjegyeiknek köszönhetően - az átlagosnál gyakrabban kerülnek ilyen emberek felelős pozíciókba, ahol sikereket is érhetnek el, miközben sokat árthatnak, tönkretehetik a munkahelyi légkört, sőt, veszélyeztetik a munkatársak kiegyensúlyozottságát, testi-lelki egészségét. A pszichológiai szakirodalom „sötét triászként” össze is kapcsolja azt a három személyiségtípust, a machiavellista, a nárcisztikus és a pszichopata személyiséget, amelyik hatalmi helyzetben különösen veszélyessé válhat.

1. A machiavellista főnök

Legjellemzőbb vonása a gátlástalan egoizmus, amivel a saját érdekében hajlamos bárkin keresztüllépni, félrevezetni, becsapni, manipulálni, bármilyen eszközt és eljárást alkalmazni, akár nem teljesen tiszta vagy törvényes módszereket is. Alapelve, hogy a „cél szentesíti az eszközt” – természetesen a saját céljaival kapcsolatban, ami megelőz minden mást, így a cég közös célkitűzéseit is. Az empátia teljes hiánya jellemzi, hatalmaskodik, nem riad vissza a gyakorlatilag teljesíthetetlen követelésektől, az erőltetett munkatempótól sem, így főnökként nehéz elviselni.

2. A pszichopata főnök

Jellemzően impulzív alkat, keresi a feszültséget, az izgalmakat, gyakran kiugróan kreatív gondolkodású és éles eszű. Az önérdek mozgatja, lelkiismereti kérdéseket, a szorongást, aggályosságot nem ismeri, másokra nincs tekintettel, az empátia, a szociális érzékenység hiányzik belőle. Ez utóbbiak, jellemző könyörtelensége miatt az üzleti életben sikeres lehet, gyakran ér el magas pozíciót. Magát a környezetében élőknél magasabb rendűnek tartja, így a kritika, az ellenvélemény lepereg róla, nem ismeri fel a hibáit, így tanulni sem képes belőlük. A fenyegetés, megfélemlítés a jellegzetes eszköze.

3. A nárcisztikus főnök

Önszeretet jellemzi, ami a valós önismeret hiányával párosul. Magát különbnek, érzékenyebbnek, szeretetreméltóbbnak és kreatívabbnak tartja másoknál. Könnyen teremt kapcsolatokat, de ezeket megtartani már kevésbé képes, mert önzése, bizalmatlansága és arroganciája megakadályozza ebben. Nem fogadja el a kritikát, nem érdekli a többiek véleménye, főnökként hajlamos a saját szakállára meghozott, megalapozatlan döntésekre, amik könnyen vezethetnek nagy bukásokhoz is.

hrdoktor-fonok-2.jpeg

Mit lehet tenni a mérgező főnökök ellen?

Mindhárom típusra jellemző az önzés, az etikátlan eszközök használata, a hazugság, másokon keresztülgázolás, mégis – mivel kiemelkedő szellemi képességek is gyakran kapcsolódnak ezekhez a jellemvonásokhoz -, mindhárom tartósan magas pozíciókat tölthet be, sikereket érhet el. Nehéz együttműködni velük, még nehezebb szembefordulni velük, már csak azért is, mert ébren tartják és kihasználják a beosztottjaik félelmét állásuk elvesztésétől.

  • Vezetőtársaik, a velük egy szinten lévők vagy feletteseik leginkább úgy szállhatnak szembe velük, ha belátják, hogy egy-egy szervezet cég számára sokkal hasznosabb, sikeresebb pozitív hozzáállású, magas pszichológiai tőkével rendelkező, összetartó és motivált csapattal dolgozni, mint megfélemlített, stresszes, állásukat féltő, sarokba szorított munkatársakkal. Ilyen csapatot építve, eredményeiket dokumentálva sikert érhetnek el a mérgező személyiségű vezetőkkel szemben is.
  • A beosztottak kezében még kevesebb eszköz van. Mégsem szabad, hogy rögtön menekülőre fogják, a munkahelyváltás előtt meg kell próbálni enyhíteni a kialakuló feszültségen. Szakértők szerint a pontos feladatkijelölés, a precíz információ-átadás, a munkahelyi szabályok korrekt betartása, a munkára összpontosítás sokat segíthet, mert konfliktusokat előzhet meg. Konfliktushelyzetben a higgadtság, távolságtartás, a másik fél érveinek végiggondolása, empátia, kompromisszumkészség lehet a megoldás, ha pedig ezek nem vezetnek eredményre, a feletteshez kell fordulni, ha csak lehet, a vita tárgyát megfelelően dokumentálva, szükség esetén tanúkkal, bizonyítékokkal.Ugyanakkor semmiképpen sem szabad hagyni, hogy odáig fajuljon egy mérgező személyiségű főnök miatti feszültség, hogy az már az egészségünket veszélyeztesse: ha nem megy másként, lépni kell és új munkahelyet keresni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3314277345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.03. 08:17:18

A kisembert csak egy dolog izgatja: keveset kelljen dolgozni.
süti beállítások módosítása