HRDoktor

Hogyan készüljünk fel a szeptemberi hajtásra?

2024. augusztus 23. - hrdoktor

A nyári szabadságok időszaka után sokak számára jelentenek kihívást a hirtelen nagy mennyiségben nyakukba szakadó munkahelyi feladatok – különösen ha ezek a gyerek(ek) iskolakezdésével párhuzamosan jelentkeznek. A megnövekedett munkaterhek jelentős mértékű munkahelyi stressz forrásai lehetnek, különösen, ha felkészületlenül érnek minket. Összegyűjtöttünk tanácsainkat, hogy könnyebben birkózhassunk meg a szeptemberi hajtás kihívásaival.

hrdoktorblog-keszuljunk-fel-a-szeptemberi_hajtasra.jpg

Tervezzünk előre!

A nyári hónapok az irodai munkakörök többségében egy kicsit nyugodtabb időszakot jelentenek. A pihenés és feltöltődés mellett a nyugodtabb órákat érdemes kihasználni a pörgősebb időszakra való felkészülésre. Tervezzünk előre, készítsünk ütemtervet az őszi hónapokra, ami tartalmazza az előre látható projekteket és a hozzájuk tartozó határidőket, így jobban átláthatjuk a ránk váró feladatokat és könnyebben fel tudunk készülni a megnövekedett munkaterhelésre.

Rangsoroljunk!

Amikor az ősz elején hirtelen nagyobb mennyiségű munkahelyi feladattal találjunk szembe magunkat, állítsunk össze egy feladatlistát, amelyben priorizáljuk a feladatainkat, és kezdjük a megvalósítást a legfontosabbakkal. Ez segít, hogy elkerüljük a káoszt, és ne egyszerre próbáljuk megoldani az összes feladatunkat, szétosztva a figyelmünket. Hatékony időgazdálkodással sokkal eredményesebben végezhetjük el a munkánkat.

Legyünk rugalmasak!

Az őszi időszak számos új kihívást, váratlan munkahelyi feladatot is tartogat, amikre nem tudunk felkészülni előre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rugalmasak legyünk, alkalmazkodjunk a változásokhoz, és megugorjuk a kihívásokat. Ne essünk pánikba, ha valami nem a terveink szerint alakul vagy váratlan munkahelyi nehézségekkel találjuk szembe magunkat. Kezeljük helyiértéken a problémákat, törekedjünk a lehető legjobb megoldásra.

Értékeljük a sikereket!

Egy munkahelyi projekt sikeres lezárása vagy egy kihívást jelentő feladat elvégzése után ne felejtsük el értékelni az elért eredményeket, hagyjunk egy kis időt magunknak az ünneplésre. A kitűzött céljaink elérése és a feladatok sikeres megoldása jelentős motivációt adhat az előttünk tornyosuló további kihívások teljesítéséhez.

Gondolkozzunk csapatban!

Ne feledjük, hogy nem kell minden feladattal egyedül megbirkóznunk. A csapatmunka segít a munkahelyi feladatok hatékonyabb megoldásában, a felelősség terhének közös viselésében, a csapattagok munkaterheinek egyenletesebb elosztásában, a túlterhelődésük és munkahelyi kiégésük megelőzésében.

Erősítsük az immunrendszerünket!

Az ősz beköszönte fokozott terhelésnek teszi ki szervezetünket. A hűvös, változékony időjárás, a kevesebb napsütés, valamint a stresszesebb életvitel mind hozzájárulhatnak az immunrendszer gyengüléséhez, amely fokozottan hajlamosíthat minket a betegségekre. Ha gyakran tapasztalunk fáradtságot, gyengeséget, fejfájást, szédülést vagy koncentrációs zavarokat, érdemes vasban gazdag étrendet követni, a vashiány enyhítésére orvosi javaslatra vastablettát szedni vagy megfontolni a vasinfúziós terápiát.

Vegyünk részt szűrővizsgálaton!

Ha jól akarjuk bírni a szeptemberi hajtást, akkor az első lépcsőfok, hogy figyeljünk oda egészségünkre, nehogy betegség miatt rövidebb vagy hosszabb időre az egyik legfontosabb időszakban essünk ki a munkából. Ennek érdekében érdemes részt venni egy teljes körű szűrővizsgálaton, amely fényt deríthet a lappangó betegségekre is, amelyek korai felismerés esetén sokkal eredményesebben kezelhetőek.

Vigyázzunk mentális egészségünkre!

A mentális jóllét ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség. Sajátítsunk el különböző stresszkezelési technikákat, és szükség esetén a munkahelyünkön is alkalmazzuk ezeket. Mentális egészségünk megőrzésében és a munkahelyi stressz csökkentésében segítségünkre lehet a mélylégzés, a meditáció, az autogén tréning és más relaxációs módszerek alkalmazása.

Tartsunk szünetet!

Ha úgy érezzük, hogy túlságosan nagyon a terhelés és összeroppanunk a feladatok súlya alatt, álljunk meg és tartsunk egy pár perces szünetet, ami segít megnyugodni és rendezni a gondolatainkat. Egy sikeresen elvégzett feladat után adjunk időt magunknak: mozgassuk át tagjainkat, igyunk egy pohár vizet, ha van rá lehetőségünk sétáljunk egyet a friss levegőn, mielőtt hozzálátunk a soron következő munkatevékenységhez.

Kérjünk segítséget!

Ha úgy érezzük, hogy túlságosan nagyok a munkaterhek vagy nem tudunk megbirkózni a ránk nehezedő munkahelyi stresszel, ne habozzunk segítséget kérni. Beszéljünk főnökeinkkel, kollégáinkkal, coachunkkal vagy akár munkahelyi kérdésekben jártas pszichológus szakemberrel. Tartsuk szem előtt, hogy a problémák megosztása és a támogatás keresése nem a gyengeség jele, hanem a hatékony stresszkezelés része.

+1 Készüljünk tudatosan az iskolakezdésre!

Az iskolakezdés mindig kihívást jelent a szülők számára, különösen, ha a szeptemberi időszakban a munkahelyén is megnövekedett munkahelyi teendőkkel kell számolnia. Éppen ezért érdemes tudatosan készülni az iskolakezdésre: már nyár végén beszerezni a szükséges iskolai eszközöket, az évnyitón és iskolaidőben viselendő ruhákat, gondoskodni a gyermek étkezéséről, beiratni a különböző edzésekre és megtervezni a különböző iskolán kívüli tevékenységeket. Fontos, hogy gyermekünket is időben felkészítsük az évkezdésre, és már nyár végén beállítsuk az iskolaidőben szokásos napi rutint: a korábbi felkeléssel és lefekvéssel – így számukra sem jelent majd hirtelen törést a szeptember.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr6518472079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása