HRDoktor

Miért "gerincgyilkos" az irodai munka?

2017. május 22. - hrdoktor

A „Beállt a nyakam”, „Leszakad a hátam” és a „Kettétörik a derekam” sokat ismételt mondatok minden irodában. Az ülőmunkát végzők közül szinte mindenki tapasztalja a hát-, a nyak- és a derékfájás tüneteit. De vajon mitől fájhat a hátunk, derekunk, nyakunk a munkahelyen és mit tehetünk a gerincproblémák megelőzése érdekében?

hrdoktorblog-gerincbantalmak-a-munkahelyen.jpg

Ijesztő adat, hogy hazánkban életkortól függetlenül, nagyjából minden harmadik embernek van valamilyen csont- és ízületi vagy gerinceredetű problémája, ami a leggyakrabban a derék-, hát- és nyaktáji fájdalmak formájában jelentkezik.

Az átmeneti problémák pedig ennél is jóval gyakoribbak: a felnőttek kilencven százaléka átélt már ilyen kellemetlenségeket. Az ülőmunkát végzők leggyakrabban háti, nyaki fájdalmakat illetve derékbántalmakat tapasztalnak. Az irodai, számítógép előtt végzett munka az egyenlőtlen terhelésével, mozgáshiányával, a stresszes, egészségtelen testtartással maga is „gerincgyilkos”. Kiindulópontja lehet a legkülönbözőbb gerincártalmaknak, például a gyakori porckorongsérvnek vagy porckopásnak. Ráadásul meg is nehezíti a korábban már kialakult elváltozások kezelését, rehabilitációját is.

 hrdoktorblog-home-office-betegen.jpg

Mit tehet a munkavállaló?

Az érintettek alapvető érdeke, hogy az irodai munka ártalmait ellensúlyozzák, gerincük épségét megőrizhessék. Sok múlik azon, hogy milyen ülőalkalmatosságon, milyen munkaállomáson végzik a hosszas ülő munkát, hogyan van beállítva a monitor, a billentyűzet, nem kényszerül-e munka közben görnyedt, egészségtelen, egyes csigolyákat egyoldalúan terhelő testtartásra. A leginkább gerincbarát az egyéni beállításokat lehetővé tévő és a gerinc körüli izmokat állandó mikromozgásban tartó, az ún. dinamikus ülést biztosító irodabútor. Vigyázni kell, hogy a monitorral szembeni, szimmetrikus testhelyzetben végezzék a munkát, lehetőleg egyenes felsőtesttel, talppal a padlón letámasztott, derékszögben tartott lábakkal.

Azonban a legjobb, az ergonómiai szempontoknak leginkább megfelelő irodabútor sem ment fel attól senkit, hogy időnként, legalább óránként fel kell állni, néhány egyszerű nyújtó gyakorlattal  átmozgatni a gerincet és a végtagokat, felfrissíteni a keringést, lazítani, „beolajozni” az ízületek, porcok felületeit. Mutatjuk, hogyan!

Legjobb, ha ezt összekötjük egy pohár víz vagy frissítő tea fogyasztásával, mert a gerinc állapotát súlyosan ronthatja az elégtelen folyadékbevitel is. Mivel a hát- és nyakfájdalmak egy részéért a stressz is felelős, ezért célszerű megtanulni valamilyen hatásos stresszkezelő technikát.   Munka után pedig mindennap találni kell valamilyen alkalmat a testmozgásra, mert csak a rendszeres mozgás tudja igazán ellensúlyozni az ülő munka ártalmait. Ez lehet séta, kocogás, úszás, gerinctorna, labdajáték vagy bármi más, amely az egész testet átmozgatja.

 

Mit tehet a munkaadó?

Az irodai munkaállomások kialakításánál biztosítani kell a megfelelő ülőbútort: legjobb, ha a munkavállaló maga választhatja ki a számára leginkább megfelelőt. Ez adott esetben lehet egy változtatható, egyénre szabottan beállítható ülésmagasságú, háttámlájú karosszék, a gerincet védő térdeplő szék, a dinamikus ülést biztosító fitball, vagy felfújható párnával, illetve a medencét megemelő, a gerincoszlop természetes tartását elősegítő ékpárnával kiegészített szék. A munkáltató segítse munkavállalóit megőrizni egészségüket és frissességüket, lehetőség szerint szervezetten is biztosítsa a mozgási lehetőségeket a számukra és támogassa a rekreációs időben szervezett mozgási és szabadidős, stresszoldó programokat. Egyre több munkaadó ismeri fel, milyen előnyös, ha segíti a munkavállalóit az egészségmegőrző prevencióban, például szűrővizsgálatok, köztük mozgásszervi állapotfelmérések szervezésével. Nagyon hasznos segítség az is, ha ezekhez kapcsolódva a szakorvos mellett gyógytornásszal is konzultálhatnak, miközben módjuk van néhány életmódi tanács és legalább a legszükségesebb gyógytornagyakorlatok elsajátítására is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1012525343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása