HRDoktor

Dolgozni gerincsérvműtét után? Igen, lehet!

2018. április 09. - hrdoktor

A gerincsérvműtét az egyik leggyakoribb műtét a gerincsebészetben. Joggal merül fel a kérdés a munkavállalókban vagy épp a munkáltatókban, hogy műtét után mikor lehet, és egyáltalán lehetséges-e visszatérni régi munkakörbe. Milyen életmódbeli változtatásokra van szükség és mit tehet a munkaadó a kollégájáért?

hrdoktor-mobilozas-nyakfajas.jpg

Milyen munkakör esetében gyakori a gerincsérv kialakulása?

A gerincsérv kialakulását számos tényező együttes jelenléte befolyásolja. Döntően genetikai tényezők és a fokozott terhelés együttes jelenléte az, ami a sérvesedést elősegíti. A porckorongsérv kialakulásához emellett gyakran hozzájárulnak olyan munkavégzések, mint például a nehéz dolgok emelése, ami a gerinc fokozott terhelésével jár együtt. Hajlamosító tényező lehet a hosszas ülő munkavégzés is, mely nem társul sportolással. Ezekben az esetekben elernyednek a gerinc környéki izmok, ami helytelen testtartást eredményez. Azaz a fizikai munkát és az ülőmunkát végzők egyaránt ki vannak téve a gerincsérv veszélyének. Műtéti beavatkozásra csak a legvégső esetben kerül sor, többnyire fizioterápiával is hatékonyan gyógyítható.

A műtét után milyen esetben lehet szükséges a munkahelyváltás?

A műtét célja, hogy a munkavállaló mihamarabb vissza tudjon térni megszokott életviteléhez. Ehhez azonban rendkívül fontos, hogy pontosan betartsuk a gerincgyógyász műtét utáni időszakra vonatkozó javaslatait, ajánlásait. A műtétet követően sajnos előfordulhat olyan helyzet is, hogy fokozott terhelést igénylő munkakörben a munkavállaló már nem tudja ugyanúgy ellátni a feladatait. Ilyenkor érdemes munkakört váltani és a cégen belül egy másik pozícióban is kipróbálni a munkatársat. Szerencsére az esetek jelentős többségében nem szükséges munkahelyet váltani.

hrdoktorblog-hatfajas-munkahely.jpg

A műtétet követően mire kell még jobban odafigyelni a munkahelyünkön?

A porckorongsérvvel műtött munkavállalóknak sok esetben megváltozik a hozzáállása az egészséges életmódhoz és ennek a munkahelyen történő gyakorlásához. Ha nem is hosszú távon, de kezdetben jobban odafigyelnek a helyes testtartása és a rendszeres testmozgásra. Gerincgyógyászuk gyakran javasolja számukra a hosszas ülő munkavégzés időnkénti megszakítását, a tagjaik átmozgatását, az ülőalkalmatosságok (szék, labda) akár napi többszöri változtatását.

Hogyan segítheti a munkaadó a munkavállaló minél gyorsabb felépülését?

A teljes munkavégzéshez történő visszatérés ilyen műtéti típusnál szerencsére nem tart hosszú ideig. A munkaadó azzal segítheti a gyorsabb felépülést, ha a munkavállalót partnerként kezeli. A kezelőorvos utasításainak betartásának elősegítése érdekében nem kér többet a megengedettnél, valamint biztosítja a munkavállaló számára az ergonomikus munkakörnyezetet.

hrdoktorblog-munkavegzes-porckorongserv-mutet-utan.jpg

Mit tehet a munkavállaló, hogy megelőzze a probléma kiújulását?

A porckorongsérv kiújulásának megelőzése érdekében fontos, hogy pontosan betartsuk a kezelőorvos utasításait. Rendszeresen mozogjunk, folyamatosan végezzük el az előírt gyógytorna gyakorlatokat, terhelés esetén pedig mindig figyeljünk oda a helyes testtartásra. Ezek betartása még nem garantálja, hogy a jövőben nem újul ki a probléma, de a megfelelő odafigyeléssel és az utasítások betartásával az újabb sérvesedés lehetősége a minimálisra csökken.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9213785886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása