HRDoktor

Év végi hajtás versus karácsonyi szabadság

2016. december 15. - hrdoktor

Az év vége minden szempontból fokozott stressz-terheléssel jár: munkavállalóként és magánemberként egyaránt. Szeretetnénk nyugodtan felkészülni a szeretet ünnepére, munkavállalóként viszont épp most kellene még túlórázni egy kicsit, hogy hozzuk a kitűzött számokat, az éves tervet. Hogyan egyeztethető össze a kettő?

hrdoktor-karacsony-munka.jpg

Humán szakemberekként jó volna, ha ebben a stresszes időszakban példát tudnánk mutatni, hogyan kell türelemmel vegyes empátiával, kedvesen kommunikálni. A vállalat legértékesebb, és legérzékenyebb erőforrása van a gondjainkra bízva, támogassuk a munkatársainkat ennek az időszaknak az átvészelésében! Persze mi, saját magunk is túl vagyunk terhelve, és számtalan feladatunk van az év végi zárással kapcsolatban. Néhány szempont figyelembevételével nagyban megkönnyíthetjük a saját és kollégáink munkáját is:

1. Hangolódjunk!

Sokat segít, ha az irodánkba karácsonyi hangulatot csempészünk, zenével, illatokkal, díszítéssel.

2. Ne halogassunk tovább semmit!

Sokszor halogatjuk a teendőinket, de a december 31-es dátum nagyon sürgető tud lenni. Ettől idegesebbek, ingerlékenyebbek leszünk, érezzük, hogy nem könnyű az idő szorításában hatékonyan dolgozni. Jó módszer lehet, ha nem akarjuk a lehetetlent megvalósítani, hanem a realitások talaján maradva felállítjuk a prioritásokat. Mi az elsődleges, a legfontosabb? Ezeket vegyük számításba, írjuk fel magunknak és pipáljuk ki, ha készen vagyunk. Elégedettek leszünk, ha látjuk majd a sok kihúzott teendőt, amivel végeztünk.

hrdoktorblog-karacsony-a-munkahelyen.jpg

3. Tervezzünk közösen!

Már az éves szabadságtervezésnél kalkuláljunk elég napot az ünnepet megelőző, és a karácsony és szilveszter közötti időre is. Természetesen munkatársaink is ezt teszik, ezért üljünk le velük és közösen beszéljük át, ki, mikor szeretné kivenni a szabadságát.

Figyelembe kell venni, hogy az előző évben, hogyan alakult a beosztás az ünnepek körüli időszakban, hogy kinek van előre lefoglalt és befizetett üdülése, hogy a munka-magánélet egyensúly fenntartásához kinek mi az ideális. A lényeg, hogy a lehető legigazságosabb tehermegosztást biztosítsuk az év végi időszakra. Jobb, ha ezt konstruktívan, kompromisszum készen, együtt tudja megbeszélni egy csapat, és nem a vezetőnek kell pálcát törnie. A vezetői döntés általában senkinek sem szokott tetszeni.

Gyakoroljunk gesztusokat és nagyvonalúságot a munkatársaink felé, vagy gondoljunk bele, hogy nagyon sok szakma képviselői folyamatos munkarendben, az év 365 napján, 24 órában dolgoznak. Ezek a szakemberek a teljes aktív munkával töltött éveiket úgy élik, hogy természetes számukra: az ünnepnapokból is lehetnek munkanapok. A jó kollegiális viszony, és egy következetes, jó memóriával rendelkező középvezető elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a piros betűs ünnepek igazságosan jussanak mindenkire. Szerencsére legtöbbször a munkahelyen is van arra lehetőség, hogy a kollégák picit megálljanak és köszöntsék a karácsonyt vagy az újesztendőt.

4. Tartsuk észben a szabadságok kiadásának szabályait!

A szabadságot – bizonyos, jogszabályban meghatározott kivételekkel – az esedékességének évében kell kiadni. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén átcsúsztathatja a következő évre a szabadságok kiadását. Ugyanakkor a szabadságnak ekkor is csak maximum az egynegyedét és legfeljebb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság a következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Tehát a decemberben megkezdett és megszakítás nélkül januárban is folytatott szabadságolásra lehetőségünk van. Abban az esetben, ha valaki október elsején vagy azt követően köt munkaszerződést, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig, illetve a felek megállapodása alapján az esedékesség évét követő év végéig adhatja ki a szabadságot illetve, az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság egyharmadát.

A szabadságot főszabályként pénzben megváltani nem lehet és igazából nem is érdemes, mert sokkal többet ér a pihenéssel, kikapcsolódással töltött idő.

Kellemes készülődést, jó pihenést és szeretteik körében töltött Boldog, Békés Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1612049887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása