HRDoktor

Sikeres emberek napi rutinja

2018. március 12. - hrdoktor

Ahány ember, annyi féle napirend. Ahhoz azonban, hogy a maximumot hozhassuk ki egy napunkból, nem árt ismerni azokat az alapszabályokat, amelyek ismeretével hatékonyabbnak érezhetjük magunkat.

hrdoktorblog-sikeres-emberek-napi-rutin.jpg

Tegyük félre elvárásainkat. Ebből a cikkből nem fogunk percre lebontott útmutatást kapni a tökéletes élethez. Ezzel csak azt érnénk el, hogy egy kihagyott pont után csak még inkább nőne lelkifurdalásunk: „Ma sem lesz már tökéletes a napunk!” A tevékenységek változhatnak nemünktől, korunktól, családi állapotunktól, munkakörünktől, egészségi állapotunktól függően, ezért a merev szabályok helyett sokkal fontosabb az, hogy tisztában legyünk azzal, miként tudunk önmagunk egyéni ritmusához közelebb kerülni, ezáltal feladatainkat hatékonyabban elvégezni.

 

Vizsgáljuk meg, milyen napi feladataink vannak! 

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen az ideális napirendünk, figyeljük meg egy héten keresztül a jelenlegi időbeosztásunkat, életvitelünet. Vezessük óráról órára, hogy mivel, mennyi időt töltöttünk. Meg fogunk lepődni, hogy mennyi „üres” vagy épp felesleges időtöltésünk van, csak azért, mert épp nem vettük számításba, hogy mely feladatok vannak még hátra. Érdemes külön listát állítani a hétköznapi, illetve a hétvégi tevékenységeinknek is. Állítólag Steve Jobs reggelente, a tükörbe nézve azt a kérdést tette fel magának: „Ha ez a nap volna az utolsó az életedben, szeretnéd azokat a dolgokat csinálni, amelyeket ma kell csinálnod?” Ha a válasz valamire nem, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen feladatainktól váljunk meg, és helyettük milyen újdonságokkal foglalkoznánk.

 

Kezdjük a legbonyolultabb feladattal! 

Eat the frog!” – azaz ’Edd meg a békát!’ – mondta egyszer Mark Twain amerikai író, aki szerint, ha reggel az első dolog, amit megehetünk egy béka, akkor ahhoz képest minden más csak jobb lehet. Miről is van szó a tettek szintjén? Ha reggelre kelve átgondoljuk, hogy aznap milyen feladataink vannak, akkor kezdjük a napot mindig a számunkra legnehezebbel. Ehhez képest minden sokkal könnyebben fog menni, ráadásul így a halogatásból fakadó egész napos frusztrációt is elkerülhetjük.

 

Osszuk be a feladatokat! 

Van, aki inkább reggel frissebb és aktívabb, van, aki inkább estefelé. Aki fix munkaidőben dolgozik, kénytelen a nap első részében elvégezni a dolgokat, de még így is eldöntheti, hogy feladatait miként osztja be. Nem kötelező már reggel az ágyban hozzálátni a munkához, sőt. A legjobb, ha a napot önmagunknak szenteljük. Meditáció? Sport? Gwyneth Paltrow színésznő például híres arról, hogy jól szervezi az életét és nagyon sokat ad az egészségre. Már reggel fél ötkor talpon van, és rendszerint jógával indítja a napot. Egy finom reggeli a családunkkal? Egy kis olvasás? Mindenki, maga tudja, hogy mi teszi boldoggá. Ajándékozzuk meg magunkat egy számunkra kedves tevékenységgel, ezzel is bebizonyítva magunknak, nem a munka, hanem önmagunk és családunk boldogsága a legfőbb számunkra. David Karp, a Tumblr alapítója is elárulta hogyha reggel elkezd e-maileket olvasni és levelezni, az visszaveti a kreativitását. „Több energiát ad a napra, ha egyszerű, hétköznapi emberként kezdem el, ugyanúgy, mint bárki más.

 

A sohasem tökéletes nap tökéletes lezárása 

Tudjuk jól, sohasem tudunk minden feladatunk és tervünk végére érni. Ennek a tökéletlenségünknek köszönhetően van miért másnap is felkelnünk, cselekednünk, küzdenünk. A nyugodt alvás, és a kiegyensúlyozott élet nélkülözhetetlen feltétele, hogy „tökéletlenségeink” miatt ne frusztráljuk magunkat. Tegyünk egy próbát, és este, lefekvés előtt gondoljuk át a napunkat. Mondjunk legalább egy percen keresztül hálát a velünk történtekért. Oprah Winfrey amerikai televíziós és műsorvezető a következőket vallja a háláról: „Légy hálás mindazért, amid van, és tudd, egyre teljesebb leszel. Ha arra koncentrálsz, amid nincs, sose leszel elégedett.”

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8513597137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.03.13. 00:37:57

Az alábbi linken találtok egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temakep/046.shtml
süti beállítások módosítása