HRDoktor

Önnek milyen a főnöke? Jó fej vagy zsarnok?

2018. augusztus 27. - hrdoktor

Egy-egy munkahely, cég, szervezet légkörét, stressz-szintjét, eredményességét alapvetően meghatározza annak felelős vezetője. A munkavállalóknak fontos ismerniük a főnöküket, nemcsak munkamódszereit, elvárásait, hanem személyiségének egyéb jellemzőit is, hogy hatékonyabban tudjanak együttműködni vele.

hrdoktor-fonok1.jpeg

Míg egy jó főnök összekovácsolja, inspirálja csapatát, egy nem megfelelő, diktátori hajlamokkal bíró, a mérgező személyisége vagy felkészületlensége miatt posztjára alkalmatlan főnökkel nehéz együttműködni, ami súlyos károkat tud okozni. Összegyűjtöttük a leggyakoribb főnöktípusok jellemzőit.

Akikkel jó dolgozni

A rátermett vezető nagy szakmai tudású, határozott, magabiztos fellépésű, erős akaratú, tudja, hogy mit akar és azt is, hogyan érheti el a céljait. Lényeglátó, döntésképes, hatékonyan és innovatív eszközökkel dolgozik, jól kommunikál. Az ilyen típushoz tartozó főnök a beosztottjaitól is hatékonyságot, célratörő határozottságot és problémamegoldó képességet vár el, elismeri, megbecsüli a munkatársait, bátorítja a kezdeményezéseiket. Vezetői pozícióját természetes módon használja a közös célok érdekében, ismeri munkatársai képességeit, és eszerint osztja el a feladatokat.

Közvetlenségéről, derűjéről, kisugárzásáról ismerhető fel az a főnöktípus, aki hamar népszerűvé válik beosztottjai előtt, épp azért, mert nem tulajdonít nagy jelentőséget a munkahelyi hierarchiának. Pozitív személyiség, életigenlő, barátságos, érdeklődik munkatársai ügyes-bajos dolgai iránt is. A munka hatékonyságához kreativitásával és lelkesítő hozzáállásával járul leginkább hozzá. Maga is tisztában van vele, hogy nagy szüksége van a csapattagok, a team szakmai tudására, együttműködésére, és él is ezzel a lehetőséggel.

Nehéz természetű főnökök

Vegyük sorra azokat is, akik kevésbé felelnek meg vezetői pozíciójuknak, és egyes tulajdonságaik hatalmi helyzetben kellemetlenné válhatnak a munkavállalóik számára.

  • Nem ritka a zsarnoki főnök, aki minden döntést magánál tart, hiú, feltétlen engedelmességet követel, saját elképzeléseit követi, nem tart igényt a beosztottak önálló ötleteire, még a legkonstruktívabb javaslataira sem.
  • Még nehezebb elviselni az agresszív, esetleg a szorongását, frusztráltságát hatalmaskodással kompenzáló, mérgező személyiségű főnököt, aki nem riad vissza attól sem, hogy a beosztottjaival szemben felemelje a hangját, kellemetlen helyzetbe hozza, sértegesse, megalázza őket, nyilvánosan kiabáljon velük.
  • Nem könnyű együtt dolgozni a munkamániás főnökkel sem, akinek az életét olyannyira kitölti a munka, a szakma, hogy másról beszélni is képtelen, még az oldottabb munkahelyi alkalmakkor sem. Gyakori, hogy a munkatársaitól is ezt várja, és teljesíthetetlen, irreális mennyiségű feladattal halmozza el őket.
  • A bürokrata, a mindent túlszabályozó, dokumentáló, vagy a statisztikák bűvöletében élő típus sem egyszerű eset. Ő az, aki ontja magából a tájékoztatókat, körleveleket, és elvárja a munkatársaktól is a jelentések, feljegyzések küldését vagy digitális táblázatok folyamatos vezetését minden munkafázisról.
  • Ismerős lehet a kötekedő, kritikus, mindenkiben hibát kereső és azokat felnagyító, a munkatársakkal szemben bizalmatlan, az irányításban kapkodó, következetlen főnök figurája is. Az ilyen viselkedés hátterében gyakran a tapasztalatlanság, szakmai bizonytalanság frusztráltsága áll: az ilyen főnökről szokták mondani, hogy „túl nagy még neki a cipő”.

A felsorolt főnöktípusok mindegyike rontja a munkahelyi légkört, motivációt, hatékonyságot.

hrdoktor-fonok2.jpeg

Mit tehetnek a munkavállalók a jó főnök-beosztott kapcsolatért?

Bármelyik típushoz is tartozzék a főnök, a vele való kommunikációban alapvető az udvarias, barátságos, de nem bizalmaskodó hangnem. A kapott feladatokkal, a munkafolyamattal kapcsolatban fontos a jól informáltság: célirányos kérdésekkel alaposan tájékozódni kell a főnök elképzeléseiről, terveiről, és a megbeszélteket minden esetben jó fel is jegyezni. Nem kell minden aprósággal zavarni a felelős vezetőt, de a felmerülő problémákat, változásokat, vagy ötleteket, új megoldási javaslatokat tömören és világosan összefoglalva még menet közben ajánlatos elé tárni, hogy ne az esetleges kudarccal szembesüljön. A jó főnök-beosztott viszony alapja a megbízhatóság, munkahelyi adatvédelem, diszkréció is, magától értetődő legyen a kezelt információk bizalmas kezelése és a munkahelyi pletyka kerülése.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7614191957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.27. 17:44:59

Ki kell tapasztalni a főnök gyenge pontját, s aztán könnyű lesz az élet a munkahelyen.

232323 2018.08.27. 19:01:41

Bele kell szarni a melóba és ütni a maszekot-privátot. Aztán lehetsz a saját főnököd :)

Din Serpahis 2018.08.27. 21:38:21

Hozzátenném még a listához a kettős mércés jóembereket is, még anno, amikor Magyarországon dolgoztam volt szerencsém ilyenhez. Volt pár spanja a cégen belül, azoknak kb a valaga ki volt nyalva, ők kapták a legjobb projekteket, ők mentek tanfolyamra, mindig őket dícsérgette meg állította példának, lényegében csinálhattak akármit.

Aki nem tartozott a kiválasztottak közé, azokat meg folyton ekézte meg alázta, csinálhattak szintén bármit. Broáf.

demerson 2018.08.28. 01:14:38

Egyszer volt egy főnököm. 6 kölyke volt. Szerencsétlen fasz nem értesült róla hogy feltalálták az óvszert, így az összes nemi kapcsolataból ivadékok születtek. Ennél töbször a felesége bizonyítottan nem feküdt le vele, ezért minden szexuális frusztrációjat a munkahelyén élte ki. Vezetői pozícióban fideszes rokona miatt tudott csak kerülni egy állami vállalatnál. Ja és olyan büdös volt a szája hogy 3 méteren belül nem lehetett elviselni.

videki gyerek 2018.08.28. 02:54:18

@Din Serpahis: "a kettős mércés jóembereket is, még anno, amikor Magyarországon dolgoztam volt szerencsém ilyenhez. Volt pár spanja a cégen belül,"
Ez talan a legrombolobb, mert nem csak a fonokot utaljak, a hanem kivalasztottakat is.

Volt ilyen fonokom, a barkire 2 mondat utan kepes volt raszolni, hogy ne beszelgesetek, mikozben fel orakat tracspartizott a haverjaival naponta tobbszor.

videki gyerek 2018.08.28. 03:11:36

"Még nehezebb elviselni az agresszív, esetleg a szorongását, frusztráltságát hatalmaskodással kompenzáló, mérgező személyiségű főnököt, aki nem riad vissza attól sem, hogy a beosztottjaival szemben felemelje a hangját,"

Na ilyenhez is volt szerencsem. Egy uj helyre oda kerulve, azt tapasztaltam, hogy tobben is beszedhibasak,dadognak, egy 50 fos cegnel 4-5 ember 3 nap alatt feltuno volt. Gondoltam, uristen hova kerultem a gyogyoba ? :) Aztan rajottem, hogy csak a fonokkel beszelve dadognak, egyebbkent teljesen normalisan beszelnek. Ilyen feszultseget teremtett az ELMEBETEG ALLAT fonok, barmi ok nelkul, hetkoznapi irodai szituaciokban.
süti beállítások módosítása