HRDoktor

Így lehet sikeres a munkájában

2017. szeptember 18. - hrdoktor

Minél nagyobb a teljesítmény, annál jobbak az eredmények. Így van ez a sport és a munka világában is. Mi most az utóbbival fogunk foglalkozni. Szerencsére napjainkban egyre több vállalkozás látja be, hogy a siker nagyrészt a hatékonyságnak köszönhető, amit éppen ezért mindig érdemes fejleszteni.

hrdoktor-igy-lehet-sikeres-a-munkajaban.jpg

Alapvető szükségletek

A munkavállalók alapvető szükségletei közé sorolhatjuk többek között a megfelelő munkakörülményeket, a világítást és felszerelést, az ideális hőmérsékletet, a jó levegőt és az elegendő teret. Ezek megléte nélkül nehezen tudna bárki is produktívan a munkára koncentrálni. Bizony, a kényelem és a biztonság érzése jelentősen tudja növelni a munkavállalók teljesítményét. Sőt, egy az Exeteri Egyetemen elvégzett felmérés rámutatott arra is, hogy a lakberendezésnek is kitüntetett szerep jut, ugyanis a növényekkel, képekkel teli térben 17%-kal eredményesebbek voltak a munkavállalók, mint az egyszerű, növényeket és képeket nélkülöző környezetben munkálkodó társaik.

 

Kellemes munkahelyi légkör: e nélkül nem megy

Sokan hajlamosak alábecsülni a kellemes munkahelyi légkör erejét, pedig ezzel igen nagy hibát követhetnek el. Egyszerű a képlet: ha a munkavállaló jól érzi magát a munkahelyén, akkor boldogan jár be és ennek megfelelően könnyedebben veszi az akadályokat. Vagyis sokkal jobb teljesítmény tud nyújtani azon munkavállalónál, aki nem érzi jól magát a munkahelyén, nem jár be boldogan és legtöbbször gondterhelt. Érdemes szem előtt tartani, hogy a humán erőforrás napjaink egyik legfontosabb tőkéje, tehát igencsak kifizetődő azzal foglalkozni, hogy a munkavállaló érezze jól magát a munkahelyén, főleg hosszútávon. Ráadásul manapság egyre közkeletűbb az elképzelés, miszerint a hozott képességek mellett jókora szerep jut a tudatos fejlesztésnek is, melyet természetesen eredményesebben lehet elérni egy pozitív munkahelyi közegben.

hrdoktorblog-eves-szures.jpg

3+1 tipp, amivel növelhetjük a teljesítményünket a munkában

Az alapvető szükségletek megteremtése a munkaadó dolga, de a munkavállalók kezében is jó pár módszer van a teljesítmény növelésére. Csakhogy pár varázsszót említsünk: szünet, egészséges étel, víz és zene. Ezek segítségével jócskán felturbózhatjuk energiaszintünket.

  1. Ha egész nap görnyedten egy helyben ülünk és csak a monitort bámuljunk, akkor nem nehéz kitalálni, hogy mindennek a vége sajgó derék, hát és nyak lesz, no és persze fáradt, kiszáradt szem. Ezt elkerülendő minél többször, pl. minden órában álljunk fel munka közben és végezzünk váll-, fejkörzéseket, sőt, ha van lehetőségünk, akkor vágjunk neki egy 15-20 perces sétának. Szemünket is kíméljük: fél óránként min. 20-30 másodpercre pihentessük lelkünk tükrét, egyszerűen csak csukjuk be vagy nézzünk a távolba.

  2. Természetesen az sem mindegy, hogy mit eszünk a munkahelyünkön: a sok és nehéz ételtől elpunnyadunk, míg a megfelelő mennyiségű, könnyű ételek révén prímán szinten tarthatjuk energiaszintünket reggeltől délutánig.

  3. Ahogy az elszáradt növény sem képes vígan lengedezni a szélben, hasonlóképpen a dehidratált emberi test is több nehézségbe ütközhet. Az egészség és frissesség alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk napközben, úgyhogy erről sose feledkezzünk meg. Akár 1-2 pohár víz után már gyorsabban manőverezhetünk a teendők dzsungelében.

  4. Akinek a zenehallgatás űzte már el a rosszkedvét, az tudja, hogy a muzsikának mekkora ereje van: jobb kedvre derít, felpörget és a zenével szoros barátságban lévőknél növelheti a koncentrációs készséget is.

 

Az újdonsült nagyágyú, a coaching

A mai modern világban azonban már a fentieknél is messzebbre merészkedtek a szakemberek és számtalan coaching módszert kínálnak a cégeknek arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetnék még sikeresebbé és hatékonyabbá a munkavállalókat, a csoportokat és a vezetőket is. Egyéni- és csoportos coaching közül lehet választani, a tematika pedig igen széles. Többek között léteznek asszertív kommunikációt, időmenedzsmentet, változás menedzsmentet, konfliktus-, válságkezelést vagy vezetői készségfejlesztést érintő coaching foglalkozások. Ezeket is érdemes kipróbálni a cél érdekében!

hrdoktor-mindfulness-munka-stresszkezeles.jpg

Ha sok a stressz: mindfulness tréning

Ha úgy érezzük, hogy a munkahelyi stressz az eredményesség rovására megy, akkor a mindfulness tréning segíthet. A mindfulnesst legjobban a „tudatos jelenlét” kifejezéssel lehet körülírni: olyan speciális figyelmi állapotot jelent, amely a jelenre fókuszál, növeli a tudatosságot és az elfogadást. A mindfulness nemcsak csökkenti a stresszt, hanem növeli a koncentrációt, az együttműködő képességet, melyekkel eredményesebbé teszi a munkavégzést. A mindfulness alapú stresszcsökkentő terápia többek között olyanoknak ajánlott, akik stresszes, idegileg kimerítő munkát végeznek és gyakran élnek át feszültséget, szorongást vagy lehangoltságot. 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2012826418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.18. 18:32:06

Érdekes az Exeteri Egyetem felmérésének eredménye, mert korábban más eredményekre jutottak a kutatók, például arra, hogy a berendezés hatása minimális és sokkal fontosabb, hogy a munkavállalók mennyire szólhatnak bele...
süti beállítások módosítása