HRDoktor

Pokoli forróság vagy dermesztő hideg? Mennyi az ideális munkahelyi hőmérséklet?

2017. február 16. - hrdoktor

Az irodákban dolgozók jól ismerik, mennyi vitát generálhat az iroda hőmérséklete, például hány fokra van beállítva a légkondi, illetve lehet-e, és ha igen, milyen gyakran szoktak szellőztetni. Sokan panaszkodnak nyáron a túlhűtött, télen a túlfűtött munkahelyekre, vagy az állandó „cúgra”, a huzatra. Mivel az alváson kívül a napjaink nagyobb részét a munkahelyen töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogyan érezzük ott magunkat, és ebben nagy szerepe van a munkahely hőmérsékletének is.

hrdoktorblog-idealis-munkahelyi-homerseklet.jpg

 

Mit mond a jogi szabályozás?

A hivatalos munkaegészségügyi előírások megszabják, milyen legyen a hőmérséklet a munkahelyeken. Fűtésszezonban az irodai, ülő-, szellemi munkát végzők számára - fél méter magasan mérve - 20-22 Celsius fokot írnak elő. Könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára. A fűtő- illetve léghűtőkészülékek elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy ne szennyezzék a helyiség levegőjét, és az ott dolgozókat ne érje extrém hőhatás. A szellőzőrendszerrel vagy ablaknyitással biztosítani kell a munkavállalók számára a megfelelő szellőztetést: fejenként és óránként mintegy harminc köbméternyi friss levegőt.

A hőmérséklet teljesítményünket és az egészségünket is befolyásolja

Nemcsak a törvényi előírásoknak való megfelelés szándéka miatt érdemes erre is odafigyelni, hiszen a munkahely hőmérséklete jelentősen befolyásolja a munka hatékonyságát és a munkavállalók jó közérzetét is. Egy amerikai felmérés (Massachusets Technology Collaborative 2003) kimutatta, hogy több mint hét százalékkal nőhet a munkahelyi teljesítmény, ha megfelelő hőmérsékletű, jól szellőztetett helyen végeztetik ugyanaz a munkát.

Ha meleg a helyzet...

A rendszeresen 24 foknál magasabb hőmérsékletű munkahely melegnek számít, ami befolyásolja a komfortérzetet és a teljesítményt. Ezeken a munkahelyeken a dolgozóknak óránként legalább öt perc plusz pihenőidő jár.

Élettanilag az emberi test hőmérsékletét nemcsak a külső hőmérsékletből eredő hőfelvétel, hanem az anyagcseréből származó, ún. metabolikus hőtermelés, illetve a hőleadás mértéke is befolyásolja. Ez utóbbi nagyban függ a levegő páratartalmától is. Nehezebben elviselhetővé válik a környezeti hőmérséklet, ha a páratartalom telítettsége meghaladja a 70 százalékot.

Hőpangás, hyperthermia alakul ki, ha a szervezet hőleadása nem elegendő, például kánikulai tűző napon, nagy páratartalom mellett, szélcsendes időben („ájult” melegben) vagy a melegüzemben, kohókban, konyhákban dolgozók esetében. Veszélyeztettek azok is, akiknek munkakörük miatt többrétegű védőruhát kell viselniük (tűzoltók, katonák), mert ez gátolja a megfelelő hőleadást. Szervezetünk ugyanis hőleadással védekezik, például verejtékezéssel, az erek kitágításával hűti magát.

Vannak olyan állapotok, amelyek növelik a melegártalmak esélyét, így könnyebben felborul a hőháztartása az elhízottaknak, illetve az alultápláltaknak, a kiterjedt bőrbetegségben szenvedőknek, bizonyos gyógyszerek (például vízhajtók, antidepresszánsok) rendszeres fogyasztóinak. A hőártalom rosszullétet, ájulást, napszúrást, hőséggörcsöket, hőkimerülést és hőgutát válthat ki.

hrdoktorblog-munkahelyi-hoseg.jpg

Ha hidegben kell dolgozni...

Ha egy zárt térben lévő munkahely hőmérséklete 10 fok alatt marad, vagy szabadban végzett munkánál 4 foknál hidegebb van a munkaidő felében, akkor arra a hideg munkahelyre érvényes szabályok vonatkoznak. Ebben az esetben is óránként 5-10 perc pihenőidőt kell biztosítani, arra alkalmas melegedő helyiségben.

A hideg élettani hatása elsősorban az agy és a végtagok összehangolt működését, egészségét veszélyezteti. Ezért mindent meg kell tenni a test megfelelő hőmérsékletének fenntartásáért és a végtagok hőellátásának biztosításáért.

Az emberi szervezet a hideg ellen úgy védekezik, hogy érösszehúzódással csökkenti a hőleadást és növeli a termelt hő mennyiségét. Az érösszehúzódás leghamarabb a végtagokban és az orr, fül területén okoz lehűlést, így ezek melegen tartására különösen ügyelni kell. A hideg sokféle egészségkárosító hatást okozhat, ebből a munkahelyeken a legfontosabb a fagyási sérülések, a hűléses, légúti és reumás megbetegedések elkerülése. Alkalmassági vizsgálatnál gondolni kell az esetleges hidegallergia, túlérzékenység fennállására, illetve már meglévő esetleges ér- és keringési betegségekre is.

hrdoktorblog-munkahelyi-hideg.jpg

Mit tehet a munkaadó?

A hideg munkahelyeken naponta többször védőitalt, meleg teát kell biztosítani a dolgozóknak. A munkavégzés körülményeinek megfelelően kell védőeszközökről, meleg munkaruházatról (ami lehet kesztyű, sapka, bélelt kabát, mellény, overall, bakancs) is gondoskodni.

Melegnek minősülő munkahelyen is szükség van védőitalra (pl. ásványvízre), a kiszáradás és a sóhiány elkerülésére. Extrém hőmérséklet esetén a dolgozók hőszigetelő ruházattal, árnyékolókkal, megfelelő szellőzőrendszerekkel védhetők a hőártalmaktól.

Mi az, amit a munkavállaló is megtehet?

A munkavállaló lehetőségei korlátozottabbak, inkább csak arra az esetre vonatkoznak, amikor a munkahelyi hőmérséklet csak kevéssel tér el a normális hőmérséklettől, például egy irodában. Az esetleges munkahelyi viták elkerüléséért legyünk egy kicsit rugalmasabbak: egy bent tartott pulóver segít, ha túlhűtöttnek érezzük a helyiséget, illetve a téli időszakban réteges öltözettel lehet alkalmazkodni a körülményekhez. A szervezetünk egészséges hőháztartását is védjük, ha óránként pár percre felállunk, átmozgatjuk a tagjainkat. A szellőztetést érdemes a kávészünetre időzíteni, így senki nem szenved a kereszthuzattól.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr712265290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.02.17. 08:11:27

"fél méter magasan mérve"
Ki látott már munkahelyi hőmérőt térdmagasságban?

efi 2017.02.17. 23:07:37

1. Szokás szerint félig vannak beollózva a hőmérsékletre vonatkozó szabályok, mint szinte minden ilyen témájú írásban. Van ott ugyanis egy ilyen is: "maximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet °C: 31 fok"! Erről azt kell tudni, hogy nem egyszerű kapásból meghatározni és befolyásolja a légsebesség és a páratartalom. Ha a 21-24 fokot nem lehet megvalósítani, akkor nemes egyszerűséggel ez lép életbe. Na, kapis, hogy ez mit jelent? Hogy még kb 35 fokig is fel lehet menni, csak legyen ott 1 ventilátor! Hoppá. Meg hát ugye azt senki nem gondolta komolyan, hogy a klíma nélküli irodákban nyáron nincs több 24 foknál. Nyugodtan lehet nyomni a melót 30 fokban, fél méterre egy maxon járó ventivel mindenféle szünet nélkül.
2. X perc pihenő. Ez csak a szívatásra jó. Főnök Józsihoz: ide figyelj Józsi, felőlem annyit pihizel óránként amennyit akarsz, de a meló ugyanúgy el legyen végezve. Vagyis a pihenők beiktatása SEMMIT nem ér, mivel a munkamennyiség nincs csökkentve. Jó esetben túlórával majd sikerül elvégezni. Vagy ha a főnök még azt is hozzáteszi, hogy és ugyanannyi idő alatt, mint máskor, akkor azokban az 50 percekben Józsi még jobban izzad.
3. Fűtőtest mindenhol kötelező (pedig van kabát is), akkor klíma miért nem? Ahol nincs klíma, ott miért van olyan dresszkód, ami emberölésre alkalmas. És ahol lightosabb, ott meg miért kell a férfinak még mindig megdögleni: rövid nadrágban kinézik, miközben a nők miniben, trikóban, papucsban nyomják.
4. Klíma helyett le van tudva - az álpihenő mellett (apropó az hova menjen hűselni, ahol egy iroda sem klimatizált?) - a dedós vízosztással, mivel a munkavállaló nyilván nem képes magáról gondoskodni és nincs 60 Ft-ja másfél liter ásványvízre. Fagyi miért nincs akkor már? Vagy tavasszal-ősszel vízosztás, akkor már mégiscsak meg tudja venni?

Károlyi Katalin 2017.07.21. 10:17:14

Mi a teendő ha túl hidegre van állítva a klíma? ?A hőmérséklet ugyan 23,5 fok de 1 óra után elviselhetetlenül csontig hatoló a hideg, ráadásul a ventillátor fújja folyamatosan a jeges levegőt. Aki kintről belép hozzánk mindenki megrázkódik, micsoda jégkamra van, pedig elvileg megfelel a 21-24 foknak. Pulóvert , félcipőt nem viselhetek hiszen kinn 30-35 fok van, ha átmegyek másik irodába, a folyosóra ott már normális a hőmérséklet.

24 fok felett védőital meleg ellen?? Ez érdekes, nyáron, mikor a kinti hőmérséklet 30-35 fok, mégsem ücsöröghetek az irodában pulóverben, sapkában. Nyári öltözetben, esetleg egy kardigánnal, nagyon hideg van órákig 24 fokban ülni egy helyben. Nem is beszélve a folyamatos huzathatásról, mivel nem csak hidegre van állítva a klíma de folyamatosan megy a ventillátor maximumon.
A kinti és benti hőmérséklet különbséget nem szabályozza a törvény?
És mennyire kell az "extra" igényű kollégáknak tekintettel lennie arra, hogy a másik esetleg megbetegszik, mint az én esetemben is történt. Kollégám úgy érzi "Jól" magát, ha 18 fokban egyenesen rá fújja a klíma a hideg levegőt. Mondhatjuk, hogy ez teljesen egészségtelen és nem normális de főnöki felhatalmazást kapott mellé, mint sok máshoz is.
süti beállítások módosítása