HRDoktor

Hogyan állítsuk be a számítógép képernyőnket?

2016. november 17. - hrdoktor

Ma már a legtöbb munkakörre igaz, hogy a munkaidő kisebb-nagyobb vagy éppen jelentős részét képernyő előtti munkával töltjük. Épp ezért nagyon fontos, hogy megfelelő módon állítsuk be a képernyőnket, ezzel többek között a fejgörcsöket, a hátfájást és a szemünk romlását is megelőzhetjük.

hrdoktorblog-helyesules.jpg

A jogszabály alapján képernyős munkakörnek tekinthető, amelyben napi 4 óránál többet tölt a dolgozó a monitor tényleges figyelésével.

A számítógépes munkakörnyezetet kockázatainak elemzése ugyanolyan fontos, mint bármelyik másik, veszélyesebbnek tűnő munkaköré, hiszen a munkahely nem megfelelő kialakítása miatt panaszok, tünetek alakulhatnak ki ezen munkakörökben is (pl. fej-nyaki, háti és kézízületi panaszok, szemek fáradása, káprázása, növekvő pszichés terhelés stb.).

Hova helyezzük a képernyőt?

A képernyős munkahelyet úgy célszerű a helyiségben elhelyezni, hogy a képernyő síkja merőlegesen álljon az ablakra, attól legalább 2 m távolságra legyen a fal vagy más sötét felület felé fordítva.

Hogyan állítsuk be a képernyőt?

A képernyő előttünk mindig középen álljon és úgy állítsuk be, hogy mintegy 20 fokos szögben lefelé tekintve merőlegesen lássuk a képernyő felületét. A jelfényességet (kontraszt és fényerő) a szemünknek kellemes módon a megvilágítással összhangban állítsuk be, hogy megerőltetés nélkül legyen olvasható a képernyőn megjelenő szöveg.

utikaluzanatomiaba-kepernyobeallitas-kicsi.jpg

Hogyan világítsuk meg a képernyős munkahelyet?

A megvilágítás lehet direkt világítás, amikor fentről lefelé terjed a fény, illetve indirekt, amikor az lentről felfelé irányul. A mennyezetről visszaverődő, szórt fény biztosítja leginkább megfelelő megvilágítást. Az általános megvilágítás mellett helyi megvilágítás igény szerint használható.

Hogyan küszöböljük ki a tükröződést?

A világos felületek, az ablak vagy a mesterséges fény a képernyő felületére kerülve zavaró tükröződést okoz, ennek kiküszöbölése nagyon fontos. Ez történhet a képernyő fent említett helyes elhelyezésével, de lamellás függöny felszerelésével és a lamellák helyes beállításával is. A tükröződésnél rövid időn belül csökken a szem információ felvevő képessége, mely fáradáshoz, szempanaszok kialakulásához, könnyezéshez vezethet.


Hol helyezzük el a billentyűzetet?

A billentyűzet szintén mindig előttünk középen, az asztallap szélétől mintegy 10 cm távolságra helyezkedjen el, így kezünket meg tudjuk támasztani az asztal szélén. A csukló megtámasztására igény szerint csuklótámasz is használható, ennek segítségével nagyobb eséllyel kerülhetjük el az ínhüvelygyulladást, illetve a kattintás-betegséget.


hrdoktorblog-helyesules.jpg

Milyen magasra állítsuk a munkaszéket?

A munkaasztalok magassága általában nem állítható, de a széknek mindenképpen állíthatónak kell lennie.

A szék magasságának beállításánál fontos ellenőrző szempont, hogy a székben helyet foglalva a combok és az alkar vízszintes, az asztal alsó éle és a comb felső része között elegendő távolság áll-e rendelkezésre.

A munkaszék legyen stabil, állítható, görgős, továbbá biztosítsa a használó könnyű, szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét.

Akkor ülünk a széken kényelmesen, ha:

- az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen helyezkednek el,

- a talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon,

- a hát- és a nyak - oldalról nézve - enyhén ívelt és kissé előre dőlt,

- a combok közel vízszintesek,

- a felkarok - laza tartásban közel függőlegesek,

- az alkarok felfekszenek a karfára és vízszintesek.

Legyen hely a mozgásra!

A munkahelyet úgy kell megtervezni és méretezni, hogy a használónak legyen elegendő tere testhelyzete és mozgásai változtatásához.

Hol helyezzük el az irattartót?

A képernyő előtt végzett munka fontos eszköze az irattartó. Használata kiküszöböli a felesleges fejmozgást, megkönnyíti a feldolgozandó szövegek bevitelét. Használata akkor javasolt, ha a munka nagy részében szövegmásolás történik.

Úgy helyezzük el, hogy a rajta rögzített szöveget a horizont vonal alatt kb. 20-50 fokos szögben történő lefelé tekintéssel lássuk. Felülete ne legyen fényes.

Számoljunk a zajjal!

A munkahelyhez tartozó berendezések okozta zajt figyelembe kell venni a munkahely elrendezésekor, különös tekintettel arra, hogy ne zavarja a figyelmet és a beszédmegértést.

Ezekre a beállításokra érdemes időt szentelünk, hiszen alkalmazásukkal biztosan csökkenni fog szemünk és mozgásszervi rendszerünk megterhelése!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1111965185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zorq 2016.11.18. 13:09:55

Compile error: az én értelmezésem szerint a képernyő beállítása ellentmondásos a cikkben.

Szöveg: "A képernyő előttünk mindig középen álljon és úgy állítsuk be, hogy mintegy 20 fokos szögben lefelé tekintve merőlegesen lássuk a képernyő felületét."

A kép szerint a képernyő merőleges a padlóra.

Úgy tudtam, hogy a képnek van igaza, de kipróbáltam a szöveges verziót is, és nem rossz.

Mindenesetre jó lenne feloldani az ellentmondást a cikkben, pl. mondjátok azt, hogy ez két külön felfogás, vagy pedig döntsétek el, melyik a helyesebb.

efi 2016.11.18. 17:51:59

A teteje legyen szemmagasságban. Csak ez ugye nem fog menni, ha laptopon görcsölünk, amit egyébként is ajánlatos monitorra kötni, nem 15 collos képernyőnél mereszteni a szemünket, ráadásul jó 30 centivel közelebbről.

Pötyögtetek 2019.11.20. 21:47:57

A monitortáv úgy is ki kell jöjjön, hogy előttem van egy A4-es papír, de inkább spirálfüzet, mögötte a klavier. Az egér helye egyébként előttem van, ha egy minimális józan paraszti ésszel gondolkodik valaki, de az nem jellemző sehol. Vezetékmentesek, merthogy pakolgatni kell. A fiókosdi is felejtős. Valaki vagy papírozzon, vagy gépészkedjen. A vegyes módit kerülni kell. A vakon írás pedig általános iskolai követelmény kéne, hogy legyen 6.osztály végén.
süti beállítások módosítása